PYD: Türk devletine ‘dur’ denilmeli

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı işlediği suçlara “dur” denilmesini ve işgalciliğin bir an önce sonlandırılmasını istedi.

Türk devletinin işgal saldırıları, işgal ettiği alanlarda işlediği suçlar ve göçmen şantajına ilişkin yazılı bir açıklama yapan PYD Genel Meclisi, Suriye’de dokuz yıldır süren savaşa ilişkin “Krizin ana aktörü Türk devletidir” dedi.

Açıklamada, Türkiye, Suriye’deki faşist politikalarını yerine getirmekte ısrar ediyor. Bu yüzden bir yandan siyasi çözümü engellerken diğer yandan da bölgedeki işgal politikaları için harekete geçiyor” denildi.

Ankara rejiminin DAİŞ, El-Nusra gibi çete grupları eliyle Suriye’deki amaçlarını yerine getirmeye çalıştığını belirten PYD, “Bu politikasında başarısız olunca da ordusu ve ileri teknoloji silahlarıyla Suriye sahasında direkt savaşmaya başladı” diye ekledi.

KATLİAM VE ZORLA GÖÇ DAYATIYORLAR

İşgal alanlarında demografik yapının değiştirildiğine vurgu yapan PYD, “Türk devleti, mültecileri tekrardan şantaj aracı olarak kullanarak bir kez da ‘güvenli bölge’ söylemine sarıldı. Bu politikası ile Türk devletini topraklarında istemeyenleri daha önce Kürt, Arap, Süryani ve Ermenileri katliamlardan geçirdiği gibi katliamdan geçirmeyi ve zorunlu göçe tabi tutmayı hedeflemektedir. Bu temelde halkları birbirine kırdırtmayı tasarlamaktadır. Ayrıca başta Orta Asya’dan getirdikleri olmak üzere kendisine bağlı cihadist çete gruplarını sınırın 30 kilometre derinliğine kadar yerleştirmektedir. Suriyeli göçmenleri pazarlık konusu yapmakta ve Avrupa’ya karşı bir şantaj aracı olarak kullanmaktadır” diye belirtti.

CİHATÇI NESİL YETİŞTİRİYORLAR

PYD, Türk devletinin işgal alanlarındaki tüm politikalarını uluslararası kurumlardan aldığı destekle gerçekleştirdiğinin altını çizerken şu ifadeleri kullandı: “İşgal alanlarına yerleştirdiği kişilere uluslararası kurumlardan aldığı yardımları dağıtıyor. Eğitim bahanesi adı altında kendi okullarını kurmakta, kendi dili, kültürü ve cihadist ideolojisini aktarmak için öğretmenler getirtmektedir. Bununla cihadist bir nesil yetiştirmeyi hedeflemekte ve bu temelde Osmanlı imparatorluğunu yeniden diriltmeyi planlamaktadır.”

TÜRK DEVLETİNİN SUÇLARINA ‘DUR’ DENİLMELİ

Açıklama şu çağrılarla son buldu: “PYD Genel Meclisi olarak tüm halkımıza kültürüne bağlı olma çağrısında bulunuyoruz. Türk devletinin kirli siyasetinin farkına varılması uyarısında bulunuyoruz. Aynı zamanda uluslararası tüm kuruluşlara, insan hakları kurumlarına ve demokratik tüm çevrelere Kuzey ve Doğu Suriye halklarının yanında yer alması çağrısında bulunuyoruz. Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı işlediği suçlara bir ‘dur’ denilmelidir. Uluslararası kanunlar işlenen bu suçları insanlığa karşı işlenen suçlar olarak değerlendirmektedir. İşgalcilik bir an önce sonlandırılmalıdır. Tüm Suriye halklarına da çağrımız Türk devletinin politikalarına karşı duyarlı olmalarıdır.”