Kuzey ve Doğu Suriyeliler işgale karşı alanlara çıktı

Türk işgali ve saldırıları Kuzey ve Doğu Suriye genelinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Binlerce kişi işgale karşı alanlara çıktı.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Tirbespiyê, Til Hemis, Til Koçer ve Reqa kentlerinde binlerce kişi işgalci Türk devletini protesto etti.

Qamişlo’nun Tirbespiyê ilçesindeki eylem Şehit Aileleri Meclisi ve Devrimci Gençlik Hareketi öncülüğünde gerçekleşti.

İlçe çarşısında bir araya gelen halk, Türk işgalini kınayan pankartlar ve şehit posterleri eşliğinde yürüyüşe geçti. Ana caddelerden geçen kitle, yeniden çarşıya dönerek bir miting düzenledi.

Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Hikmet El-Hebîb, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin tüm bölge sakinleri için tarihi bir direniş verdiğini vurguladı.

Hebib, Türk devletinin Kürt halkını katliamdan geçirmek istediğini belirtirken, direnişin süreceğinin altını çizdi. Suriye Devrimci Gençlik Hareketi Üyesi Birûsk Silêman da, direnişi yükseltme çağrısı yaptı.

Til Hemis’te de yüzlerce kişi işgal saldırılarını protesto etti. Şehit Aileleri Meclisi tarafından düzenlenen yürüyüşe Özerk Yönetim’e bağlı kurum üyeleri, Suriye Devrimci Gençlik Hareketi üyeleri de katıldı.

Yürüyüş Kongreya Star merkezi önünde, işgal karşıtı sloganlarla başladı. Şehitler meydanında mitinge dönüşen eylemde konuşan Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Masum Hesen, “Türk devleti tüm bölge halkını tehdit ediyor ve işgalci Türk ordusu Medya Savunma Alanları’na saldırıyor” dedi.

Hesen, “İşgalci Türk devleti yalnızca Kürt halkına değil bölgedeki tüm halklara saldırıyor. Bugün tüm halkların değerlerini koruyanlar Kürt ve Araplardır. Türk devletine karşı durulmalıdır. Türk devleti hırsızlık, talan, kan dökme ve kültürleri yok etme üzerine kendini var etmiştir. Süryani ve Ermeni katliamları bunun en canlı örneğidir” diye ekledi. Suriye Devrimci Gençlik Hareketi üyesi Ehmed El Husni ise “Türk devleti Şengal’e ve Mexmur’daki göçmen kampına saldırıp, sivilleri katlederek gerçek yüzünü gösterdi” diye belirtti.

Qamişlo’ya bağlı Til Koçer’de Şehit Aileleri Meclisi’nin çağrısı üzerine yüzlerce kişi alanlara çıktı. Yürüyüş ardından ilçe meydanında  yapılan mitingde konuşan Şehit Aileleri Meclisi adına Qehreman Mihemed, Türk devletine karşı mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu. Mihemed, Türk devletinin Medya Savunma Alanları, Maxmur ve Şengal’e yönelik saldırılarını sert bir dille kınadı.

Reqa’da da aynı amaçla yüzlerce kişi Türk devletini protesto etti. Reşid Bahçesi yakınında bir araya gelen kitle, “Erdoğan’dan hesap sorulmalıdır” sloganını attı.

Yürüyüş ardından Neim kavşağında miting yapıldı. Burada bir konuşma yapan Suriye Gelecek Partisi Başkanı İbrahim Qeftan, Türkiye ve AKP’nin Ortadoğu krizindeki yıkıcı rolüne dikkat çekti. Suriye krizinin çözümünde diyalogun önemine de vurgu yapan Qeftan, işgalci Türk devletinin Suriye’den çıkışıyla çözüme kavuşacağını ifade etti.