TC'nin hali: NATO'ya imdat, Moskova'ya ziyaret, İdlib'e harekat!

İdlib gündemiyle 5 Mart'ta Moskova yolununu tutacak olan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, elini güçlendirmek için ziyaret öncesi NATO'dan yardım istedi. Diğer yandan Türk Savunma Bakanı Akar ise İdlib işgal harekatına isim verdi.

 

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İdlib gündemiyle 5 Mart'ta Moskova yolcusu. Ama Erdoğan ziyaret öncesi NATO'dan yardım istemeyi de ihmal etmedi.

İdlib'de gerilimin tırmanmasının ardından Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinin, 5 Mart'ta gerçekleştirileceği belirtildi.

Daha önce de gündeme gelen görüşme için açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in "5 Mart'ta farklı planlarının olduğunu" belirterek, Erdoğan'la görüşme için bir hazırlık olmadığını söylemişti.

ERDOĞAN, PUTİN ZİYARETİ ÖNCESİ ELİNİ GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR

Erdoğan görüşme öncesi NATO'dan yardım talebini yineledi. Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Erdoğan'ın İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, NATO'dan yardım istendiği açıklandı.

ERDOĞAN: NATO'DAN YARDIM İSTİYORUZ

İletişim Başkanlığı'nın açıklamasında, "Erdoğan, NATO'da ittifak dayanışmasını sadece söylemde değil eylem düzeyinde de açık ve somut bir şekilde görmek istediklerini dile getirdi" denildi.

TRUMP'LA TELEFON GÖRÜŞMESİ

Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la da telefonla görüşmüş ve görüşmde, "Trump'ın Erdoğan ile Suriye bağlamında birçok konuyu görüştüklerini ve Patriot konusunun da buna dahil olduğunu" söylediği belirtilmişti.

AKAR, İŞGALE İSİM UYDURDU

İdlib'teki çatışmalara ilişkin açıklama yapan Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ise bölgede yürüttükleri işgal harekatına isim de verdi. Akar, "27 Şubat'ta idlib'deki menfur saldırının ardından başlatılan Bahar Kalkanı Harekatı'nın başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü" söyledi.

AKAR: RUSYA İLE KARŞI KARŞIYA GELMEK GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK

Akar, ayrıca Rusya ile karşı karşıya gelmek istemediklerini de belirterek, "Rusya ile karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Rusya'dan beklentimiz, rejimin saldırılarını durdurarak Soçi mutabakat sınırlarına çekilmesi için etkilerini kullanmasıdır" dedi.

RUSYA: DÜŞÜRÜLEN UÇAK BİZİM DEĞİL

Öte yandan İdlib'te düşürülen uçağa ilişkin açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib’de Su-24 uçağının düşürüldüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, “Militanların internet kaynaklarına dayandırılarak aktarılan, Rus Hava Kuvvetleri’ne ait Su-24 uçağının İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesi hava sahası üzerinde düşürüldüğü bilgisi yalan”  denildi.