Kuzey ve Doğu Suriye’de Türk devletinin saldırılarına tepki

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Türk devletinin gece saatlerinde Şehit Rüstem Cudi Mülteci Kampı, Şengal ve Medya Savunma Alanlarına düzenlediği soykırım saldırılarına alanlara çıkarak tepki gösterdi.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok merkezinde düzenlenen eylemlerle Türk devletinin düzenlediği saldırılar protesto edildi.

QAMIŞLO

Qamışlo’nun Doğu Kavşagı’nda bir araya gelen Kürt, Arap ve Süryani binlerce kişi, işgalci Türk devletinin Maxmur Kampı, Şengal ve Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılarını kınadı. “Türk ve DAİŞ işgaline hayır”, “Bu toprakların sahibi biziz” ve “İşgalci Erdoğan yargılanmalı” yazılı pankartlar taşınan yürüyüşte, sık sık Türk devletini kınayan sloganlar atıldı.

Soni Kavşağı’nda ise bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, Türk devletinin bütün dünyanın gözü önünde soykırım amaçlı saldırılarına devam ettiğini belirterek, saldırılarda yalnızca Kürtlerin değil, bütün bölge halklarının hedef alındığını söyledi.

Kürdistan halklarının Türk devletine karşı alanlara akması gerektiğini söyleyen Ayşe Hiso, Irak ve Kürdistan bölge hükümetinin saldırılar karşısındaki sessizliğini kınayarak, “Türk devleti DAİŞ’i bitiren halktan intikam almak istiyor. Saldırılara sessiz kalan herkes Türk devleti ve DAİŞ çetelerinin ortağıdır” dedi. Eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.

GIRKÊ LEGÊ

Qamişlo’nun Girkê Legê ilçesindeki yürüyüş ise Şehit Xebat Meydanı’ndan başladı. Yürüyüşte Kürt siyasi parti ve kurum bayraklarının yanı sıra şehit posterleri ile işgal saldırılarının kınandığı pankartlar taşındı.

Kentin ana caddeleri boyunca devam eden yürüyüş kolu tekrardan Şehit Xebat Meydanı’na döndü. Burada gerçekleştirilen mitingde konuşan Girkê Legê İlçe Meclisi Eş Başkanı Mihemed Cemîl, Türk devletinin işgal saldırılarının irade ve direnişlerini kıramayacağını vurguladı.

TİL HEMÎS

Til Hemîs ilçesinde ise İlçe Meclisi önünde bir araya gelen kitle, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı yürüyüşe geçti. İlçenin ana caddeleri boyunca devam eden yürüyüşte, üzerinde “Erdoğan’ın terörüne hayır”, “Saldırılar hepimize yöneliktir” ve “Yeni Osmanlı’ya hayır” yazılı pankartlar taşındı. QSD, PYD, Kongreya Star bayrakları ile şehit posterleri taşıyan kitle, sık sık direniş sloganları attı.

Yürüyüş Şehitler Meydanı’nda mitinge dönüştü. Burada konuşan İlçe Meclisi Eşbaşkanı Heyal Xiwêr, “Türk devleti, Ortadoğu’nun tamamına savaş ve yıkım götürmektedir” dedi. Türk devletinin DAİŞ katliamından kurtulan sivilleri katlettiğine dikkat çeken Heyal Xiwêr, saldırılara karşı direniş vurgusu yaptı. Eylem sloganlarla sona erdi.

KOBANÊ

Kobanê’deki eylemin adresi ise Özgür Kadın Meydanı’ydı. Binlerce kişi, Türk devletinin işgal saldırılarını kınayan pankart ve dövizler eşliğinde yürüyüşe geçti. Kobanê-Pirsus (Suruç) arasındaki sınır kapısına doğru yürüyen binler, sık sık işgal saldırılarına karşı direniş sloganları attı. Daha sonra ise bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan PYD Yürütme Meclisi Üyesi Ahmed Şêxo, Avrupalı devletler ile uluslararası kamuoyunun sessizlikleriyle Türk devletinin katliam saldırılarına ortak olduğunu söyledi. Ardından konuşan Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Felek Yusif, Türk devletinin tarih boyunca gerçekleştirdiği katliamları hatırlattı ve saldırılara karşı direniş vurgusu yaptı.

Miting sloganlarla sona erdi.

