Türk devleti protesto edildi, BM'ye çağrı yapıldı-YENİLENDİ

Kuzey ve Doğu Suriye’deki insan hakları örgütleri, Türk devletinin insanlık suçlarına dikkat çekti, BM'ye "uluslararası hukuku işlet" çağrısı yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki insan hakları örgütleri, Türk devletinin bölgedeki suçlarına ilişkin ortak açıklama yaptı. Kobanê’deki İnsan Hakları Örgütü binası önünde yapılan eylemde, Birleşmiş Milletler’e (BM) Türk devleti ve çetelerinin işlediği suçlara karşı sorumluluğunu yerine getirme çağrısında bulunuldu.

'TÜRK DEVLETİ VAHŞİ SUÇLAR İŞLİYOR'

Ortak açıklamayı okuyan Fırat Bölgesi İnsan Hakları Örgütü Yönetici Nesrîn Elî, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye Özel Araştırma Komitesi Başkanı Paulo Pinheiro ve BM Yürütme Komite Üyesi Phumzile Mlambo-Ngcuka’ya çağrıda bulunuyoruz. Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye’de insanlık suçları işliyor. Bölgenin demografik yapısını değiştiriyor, etnik soykırım yapıyor. Türk devleti ve çeteleri DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan kadınların iradesini kırmak istiyor. Kadınlara karşı vahşi bir politika yürütüyor” dedi.

'ANLAŞMALAR YERİNE GETİRİLMELİ'

Türk devletinin işlediği suçlara dikkat çeken Nesrîn, şunları da ifade etti:
"Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye’de Roma Anlaşmasının 5, 6, 7 ve 8’inci maddelerini ihlal ediyor. Uluslararası savcıların Roma Antlaşmasının 15’inci maddesi çerçevesinde soruşturma açması gerekir. Yine savcılar BM’nin 1977’de imzalanan Cenevre anlaşması çerçevesinde 1-89 maddenin gereğini yerine getirmeleri lazım. 1949’daki dördüncü Cenevre anlaşmasının 147 maddesi de bu duruma işaret ediyor. Uluslararası hukuk Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’de işlenen suçların hesabını sormalıdır."
Eylemde yer alan kurumlar şöyle: "Suriye Kadın Hakları Savunma ve Araştırma Merkezi, Cizre Bölgesi Toplumsal Adalet Meclisi, Kuzey ve Doğu Suriye Toplumsal Adalet Kadın Meclisi, Cizre Bölgesi Avukatlar Birliği, Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü ve Efrîn İnsan Hakları Örgütü."