Tutuklu DAİŞ çeteleri yargılanma talebiyle olay çıkardı

Hasekê’deki Sinaa Cezaevi’nde tutuklu DAİŞ çeteleri öğleden sonra yargılanma talebiyle yeniden olay çıkardı. QSD güçlerinin müdahalesine rağmen cezaevindeki olayların sona ermediği öğrenildi.

Yaklaşık 5 bin DAİŞ tutuklusunun bulunduğu Hasekê’nin güneyindeki Xwêran mahallesindeki Sinaa Cezaevi’nde bugün öğleden sonra yeniden olaylar çıktı. Tutuklu çetelerin çıkardığı olaylar QSD’nin tüm müdahalelerine rağmen sona ermiş değil.

Ajansımıza konuşan QSD’de Güvenlik Güçlerinden bir kaynak, “Bugün Sinaa Cezaevi’nde DAİŞ tutukluları aynı yıl içinde 3 kez olay çıkardılar. Bu olaylar cezaevinde son isyandaki tahribatın onarım çalışmaları devam ederken başladı.

Çetelerin bugün çıkardıkları olay diğer 2 olaydan daha büyük. Koalisyon şu ana kadar çetelerin bu olaylarının durdurulmasında ciddi bir destek sağlamadı. Sadece koalisyona ait uçaklar cezaevi üzerinde uçuş yapıyorlar. QSD ve anti terör güçlerimiz olayları durdurmak için müdahale ettiler. Fakat tüm müdahalelere rağmen cezaevi içinde olaylar sona ermedi. Cezaevinin tüm çevresi güçlerimiz tarafından tutuldu. Çeteler 29 Mart’ta başlattıkları olaylarda avluya kadar çıkmayı başarmıştı fakat bugün başlayan olayların daha büyük olması nedeniyle alınan önlemlerin artırılmasını gerekiyor. Şu ana kadar koalisyon güçlerinin karadan bir desteği olmadı.

Çeteler bugünde diğer 2 olayda olduğu gibi yargılanma ve durumlarının netleştirilmesi talebinde bulunuyorlar. Fakat daha önce de bu taleple ayaklanmalarına rağmen koalisyon güçleri tarafından bu talepler üzerinde durulmadı” dedi.

Ağırlıkta Bahoz’dan çıkan DAİŞ tutuklularının bulunduğu Sinaa Cezaevi’nde DAİŞ çeteleri 2019’da içlerinden birini hasta gibi göstererek cezaevi güvenliğine saldırmıştı. 2020 yılında ise 3. kez olay çıkardılar. 29-30 Mart 2020’de ise bu cezaevindeki DAİŞ çeteleri yine yargılanma talebiyle olay çıkarmış ve cezaevinde büyük maddi hasar meydana gelmişti.