PYD: Türk devleti Efrîn’den çıkmalı

PYD, Suriye’deki krizin çözümünün Türk devletinin işgal ettiği topraklardan çekilmesi olduğuna dikkat çekti.

PYD Genel Meclisi, 2’nci yılını tamamlayan Efrîn’in Türk devleti ve çetelerince işgaline ilişkin bugün yazılı açıklama yayımladı.

'İNSANLIK SUÇU İŞLEDİLER'

PYD'nin açıklaması şöyle:
“Faşist Türk devleti ve maşalarının, halkın evlerini bırakarak göç etmesine sebep olan Efrîn işgalinin 2. yılını geride bıraktık. Bu işgalle Türk devleti ve maşaları insanlık suçları işlemiş, demografik yapıyı değiştirerek uluslararası tüm sözleşmeleri ihlal etmiştir.
Suriye devrimi büyük bir krize doğru sürükleyerek bölgesel ve uluslararası ajandaların uygulanma alanına dönmüş, şiddet yanlısı örgütlerin devrimin içini boşaltmıştır. Buna karşın Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde ise güvenlik ve huzur korunmuş, halkların kardeşliği ve öz savunma felsefesine dayanan Demokratik Özerk Yönetim projesi hayata geçirilerek Suriye’de istenen değişime destek olunmuştur. Bu durum çıkar peşinde koşan bazı çevreleri öfkelendirmiştir.

'YENİLDİKÇE SALDIRDILAR'

Özerk Yönetim deneyiminin başarısıyla birlikte krizi, yıkımı yaratanlara karşı gösterdiğimiz direnişten dolayı, bölgelerimiz, Türk devleti başta olmak üzere Suriye krizinde parmağı olanların hedefi olmuştur. Kuzey ve Doğu Suriye bileşenlerinin, Suriye krizi üzerindeki planları boşa çıkarmasına karşı Türk devletinin saldırılarda bulunmuş, bu saldırılarını, planlarını gerçekleştirmek için kullandığı çete gruplarının yenilgisiyle daha da yoğunlaştırmıştır.

‘EFRÎN SİVİLLERİN SIĞINAĞIYDI’

Özgür irade ve kadın öncülüğünde demokratik projelerin hayata geçtiği bir bölgemiz de Efrîn idi. Efrîn bu özellikleriyle bölgelerindeki savaştan kaçan Suriyeli sivillerin başlıca sığınağı olmuş ve Türk devletinin işgal saldırıları öncesi nüfusu 450 bine ulaşmıştı. Sonrasında işgalci Türk devleti 20 Ocak 2018’de Kuzey ve Doğu Suriye’deki demokrasi deneyimini ve huzuru boşa çıkarmak için saldırılara geçmiştir.

ÇAĞIN DİRENİŞİ

Saldırılara karşı Efrîn halkının gösterdiği direniş tahminlerin üzerinde olmuş, devrimin gerçeği olan onurlu ve demokratik bir yaşama bağlılığı göstererek, 2014’teki Kobanê Direnişi gibi amansız bir direniş ortaya çıkmıştır. Bu tarihi direniş Kürdistani ruhu büyütmüş, dört parça Kürdistan’da gerçek bir dayanışmayı yaratmıştır. Türk devletinin ileri teknik silahlar ve çok sayıda çete ile gerçekleştirdiği saldırılara karşı 58 gün boyunca gösterilen direniş tüm dünyada yankı uyandırmıştır.
Türk devleti ve çetelerinin Efrîn işgalinin 2’nci yılında, PYD Genel Meclisi olarak dünyanın içinde bulunduğu sessizliği; Türk devletinin işgal ettiği Efrîn ve Suriye’nin diğer bölgelerindeki hak ihlallerine karşı duyarsızlığı kınıyoruz.

‘TÜRK DEVLETİ ÇIKMALI’

Efrîn başta olmak üzere, Türk devletinin işgal ettiği tüm alanlardan çıkması dışında Suriye halklarına hizmet edecek bir çözümün olmadığını önemle vurguluyoruz.
Bu temelde tüm halkımıza, bileşenlere ve demokratik güçlere, Türk devleti ve çetelerinin yaratacağı tüm tehlikelere karşı durma ve işgalcileri çıkarmak adına ahlaki ve ulusal görevlerini yerine getirerek birlik olmaları çağrısında bulunuyoruz.

DİRENEN HALK SELAMLANDI

Şehba’daki kamplarda direnişini sürdüren halkımızı selamlıyor; Efrîn’in kurtuluşu ve halkımızın evlerine geri dönüşü için direneceğimizin sözünü yineliyoruz. YPG ve YPJ’li kahramanlarımız ve işgal saldırılarında şehit olan halkımızın fertlerini saygıyla anıyoruz. Türk devleti ve çetelerine karşı gösterilen Efrîn’deki Çağın Direnişi ikinci aşamasında devam etmektedir. Direniş ısrarımızın ve tüm gücümüzün kaynağının Efrîn’deki Çağın Direnişi olduğunu belirtiyoruz.
Ayrıca, Efrîn Kurtuluş Güçleri’nin (HRE) direnişi selamlıyor, Avestalar, Karkerler, Barînler ve tüm kurtuluş için canlarını feda eden yoldaşlarının hayallerini zaferle taçlandıracaklarına olan inancımızı belirtiyoruz.”