16 maden işçisi iş güvenliği denetimi yapılmadığı için öldü

Siirt'in Şirvan İlçesi'nde, Ciner Grubu'na bağlı Park A.Ş'ye ait maden ocağında 17 Kasım 2016 tarihinde meydana gelen kazada 16 işçi yaşamını, iş güvenliği önlemleri alınmadığı için yitirdi.

Siirt'in Şirvan ilçesinde, Ciner Grubu'na bağlı Park A.Ş'ye ait maden ocağında 17 Kasım 2016 tarihinde meydana gelen kazada16 işçi yaşamını yitirdi. Bu kazadan 5 ay önce yaşanan ve can kaybına neden olmayan bir benzer kazaya rağmen maden ocağının denetlenmediği ortaya çıktı. Kazadan bir gün sonra yapılan denetimle maden ocağı iş güvenliği yetersiz olduğu gerekçesiyle kapatılırken, 1080 işçi işten çıkarıldı. Hazırlanan bilirkişi raporunda işverenin asıl kusurlu olduğu ortaya çıkarken maden ocağı sahiplerine dava açılmazken, tutuklu 7 yönetici de mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Siirt'in Şirvan İlçesi'nde, Ciner Grubu'na bağlı Park A.Ş'ye ait maden ocağında 17 Kasım 2016 tarihinde meydana gelen kazada 16 işçi yaşamını, iş güvenliği önlemleri alınmadığı için yitirdi. Fırat Üniversitesi Rektörlüğü tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda işyerinin 6331 sayılı İş Kanunu ve Güvenliği'nde belirlenen kurallara uyulmadığı tespit edilerek, kazada işveren ve işveren temsilcileri kusurlu bulundu. Kusurlu bulunan işverene dava açılmazken, tutuklu 7 yönetici de serbest bırakıldı.

HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, maden kazasına ilişkin olarak Çalışma Bakanı Ziya Müezzinoğlu'na yönelttiği soru önergesinde, kazadan 5 ay öncede benzer bir kaza yaşanmasına rağmen bakanlığın denetim yapmadığına dikkat çekti.

'Facia öncesinde son denetim tarihi nedir? Maden işyerinde iş güvenliği ve yönetmeliği konusunda yükümlülüklerini yerine getirmediği bilginiz dahilinde mi? Facia öncesinde 24 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen benzer duruma rağmen Risk Değerlendirme Yönetmeliğinin ilgili yükümlülüklerinin asıl işveren tarafından yerine getirilmediği bilginiz dahilinde mi?' sorularını Konca yöneltti. Konca, önergesinde işyerinden çıkartılan 1080 işçinin psikolojik ve ekonomik mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda bakanlığın çalışma yapıp yapmadığını da sordu

MADEN OCAĞI KAZA SONRASI DENETLENDİ

Çalışma Bakanı Ziya Müezzinoğlu tarafından verilen yanıtta 18-22 Kasım 2016 tarihinde denetim yapıldığına dikkat çekti. Bakan verdiği yanıtta 3213 Sayılı Maden kanunu uyarınca yapılan bu denetimde eksiklikler tespit edildiğini ve eksiklikler giderilinceye kadar faaliyetlerinin durdurulması kararı verildiği belirtildi.

Yanıtta, 5 Ocak 2017 tarihinde kaza nedenlerinin araştırılması için bir bir teftiş heyetinin gönderildiğine dikkat çekilirken, 24 Temmuz 2016 tarihinde meydana gelen kaza hakkında hiç bir bilgi verilmedi. Yanıtta kapatılan ocakta işten çıkartılan işçilerden İşkur'a başvuran 657 işçiden, 549 kişiye işsizlik maaşı 78 kişinin önceki işsizlik ödeneği hakkından yararlandığı, 30 kişinin ise ödenekten yararlanamadığına dikkat çekildi.

Kaza tarihinden 5 ay önce maden ocağında yaşanan benzer kaza sonrası bakanlık tarafından denetim yapılsaydı, 16 işçi yaşamını yitirmeyecekti.