GÖRÜNTÜLÜ

Yoldaşlarının yüreğinde iz bıraktı

Koca dağları yüreğine sığdıran, hayallerine sıkı sıkıya sarılarak savaşan ve düşlerine kendini adayan şehit Xebat Fedakar, yoldaşlarının yaşamına ışık saçmış, yüreklerinde sonsuza kadar yaşamaya devam eden bir iz bırakmıştı.

XEBAT FEDAKAR

Raco, Efrîn'in incisi, dağların sığınağı, Xebat'ın doğduğu topraklar. Yeşilliğiyle, tarih kokan taş evleriyle, sıcacık insanlarıyla bir masal diyarı gibi. Xebat, bu masal diyarında büyüdü. Cesur, vefalı, yardımsever bir ruha sahipti. Dağlarla iç içe geçmiş, özgür ruhlu biriydi. Raco'nun küçük bir kahramanıydı. Herkesin sevdiği, saygı duyduğu, dostluğuyla herkesin kalbinde taht kuran bir gençti. Bilinçli ve soğukkanlı tavrıyla herkesin saygısını kazanmıştı. Cesaretini, atılganlığını, derin düşüncelerini bir arada barındırıyordu. Efrîn kadar heybetli, dağlar kadar dikti Xebat. Efrîn-Şehba Kantonu’nuna bağlı Raco şehrinin Meydana köyünden olan Xebat Fedakar (Bekir Hisên) 1998 yılında doğdu. Genç yaşta Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) katılan Xebat, yurtsever bir ailenin çocuğudur.

2012 yılında Cephet El-Nusra çetelerinin Efrîn’e saldırması ve şehadetlerinin yaşanmasından derin etkilen Xebat, bir konuşmasında YPG’ye katılım kararını şu şekilde değerlendiriyor:

“Çeteler, Efrîn’e saldırmıştı. Savaşçılar şehit düşüyordu. Şêrewa’da yaşanan şehadetlerden derinden etkilenmiştim. Şehadetlere göz yumamazdım, rahat bir şekilde evimde oturamazdım. Yaşanan şehadetlere karşı katılmanın bir görev ve sorumluluk olduğu bilincine vararak Kürt Özgürlük Mücadelesine katıldım. Devrimden rol oynamam gerektiğinin kanaatine ulaştım.”

‘Bir ağaç misali, sulandıkça büyür devrim. Bu ağacı sulamazsak kurur ve ölür’ diyen şehit Xebat, 2016 yılında 19 Temmuz Rojava Devrimi yıl dönümünde ise duygularını şu şekilde dile getiriyor: “Devrim kendiliğinden olmadı. Şehitlerin büyük emeğiyle Rojava Devrimi gerçekleşti. İktidara, egemen zihniyete karşı geliştirilen Rojava Devrimi, şehit Xebat Dêrîk’in emeği üzerinden gelişti, filiz verdi. Rojava Devrimi, şehitlerin kanıyla sulandı. Devrimde, büyük kahraman yoldaşlar tanıdım. Devrim bugün bu düzeye ulaşabildi ise bu kahramanlar sayesindedir. Dolayısıyla bu emekle 19 Temmuz Devrimi, Halkların Devrimi haline geldi. Halkların özgürlüğü, 19 Temmuz Devrimi ile sağlanacaktır.”

BİRÇOK KİŞİNİN YAŞAMINA DOKUNDU

Her adımında adeta bir strateji, her bakışında bir umut vardı. Nerede ne diyeceğini, nasıl hareket edeceğini önceden kurgular, kararlılıkla hareket ederdi. Sessizliği, zihin dünyasında yankılanan derin düşüncelerle doluydu. Sözleri az, ancak anlamları derindi. Gözleri, kendine güvenen, toprağına sadık bir ruhu yansıtırdı. Efrîn'in toprağına düştüğünde, o topraklar daha da anlam kazandı. Efrîn toprakları, şehit Xebat'ın kahramanlığını, cesaretini tarihe yazdı.

Gözlerinde yanan tutkuyla, bilgeliğin sessizliğinde yankılanan derin düşünceler, olağanüstü kılan bir enerji veriyordu. Sadece bir savaşçı değil, aynı zamanda bir öğretmen, bir yol göstericiydi Xebat. Kendi bilgi ve deneyimlerini insanlarla paylaşırken, onlara cesaret aşılayan, sorgulayan ve düşündüren bir ruha sahipti. Etkileyici varlığı, insanların hayatlarına dokunarak, onları yeni ufuklara taşıyordu. Hem pratik zekasıyla, hem de ruhunun derinlikleriyle insanların ruhlarına ışık saçıyordu.

HEYECANI YAŞAM SEVGİSİNDENDİ

Sözlerinde değil, adeta yaşamının her anında, enerjisinde, akışkanlığında ve heyecanında hissediliyordu yaşam sevgisi. Aynı zamanda insan sevgisinin sınırlarını zorlayan bir ruha sahipti. Sözleriyle değil, eylemleriyle, katılımıyla ve tutkusuyla bu sevgiyi herkese hissettiriyordu, yaşamının her anında, tüm enerjisiyle vurguluyordu. Tutarlı duruşuyla insanlarda güven duygusu uyandıran, her zorluğun üstesinden birlikte geleceğine dair içten bir his yaratan, yoldaşlıkta örnek bir armağandı. Güçlü duruşuyla insanlara ilham veren, tutarlılığı ile kalplerde yer edinen, her zaman yanlarında olacağına dair inancıyla yoldaşlarının en güvenilir sığınağı olmuştu. Tutarlılığı ve samimiyeti, insanların yaşamlarına ışık saçmış, yüreklerinde sonsuza kadar yaşamaya devam eden bir iz bırakmıştı.

Devrimci kimliğiyle sadece fikirleriyle değil, emeğiyle de öne çıkan biriydi. Xebat için devrimcilik, emek ve özveri demekti. Her adımıyla, her çabasıyla devrime emek veren Xebat, ideallerine adanmış bir ruha sahipti. Emek vermek, devrimi yaşam biçimi haline getirmekti Xebat için. Halkın değerlerine sahip çıkan ve tarih sahnesinde önemli bir iz bırakan şehit Xebat, kesintisiz bir vefa örneği sergiledi. Kararlılıkla sürdürdüğü mücadelesinde çetelere karşı verilen kahramanlıklara adını yazdı. 2016'da gerçekleşen Şehba hamlesinde büyük rol oynadı, köy köy çetelerden temizlenen Şehba’da destan yazdı.

DİRENİŞİN SİMGESİ OLDU

2017 yılında Efrîn'deki Seyfî Cîhan Sabotaj Akademisi Şehit Aljîn Gîvara Devresi'ne katılan  Xebat, adımlarını devrimle atan bir ruha sahipti. Emek ve kararlılıkla donattı kendisini. 2018 yılının karanlık bir gününde işgalci Türk ordusunun Efrîn'e yönelik saldırısına karşı durdu. Artık uzman bir eğitmen sabotajcı olarak çıktığı yolda, direnişin simgesi haline geldi. İşgal saldırılarının yayılmasıyla 23 Ocak 2018'de Efrîn topraklarında şehit düştü.

Şehit Xebat, devrim ateşini her daim yakan, özgürlük mücadelesine adanmış bir ruh olarak hatıralarda yaşamaya devam edecek. Destansı yaşamı, direniş geleneğinin en parlak sayfalarından biri olacak.