2019 yılı 1850’den beri en sıcak üçüncü yıl oldu

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) 2019 yılının kuraklıklar, aşırı sıcaklar ve kasırgalarla birlikte 1850’den bu yana en sıcak üçüncü yıl olduğunu açıkladı.

DMÖ, Madrid’deki iklim zirvesi COP25 vesilesiyle yaptığı açıklamada, 2019 yılının insan faaliyetlerinden kaynaklı sera gazları nedeniyle istisnai sıcaklıkların yaşandığı, buzulların gerilediği ve deniz seviyesinin rekor düzeye çıktığı dönem olarak tanımlanan son 10 yılı kapattığını belirtti.

DMÖ, 2019 yılının sistematik olarak hava sıcaklığı kayıtlarının tutulmaya başlandığı 1850 yılından bu yana en sıcak ikinci veya üçüncü yıl olabileceğini kaydetti.

Açıklamaya göre El Nino doğa olayının istisnai bir yoğunluk göstermeye başladığı 2016 yılı en sıcak yıl olarak kalmaya devam etti.

İnsan faaliyetlerinin bir sonucu olarak deniz seviyesindeki yükselme hızlanırken, okyanuslar giderek daha asitli hale geliyor, Arktika buzulları küçülüyor, Groenland buzulları eriyor. Bu sınmaya, aşırı iklim olayları eşlik ediyor. Örneğin İran’da su baskınları, Avustralya’da ve Orta Amerika’da kuraklık, Avrupa’da aşırı sıcaklar, Sibirya, Endonezya ve Güney Amerika’da orman yangınları bunlar arasında sıralanıyor.

İç Göç Durumları Gözlemevi’ne göre yılın ilk yarısında 7 milyonu iklim felaketlerinden dolayı olmak üzere 10 milyon kişi kendi ülkeleri içerisine göçe maruz kaldı. Sel felaketleri birinci neden olurken, bunu fırtınalar ve kuraklıklar takip ediyor. En fazla etkilenen bölgeler ise Asya ve Pasifikler oldu.

DMÖ, “Aşırı meteorolojik olaylarla bağlantılı yeni göçlerin sayısı 2019 yılının sonunda üçe katlanarak 22 milyona ulaşabilir” dedi.

Genel Sekreteri Petteri Taalas, “Daha önceleri yüzyılda bir kez vuran aşırı sıcak dalgası ve sel felaketleri, giderek daha düzenli olarak gerçekleşiyor. Bahamalar’dan Japonya’ya, oradan Mozambik’e, ülkeler tropikal kasırgaların yıkını etkilerine maruz kalıyor. Orman yangınları Arktika ve Avustralya’yı kasıp kavurdu” diye hatırlattı.

Ayrıca 2018 yılından bu yana açlık çekenlerin sayısı da yeniden artışa geçerek, 820 milyonu aştı.