Antik kent yağmalanıyor

Van’ın Erciş İlçesinde kazısı yapılan 3 bin yıllık tarihi Zernaki Tepe, restorasyon adı altında tahrip edilip yağmalanıyor.

Part ve Urartu İmparatorluğu döneminde yapılan Zernaki Tepe, Erciş ilçesinin kuzeyinde 270 hektar alanda bulunan antik bir tepe. Erciş kent merkezine hakim bir tepede kurulan bu antik kent, dönemin en önemli ve modern kenti olarak biliniyor. Izgara planlı antik kent, yüz yıllarca Part ve Urartu medeniyetlerine ev sahipliği yaptı.

Zernaki Tepe, Kürtlerin bir araya geldiği ve birliklerini kurduğu yer olarak biliniyor. Dönemin en güçlü devleti olan Asurların kanlı saldırılarına son vermek için Urartu Kıralı Menua, bütün Kürt aşiretlerini Zernaki Tepe’de bir araya getirerek, Kürt birliğini kuruyor. Böylece Asur zulmüne son veriliyor. Urartular, Zernaki Tepe’de dönemin çok ilerisinde bir kent kuruyor. Urartu, yaklaşık 500 yıl boyunca Mezopotamya, Anadolu ve Ortadoğu’ya barış ve huzur getirdi.

Kürt halkı ve tarihi için çok önemli bir yere sahip olan bu antik kentte kazı çalışması, yıllarca devlet tarafından engellendi. Definecilerin ve devletin tahribatına uğradı. Sit alanı olmasına rağmen yağmacıların insafına bırakılan ve büyük bölümü yok edilen Zernaki Tepe’de yaklaşık bir yıldır kazı çalışması yapılıyor.

KÖTÜ ÖRNEKLER VAR

Sosyolog yazar İkram İşler, Zernaki Tepe’nin dünyanın ilk ızgara planlı kent olduğunu, daha sonra Yunanlılar ve diğerlerince örnek aldığını hatırlattı. Bir yıldır devam eden kazı çalışmasının, üniversite ile belediye ortaklığıyla yapıldığını ve restore de edileceğinin söylendiğini kaydeden İşler, “Daha önce yapılanları düşündükçe keşke restore edilmese diyesi geliyor insanın. Van kalesinde restorasyon çalışmaları o kadar aslına uzak yapıldı ki, zaten restore edilen bölgeler çok kısa zamanda yıkılmaya başladı. Bırakın aslına sadık kalmayı öyle acayip bir şekilde yapıldı ki tarihi yapı restorasyon adı altında yok edildi. Bu restorasyon için ne kadar rant kaldırdıklarını bilmiyoruz.”