Efrîn işgali protesto edildi

Türk devletinin Efrîn işgali, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimine bağlı meclisler ile Qamişlo ve Hesekê Kent Meclisleri, Tirbesiyê İlçe Meclisi tarafından protesto edildi.

ŞEHBA

Efrîn’de zorla göç ettirilen halkın kaldığı Veger Kampı’nda işgal protesto edildi. Onlarca Efrînlinin katıldığı protestoda, Efrîn Kanton Meclisi’nin açıklaması okundu.

Açıklamada, Efrîn halkının Çağın Direnişi kapsamında tarihi bir direniş sergilediği vurgulandı. Açıklamada ayrıca Birleşmiş Milletler’e (BM), Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Efrîn’de işlediği savaş ve insanlık suçları nedeniyle yargılanması çağrısı yapıldı.

HALEP

Halep Genel Meclisi de onlarca kişinin katılımıyla Şêxmeqsud mahallesinde açıklama yaptı. Çağın Direnişi şehitlerinin anıldığı açıklamada, işgale karşı mücadelenin büyütüleceği vurgulandı.

REQA

Raqa Sivil Meclisi de yaptığı yazılı açıklama ile Türk devletinin Efrîn işgalini kınadı. Türk devletinin insanlık dışı uygulamalarıyla Suriye krizini derinleştirdiğinin belirtildiği açıklamada, işgalcilerin bölgenin demografik yapısının değiştirdiğini ve halkı zorla yerinden ettiği hatırlatıldı.

Açıklamada, “Tüm dünyanın bir an önce bu vahşet karşısındaki sessizliklerine son vermelerini istiyoruz” denildi.

QAMIŞLO

Qamişlo’da onlarca Kent Meclisi üyesi Mihemed Şêxo Kültür Sanat Merkezi önünde bir araya geldi. Meclis üyeleri Efrîn işgalinde yaşamını yitiren siviller ve Çağın Direnişinde şehit olan savaşçıların fotoğrafları ile zeytin dallarını taşıdı.

Açıklamada, “Türk devleti ve ona bağlı çeteler bütün teknik gücü ile 20 Ocak 2018’de Efrîn’e saldırdı. Efrînliler, YPG ve YPJ savaşçılarıyla 58 gün direnerek destan yazdı. Efrîn işgal edilmeden önce yaklaşık 500 bin göçmene ev sahipliği yapıyordu. Demokratik Özerk Yönetime bağlı olan Efrîn Kantonunda kadınlar direnişe öncülük ediyordu. Kadınlar sistemin oluşturulması, kanunların yerine getirilmesi ve ceza dahil her alana katılıyorlardı.

Efrîn’in işgal edilmesi üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Türk devleti ve ona bağlı çeteler halen günlük olarak insanlık dışı uygulamalar gerçekleştiriyor. Türk devleti ve çeteleri Efrîn’de katliamlar, hırsızlık, yakma, doğa katliamı, kaçırma ve tecavüzlere devam ediyor” denildi.

HESEKÊ

Hesekê Kanton Meclisi ise şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan ve ona bağlı çeteler bundan 2 yıl önce vahşi bir şekilde saldırarak Efrîn’i işgal etti.

Efrînliler Çağın Direnişi ile tüm zorluklara rağmen işgalci Türk devleti ve çeteleri karşısında 58 gün direnerek iradesine sahip çıktı.

Bedenleri ile Türk işgaline karşı direnen savaşçılar iradelerinin NATO’nun silahlarından daha güçlü olduğunu tüm dünyaya gösterdi.”

TIRBESPIYÊ

Qamişlo Kantonu’na bağlı Tirbespiyê Meclisi de Efrîn işgalinin ikinci yılına ilişkin basın açıklaması yaptı. Meclis Eş Başkanı Abdurrahim Hiso tarafından okunan açıklamada Efrîn işgalinin Suriye coğrafyasını ve toplumunu parçalama niyetli olduğuna dikkat çekildi.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’in tarihsel kimliğini yok etmek ve halkını göç ettirerek demografik yapısını değiştirmeye çalıştığı belirtilen açıklamada uluslararası toplumun işgal ve sonrasında yaşanan bütün olaylara karşı sessizliği de kınandı.

TIL HEMÎS

Til Hemîs İlçe Meclisi’nin açıklaması ise eş başkan Hayal El Hiver tarafından okundu. Efrîn’in işgalinin Suriye’nin bir parçasını ve toplumu bölmek anlamına geldiği belirtilen açıklamada, işgalcilerin kentte sivillere yaptığı zulme, tarih ve doğaya yönelik saldırılara dikkat çekildi.

Uluslararası toplumun içinde bulunduğu sessizliğe dikkat çekilen açıklamada bu sessizlikten güç alan Türk devletinin Serêkaniyê ve Girê Spî’de de demografi değişimi yaptığı, DAİŞ ve El Nusra çetelerini bölgeye yerleştirdiği belirtildi.

Açıklamanın sonunda Efrîn halkının topraklarının işgalcilerden kurtulacağı umuduyla Şehba’daki kamplarda direnişe devam ettiğine vurgu yapıldı.