Radikal İslam'a karşı çözüm demokratik İslam'da

NRLS'nin düzenlediği uluslararası DAİŞ forumuna katılan din alimleri, DAİŞ'le sadece askeri mücadelenin yetmediğini belirtiyor. Din alimleri, radikal İslam'a karşı çözümün Öcalan'ın ifade ettiği demokratik İslam olduğunu kaydediyor.

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (Navenda Rojava a Lêkolînên Stratejîk-NRLS) tarafından Amûdê'de organize edilen uluslararası DAİŞ forumunda katılan din alimleri, DAİŞ ile sadece askeri mücadelenin yeterli olmayacağını fikri mücadelenin de önemli olduğunu belirtiyor.

Radikal İslam'a karşı demokratik İslam fikriyatını benimsediklerini dile getiren din alimleri, Kuzey-Doğu Suriye'de yaşam bulan demokratik İslam felsefesinin Medine Sözleşmesi'nin güncellenmiş hali olduğunu ifade ediyor.

'DİN İNSANLARA HİZMET İÇİN VARDIR'

Forumunun katılımcılarından Demokratik İslam Kongresi Başkanı Mihmed Reşîd Xerzanî, tüm dünlerin insanlara hizmet için geldiğini ifade ederek, dinin her şeyden önce insanlara mutluluk vermesi gerektiğini belirtiyor. Xerxanî, "DAİŞ'le sadece askeri olarak mücadele yetmiyor. Gerçek İslam'la da bu kişilere karşı mücadele etmeliyiz. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki tüm dinler insanlara hizmet için gelmiştir. Dinler inanan ya da inanmayan herkesin huzur ve mutluluk içerisinde bir arada yaşaması için vardır. Daha farklı bir ifadeyle demokratik bir toplum için vardır" diyor.

DİN ALİMLERİNİN GÖREVİ

DAİŞ fikriyatının dinin en büyük istismarı olduğunu dile getiren Xerzanî, şunları belirtiyor: "Fakat DAİŞ'e baktığımızda dinin istismar edildiği bir fikriyatla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. DAİŞ hala bölgede ve daha birçok yerde siyasi, askeri ve fikri varlığını sürdürüyor. Nasıl ki askeri olarak DAİŞ'e karşı bir mücadele veriliyorsa, dini ve fikri olarak da mücadele etmek biz din alimlerinin görevidir. Bu konuda tüm din alimlerini topluma gerçek İslam'ı, demokratik İslam'ı anlatmaya davet ediyorum. Çünkü bu karanlık fikre karşı ancak demokratik İslam ile mücadele edilebilir."

MEDİNE İSLAMI



Forumun bir diğer katılımcısı Kuzey-Doğu Suriye Demokratik İslam Kongresi Başkan Yardımcısı Ebdurrehman Bedirxan ise Medine İslam'ını esas aldıklarını kaydederek, "Bizim esas aldığımız İslam Medine İslamı'dır. Peygamber efendimiz orada demokratik bir zemin üzerinden İslam'ı yaşadı ve yaşamsallaştırdı. Ama günümüzde İslam adına hareket edenlere baktığımızda onlar hem İslam'a hem de tüm topluma en büyük zararı verdiler" diyor.

'KARANLIK FİKRE KARŞI DEMOKRATİK İSLAM' ÖNERİSİ

"Bizler özellikle Kuzey-Doğu Suriye'de bir yandan bu karanlık fikre karşı savaşırken, bir yandan da Önder Abdullah Öcalan'ın bizlere sunduğu demokratik İslam fikriyle İslam'ın gerçek özünü ortaya koymaya çalışıyoruz" diyen Mele Bedirxan, şunları kaydediyor: "Medine Sözleşmesi'nin güncellenerek yaşam bulmasının bölgenin tüm sorunlarının çözümü için önemli bir kapı olduğunu dile getiriyoruz."