Kuzey-Doğu Suriye'ye 'dinar ya da dolar kullanın' önerisi

Sezar yasası öncesi Türk devleti, Suriye'de işgal ettiği bölgelerde TL'yi zorunlu kıldı. PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl ise kendilerine Irak dinarı ya da dolar kullanılmasının önerildiğini ancak kabul etmediklerini söyledi.

ABD'nin Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımları öngören Sezar yasasının devreye girmesine sayılı günler kala Türk devleti, işgal ettiği Suriye topraklarında Türk lirasının kullanılmasını zorunlu kıldı.

Türk lirasının işgal ettiği bölgelerde kullanılması için geçtiğimiz yıl Ezaz'ı pilot bölge seçen Türk devleti, Sezar yasası bahane ederek, Türk lirasını Cerablus, Bab, Efrîn ve İdlib'te zorunlu hale getirdi.

Bu kapsamda yüklü miktarda Türk lirası banknotu PTT şubeleri aracılığıyla Suriye'de işgal edilen bölgelere gönderildi. Ayrıca Girê Spî ve Serêkaniyê'de de Türk lirasının kullanımına geçileceği belirtiliyor.

ABD'nin Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımlarını öngören Sezar yasasının 17 Haziran'da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Suriye lirası, dolar karşısında 2020 yılı başından beri yüzde 200'ü aşan değer kaybı yaşadı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte değer kaybının daha da artması ve piyasalardaki dalgalanmanın da artması tahmin ediliyor.

Suriye lirasının dolar karşısındaki değer kaybı ve istikrarsızlığı, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Bölgeleri'nde de ekonomiyi olumsuz etkiledi.

Konuya ilişkin Perşembe akşamı Ronahi TV'de yayımlanan Bûyer programına konuk olan PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl, yasanın Kuzey-Doğu Suriye'ye "Türk lirası, Irak dinarı ya da dolar kullanılması gibi seçenekleri sunduğunu ancak bunun siyasi bir karar olduğu için böyle bir gündemlerinin olmadığını" söyledi.

Aldar Xelîl'in konuya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

"Yasanın sadece rejim, İran ve Rusya'nın kontrol ettiği bölgeleri kapsadığını söylüyorlar. Fakat pratikte öyle değil. Hala tüm bölgeler birbirine bağlılar.

"Yasanın çıkması sonrası Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde Türk lirasına geçiş yapılıyor. Bakın işte Suriye lirası değer kaybediyor diyorlar ve bu bahaneyle Türk lirasına geçiş yapıyorlar.

"Bizim bölgelerde ise durum farklı. Biz Suriye lirası kullanıyoruz. Suriye'den ayrılma gibi bir düşüncemiz de yok. Yeni bir para birimi çıkarma gibi bir planımız da yok.

"Sezar yasası, ya Türk lirası, Irak dinarı ya da dolar kullanmamızı öngörüyor. Bu üçü de zor tercihler.

"Türk lirasını zaten kabul etmiyoruz ve onlarla hiçbir ilişkiyi kabul etmiyoruz. Irak ise farklı bir ülke ve bunun da zorlukları var. Doları kullandın diyelim o zaman buna merkezi bir banka sistemi lazım, borsa vs gibi birçok şey lazım. Ayrıca bu siyasi bir karardır. Bizler bu ülkenin bir parçasız ve böyle bir gündemimiz yok."