Kuzey ve Doğu Suriye’de Öcalan için eylemler sürüyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’na bağlı bölgelere altı gündür eylemler var.

FIRAT BÖLGESİ

Özerk Yönetim’e bağlı Fırat Bölgesi’nde bu Salı günü binlerce kişi tecride karşı yürüdü.

Kobanê, Minbic, Girê Spî ve Eyn Îsa kentlerinden gelerek Qereqozaq Köprüsü girişinde toplanan eylemciler, “Bê Serok jiyan nabe” yazılı pankart arkasından yürüdü.

Yürüyüş ardından Fırat Nehri kenarındaki bir parkta miting yapıldı. Mitinge çok yönetici de katılarak tecridi kınayan konuşmalar yaptı.

QAMIŞLO

Qamişlo ve Hesekê’de de altı gündür çadır eylemi yapılıyor. Qamişlo’daki Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliği önünde başlatılan çadır eylemini Pazartesi günü Til Koçber ve Çil Axa’dan gelenler devralmıştı. Altıncı gün ise Rimêlan ve Girkê Legê’den gelen bir grup devraldı. Eylem çadırında konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Üyesi Fûad Sadî, “Bugün Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler 1999 komplosunun bir devamıdır” dedi. Kongreya Star Üyesi Esma Murad, “Bizler barış ve özgürlük istiyoruz. Adalet ve insanlık değerlerinin korunması talebinde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

HESEKÊ

Hesekê’de de altın gündür devam eden eyleme siyasi partiler ve sivil toplum kurumları temsilcilerinin yanı sıra aşiretler ve kanaat önderleri de destek veriyor. Eylemi bu Salı günü Şedade, Mergede ve Erîşa ilçelerinden gelen gençler ve siyasi hareketlerin temsilcileri devraldı.

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi Şedade Yönetimi adına konuşan Fatma Mihemed, Öcalan üzerinde devam tecridi kınarken, PYD Şedade Yönetimi Üyesi Fadıl Ahmed, “Bu eyleme katılarak herkese ‘Güneşimizi Karartamazsınız’ mesajı veriyoruz” dedi.

Hesekê Kanaat Önderleri Meclisi adına açıklama yapan Şerabîn aşiretinden Sabit Cevher, BM ve tüm uluslararası kuruluşlara, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi için harekete geçme çağrısı yaptı.

Hesekê ayrıca binlerce öğretmen ve öğrenci bir yürüyüşle tecridi protesto etti. Kelasê mahallesindeki eylem çadırına kadar devam eden yürüyüşün ardından Hesekê Kantonu Okullar Yönetimi Eş Başkanı Jînda Ehmê tarafından açıklama yapıldı. Ehmê, “Kürtler başta olmak üzere tüm Ortadoğu halkları özgürlük mücadelesini ve direnişini devam ettirerek Önderliğin ve şehitlerin izinde olmalıdır” dedi.

REQA

Reqa’da ise Gençlik Meclisi tarafından çadır eylemi ikinci gününde bir açıklama ile son buldu. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan Reqa Askeri Meclisi Komutanı Meyada Derwîş, sivil ve askeri kurumlarınÖcalan’ın fikirleri ışığında hareket ettiğini söyledi. Reqa İnanç Kurumları adına konuşan Şêx Ali Nayîf , “Türk devleti İslam adı altında Osmanlı hayalleri kuruyor” diye tepki gösterdi. Eylemciler adına hazırlanan açıklamayı da Demokratik Öğrenci Hareketi Üyesi Ehmed Isa okudu. İsa, Türk devletine sabırlarının test edilmemesi uyarısında bulunurken, Öcalan’ın fikirlerinin cezaevi duvarlarını aştığını sözlerine ekledi. Isa, Suriye’de yaşayan gençlere Türk işgaline karşı birlik olma çağrısında bulundu.