39 dernekten 'Hasankeyf' açıklaması: Katil proje dursun!

Hasankeyf’te tarihi yapıların dinamitlerle yıkıma karşı ortak açıklamada bulunan 39 dernek, “Katil proje dursun Hasankeyf yaşasın" dedi.

Tarihi Hasankeyf’te devlet eliyle gerçekleştirilen yıkım sürerken, İstanbul Hasankeyf Gönüllüleri, Beşiktaş Demokrasi Anıtı önünde yıkımlara tepki amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. “Katil proje dursun, Hasankeyf yaşasın" pankartının açıldığı eylemde sık sık "Dicle özgür aksın, Hasankeyf yaşasın" ve "Durdurun, Hasankeyf yaşasın" sloganları atıldı. Hasankeyf Gönüllüleri adına basın açıklamasını gönüllülerden Betül Taylan okudu. 

'10 BİN İNSAN GÖÇE ZORLANACAK'

Taylan, 2019 yılında tamamlanması planlanan Ilısu Barajı Hidroelektrik Santralinin her alanda geri dönüşü olmayan zararlara neden olacağını vurgulayarak, "Bu proje ile 250 yakın höyük, 5 binden fazla mağara ve çok sayıda kültürel varlık, 199 yerleşim alanı sular altında kalacaktır. 10 binden fazla insan göç etmek; masa başında imal edilmiş TOKİ’lere veya Ilısu Barajını aratmayan, ölüm saçan projelerin kol gezdiği kentlere taşınmak zorunda kalacak. Dicle Vadisinin ekosistemi tahrip edilecek, rakamlarla ifade edilemeyecek kadar çok canlı bu süreçten etkilenecek, yaşam alanlarından sürülerek veya burada suların altında yok olmaya mahkum kalacak. Bazıları sonsuza kadar bir tür olarak yeryüzünden silinecek” diye konuştu.

‘ÖLÜMÜN İSMİNE KALKINMA DİYECEKLER’

Ilısu Barajı projesinin bir tehdit aracı olduğunu ve bu yüzden de siyasi bir proje olduğunu söyleyen Taylan, “Su tutulduğunda tıpkı diğer baraj alanlarında olduğu gibi, artık her şey için çok geç olacak. Tarih, yaşam alanları, ekosistem bir çamur yığınının içinde boğulurken, yani gelecek yok olurken birileri zengin olacak. Evet, sermaye bu barajın yapımından, buralarda sözüm ona üretilecek, yurt dışına pazarlanacak enerjiden para kazanacak, sonra halklara karşı silah olarak kullanacak. Doğal alanların katliamından, kültürel varlıkların yok edilmesinden, canlıların yerinden edilmesinden, yani ölümden ürettiği enerji ile ihya olacak. Ölümün ismine ise sadece kendisinin inandığı bir isim koyacak: Kalkınma” dedi.

Yapılan açıklamanın ardından sloganlarla eylem sonlandırıldı.  

Hasankeyf Gönüllüleri içerisinde yer alan kurum ve kuruluşların bazılarının isimleri şöyle:

Adıyaman Dernekleri, Ağrı Dernekleri, Amed Dernekleri, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Artvin Çevre Platformu, Barış Bloku, Başka Bir Atölye (B1A), Batman Dernekleri Federasyonu (Elih-BADEF), Bingöl Dernekleri, Bitlis Dernekleri Federasyonu, Çağdaş Erzurum Dernekleri Federasyonu (ÇEDF), Demokratik Alevi Dernekleri, Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Divriği Kültür Derneği, Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu, Erzurum Dernekleri, Haliç Dayanışması, Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Ekoloji Meclisi, Halkların Demokratik Kongresi Antalya Ekoloji Meclisi,  Halkların Demokratik Kongresi Mimarlar ve Şehir Planlamacıları Meclisi, Karadeniz İsyandadır Platformu, Karakoçan Dernekleri Federasyonu, Kars Dernekleri, KAYYDER, Iğdır Derneği, İstanbul Hakkari Dernekleri, Mardin Dernekleri Federasyonu, Muş Dernekleri, Peri Vadisi Koruma Platformu, Senoz Vadisi Koruma Platformu, Siirt Dernekleri, Şanlıurfa Dernekleri, Şırnak Dernekleri, Tüm Tokatlılar Derneği (TÜM TOK), Van Dernekleri, Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Yeşil Direniş Ekoloji ve Yaşam Gazetesi, Yeşil Öfke Ekoloji Kolektifi, EGEÇEP.