TEV-DEM: Sezar Yasaları felaket getirecek

TEV-DEM, yürürlüğe girecek olan Sezar Yasaları'nın felaket getireceğini belirtti, uyarı ve çağrılarda bulundu.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Sezar Yasaları adıyla yürürlüğe girecek olan ABD yaptırımlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Yaptırımlardan Suriye hükümetinin sorumlu olduğunun belirtildiği açıklamada, "Sezar Yasaları adı verilen Suriye ve halkı üzerindeki yaptırımlar birkaç gün içinde yürürlüğe girecek. Uluslararası toplum, Suriye krizinin çözümü için bugüne kadar hiçbir çözüm ortaya koymamıştır. Bu nedenle Suriye toplumu yıllardır mezhepsel, etnik ve işgalci saldırıların acılarını yaşamaktadır. Suriye rejimi de sorumluluğu olan ve çözüm için geliştirilmek istenen Suriyeliler arası diyalogdan kaçmaktadır. Bu durum rejimi ülkenin içinde bulunduğu krizi toplumsal ve ekonomik bir buhrana çevirmekte sorumlu yapmıştır. Suriye rejimi söz konusu yaptırımların yaratacağı etkide ortak olmamak için, ekonomik krizin Suriye halkları üzerindeki etkisini azaltmak adına çözüm ve alternatifler aramalıdır” denildi.
Suriye hükümetine, diyalogu kabul ederek yaptırımların halk üzerindeki etkisinin azaltılması için uluslararası topluma baskı yapılması çağrısında bulunulan açıklamada, bu yaptırımların Suriye halklarının acılarını artıracağı belirtildi.

‘BİR FELAKET DAHA EKLENECEK'

Suriye’nin ve halkının ekonomik bir krize tahammülünün olmadığının burgulandığı açıklamada, şöyle denildi: "Bu yaptırımla beraber Suriye krizine bir felaket daha eklenmiş olacaktır. Çünkü ülkenin ekonomik altyapısı genel olarak çökmüştür ve yaşamsal ihtiyaçlar zorluklar içinde karşılanmaktadır. Bu yıkım, Suriye halklarını, Türk devleti gibi işgal amaçlarını gerçekleştirmek isteyenlerin çıkarlarına kurban eder."

'EKONOMİK SAVAŞ VE AHLAK DIŞI SİYASET'

Açıklamada, Sezar Yasaları için “ekonomik savaş” denilirken, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının iradesinin teslim alınmak istendiğine dikkat çekildi ve şunlar ifade edildi: "Bu yaptırımlar bütün Suriye’yi, haliyle Kuzey ve Doğu Suriye’yi de etkileyecektir. Yani omuz omuza vererek değerlerini ve kazanımlarını korumak adına büyük bedeller veren halkları olumsuz etkileyecektir.”
Halka açlık dayatılarak ahlak dışı bir siyaset yürütüldüğünün kaydedildiği açıklamada, “Piyasalara, pazarlara büyük darbe vurulmuş olur. Nihayetinde gıda, tıbbî malzemeler, çocuk mamalarına erişim azalır, böylece Koronavirüs pandemisi bütün topluma yayılır. Tüm bunlar bize karşı, özgür irademizi teslim alma amacıyla yürütülen ekonomik bir savaş yürütüldüğünü gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

'HÜKÜMET VE ULUSLARARASI TOPLUM SORUMLU OLUR'

Yaptırımların yaratacağı sonuçlardan Suriye hükümeti ve uluslararası toplumun sorumlu olacağının ifade edildiği açıklamada, "TEV-DEM olarak ortaya çıkacak kötü durumun sorumlusu olarak, bu yaptırımların uygulanmasına göz yuman Birleşmiş Milletleri görüyoruz. Bununla birlikte ABD’nin başını çektiği Uluslararası Koalisyon ile birlikte Rusya ve Suriye hükümeti de sorumludur. Uluslararası topluma, yaptırımların durması için müdahale etmeleri ve ahlaki görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuyoruz" diye kaydedildi.

'SİMSARLARA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI'

TEV-DEM, açıklamasının sonunda şöyle dedi:
"Halkımızı, Suriye toplumunu temsil eden Kuzey ve Doğu Suriye’deki bütün sivil toplum kurumlarını, ekonomik savaşın simsarlarına karşı dikkatli olunmaya, toplumun hizmetinde hareket etmeye davet ediyoruz. Ekonomik krizi hep beraber aşacağımızın inancındayız.”