DERİK

Dêrik’te Azadî Meydanı’nda toplanan çok sayıda kişi Türk devletinin işgal saldırılarını bir yürüyüşle protesto etti. Eylem Şehitler Meydanı’nda mitinge dönüştü. Mitingte konuyan Dêrik Meclisi Eşbaşkanı Sahib Osman, Şengal ve Maxmur’a dönük saldırıların Kürt halkına yapılan topyekûn saldırının devamı olduğunu söyledi. Hiçbir saldırının Kürt halkının iradesini kıramayacağını belirten Osman, Kürt halkının saldırılar karşısında birlik olması gerektiğini vurguladı.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’nde de Kongreya Star öncülüğünde alanlara çıkan binler, Türk devletinin saldırılarını kınadı. Kongreya Star binası önünde bir araya gelen halk, üzerinde “Yaşasın Şengal ve Maxmur direnişi”, “Türk devletinin işgaline hayır” ve “İrademizi kıramayacaksınız” yazılı pankartlarla yürüyüşe geçti.

Mahallenin ana caddeleri boyunca devam eden yürüyüşte, Türk devletinin saldırılarına öfke kusuldu. Yürüyüş Şehit Destina Meydanı’nda mitinge dönüştü. Burada konuşan Êzidî Evi Yöneticisi Suad Hiso, Türk devleti ve DAİŞ çetelerinin aynı saldırıları gerçekleştirdiğini kaydetti. DAİŞ’in Türk devletinden aldığı perspektiflerle Şengal’e saldırdığını belirten Hiso, Türk devletinin ise şu an DAİŞ’in başaramadığını gerçekleştirmek istediğini söyledi.

Kongreya Star Yöneticisi Nehla Mistefa ise işgal alanlarında gerçekleştirilen saldırılara dikkat çekerek, saldırıların halk iradesini kıramayacağını ifade etti.

Miting, Türk devletinin saldırılarının kınandığı sloganlar eşliğinde sona erdi.

WAŞUKANİ KAMPI’NDAKİ HALKTAN TEPKİ

İşgalci Türk devleti tarafından Şengal, Maxmur ve Medya Savunma Alanlarına saldırılar düzenlenmesine tepki gösteren Serêkaniyê ve Girê Spî halkları, Waşukani Kampı’nda yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşe Kongreya Star ve Suriye Devrimci Gençlik Hareketi de destek verdi. Sık sık saldırıları kınayan sloganların atıldığı yürüyüşte şehitlerin posterleri taşındı.

Eylem, kampın girişinde saygı duruşu ile başladı. Daha sonra ise Kongreya Star Üyesi Sebah El Bekir bir konuşma yaptı. Saldırıları kınayan El Bekir, özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha vurguladı.

Girê Spî Meclisi de saldırılara ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamayı Girê Spî Kantonu Eğitim Komitesi Üyesi Mihemed Mehmûd okudu. Türk devletinin barış talebinde bulunan herkese saldırdığına dikkat çeken Mehmûd, Şengal ve Maxmur’a yönelik saldırıların Seyfo katliamının devamı olduğunu söyledi. Saldırılara sessiz kalmayacaklarının altını çizen Mehmûd, Girê Spî halklarının Maxmur halkıyla birlikte olduğunu belirtti.

DIRBÊSİYÊ

Hesekê Kantonu’na bağlı Dirbêsiyê ilçesinde binlerce kişi, ilçenin batısındaki Şehitler Meydanı’nda bir araya gelerek, işgalci Türk devletinin saldırıları düzenledikleri yürüyüşle protesto etti.

Soykırım saldırıları ve uluslararası toplumun saldırılara karşı sessizliğini kınayan sloganların yer aldığı pankartlar taşınan yürüyüşte halk, sloganlarla ilçe belediye binası önüne kadar yürüdü.

Belediye önünde açıklama yapan Hesekê Kanton Meclisi Üyesi Macîda Emîn, işgalci Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırılarının devam ettiğini, buna rağmen uluslararası kamuoyunun tepkisiz kaldığını söyledi.

Macîda konuşmasında Kürdistan bölgesi ve Irak merkezî hükümetinin saldırılara karşı sessiz kalmasını da kınadı.

Konuşmanın ardından yürüyüş sloganlarla son buldu.