Halabjay: KDP siyaseti Türk devleti ile ortaklıktır

Amudê'de düzenlenen DAİŞ konulu foruma Güney Kürdistan'dan katılan Avukat-Gazeteci-Yazar Sruşah Halabjay, KDP'nin Türk devleti ile yaptığı işbirliğine tepki gösterdi.

Rojava'da yapılan DAİŞ konulu foruma farklı ülkelerden bir çok yazar, siyasetçi ve aydın katıldı. Foruma katılanlardan biri de Güney Kürdistan'dan katılan Avukat-Gazeteci-Yazar Sruşah Halabjay.

Gazeteciliği 2003 yılından bu yana yaptığını belirten Sruşah, Rojava’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu kaydederek, "DAİŞ konulu forumun Rojava’da yapılıyor olması büyük bir öneme sahiptir. Burada DAİŞ tarafından kadınlar üzerinde açılmış olan yaralar var. Bunun yanı sıra Rojava’da kadınların eliyle DAİŞ’in bitirilmiş olması bu bölgeyi daha önemli kılmaktadır” dedi.

Sruşah, “Kadınlarımız bu vesileyle, hem kendi öz gücünün farkına vardılar, hem de bu güçle sonuca ulaşılabileceğini gösterdiler. Bütün dünyaya şunu kavrattılar, sadece DAİŞ değil, terörü dayatanlara, yurdumuzu ve topraklarımızı işgal etmek isteyenlere her zaman kadınlar olarak cevap vereceğiz demek istemişlerdir. Kobanê’de, yine Şengal’de birçok şehidimiz bu savaşta bedenlerini ortaya koyarak topraklarımızı özgürleştirmiştir. Bizler de tek bir kadın kalıncaya dek direnmeyi, mücadeleyi esas almalı ve onların emeklerinin hakkını vermeliyiz" diye konuştu.

Foruma 13 farklı ülkeden katılımların sağlandığını ifade eden Sruşah Halabjay, şöyle devam etti: "Unutmamalıyız ki dünya kadınlarının özgürlüğü yine Kürt kadınının özgürlüğünden geçmektedir. Bugün terörist güçlere karşı savaşan Cezayir ve diğer bütün yerlerdeki kadınların direnişlerini selamlıyorum. Kürt halkı olarak cahil bir toplum değiliz, onlar öldürdü biz de öldürelim diyen bir halk değiliz. Bizler bu kişilerin bir mahkemede yargılanması ve herkesin de burada yer almasını istiyoruz. Bizler bu durumu artık yasal bir zeminde çözüme ulaştırmak istiyoruz."

‘DİRENİŞİNİ YAŞAM BOYU SÜRDÜRDÜ MİNNETLE ANIYORUZ’

Türk devletinin Kandil’e yönelik hava saldırısı sonucu şehit düşen KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerib'in (Helmet) şahadetini duyduğunda çok üzüldüğünü ve bu katliamın sorumlularının açık olduğunu vurgulayan Sruşah Halabjay, şunları ifade etti:

"Bütün şehitlerimizi bir kez daha minnetle anıyorum. Şehit Diyar’ın bizim topraklarımız olan Kandil’de şehit düşmesi bizler için büyük bir acıdır. Şehit Diyar büyük bir devrimciydi, birkaç defa ben de kendisiyle görüşme şansı bulmuştum. O zamanlar halkımızın yeterince haksızlıklara karşı ayağa kalkmamış olması noktasında eleştiride bulunmuştu. Ama buna karşı da her insanın yanlış yoldan döneceğine ve ulusal birliği için güzel şeyler yapabileceğine inanan bir arkadaşımızdı. Direnişini yaşamı boyunca sürdürmüştür ve minnetle anıyoruz."

'TÜRK DEVLETİ TOPRAKLARIMIZI İŞGAL EDİYOR'

Başta Efrîn olmak üzere Türk devletinin Güney ve Kuzey Kürdistan topraklarını işgal ettiğine dikkat çeken Sruşah Halabjay konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Efrîn’deki işgal saldırılarının Türk devleti eliyle yapıldığını hepimiz bilmekteyiz. Bugün Türkiye sınırına yakın bütün şehirlerden DAİŞ ve diğer bütün terörist gruplar tedavileri için Türkiye’ye gönderiliyor. Forumda da birçok yabancı doktor ve gazeteci bu durumlara birebir şahit olduklarını dile getirdiler. Türkiye bazen kaçak, bazen resmi bir şekilde DAİŞ’e yardım etmekte, yaralılarını tedavi etmektedir. Bunların Türk askerleri içeriyle beraber görüntüleri de yayınlanmıştı.

Bu açık ortadır ki Türk devleti topraklarımızı işgal etmek istiyor. Buna bağlı olarak da 2014 yılında barış sürecini yıktılar, halkı katliamdan geçirdiler ve bizler buna karşı çalışmalarımızla direniyoruz. Erdoğan büyük bir yıkılışın eşiğine gelmiştir. Erdoğan’ın hükmetme zihniyetine karşılık direnişi esas almayı hedeflemeliyiz. Umut ediyoruz ki buna karşı direnişi esas alıp, yine biz kadınlar Efrîn’i özgürleştireceğiz. Başur Kürdistanı'nda ise KDP’nin siyaseti aslında Türk devletinin ortaklığıdır. Bu sebepledir ki köylerimiz, şehirlerimize bu kadar saldırıyla yüz yüze kalmaktayız."