BM uyardı: Suriye için acil eylem planına ihtiyaç var

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Covid-19 Pandemisinin Suriye’de yaratacağı trajediye dikkat çekerek, Suriye için acil eylem planına ihtiyaç duyulduğu çağrısında bulundu.

Koronavirüs epidemisi gün geçtikçe dünyayı etkisi altına alırken, salgının savaş bölgelerine erişmesiyle birlikte bu bölgelerde yaratacağı trajedinin çok ağır olacağı, uzmanlar tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Birlemiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu yaptığı açıklama ile COVİD-19 Pandemisi’nin Suriye’de yaratacağı etkiye dikkat çekerek, uluslararası topluma Suriye için acil adımlar atma çağrısında bulundu.

‘TARAFLAR ÇATIŞMALARI DURDURMALI’

Suriye’de Covid-19 vakalarının tespit edildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Daha fazla felaketten kaçınmak ve salgına karşı acil önlemlerin alınabilmesi için taraflar çatışmaları durdurmalı” denildi.

 

 

‘SAĞLIK HİZMETLERİ YETERSİZ’

9 yıllık savaşın Suriye’deki sağlık sistemini ciddi bir şekilde zayıflattığının altı çizilen açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, hastanelerin yüzde 64’ü ve birinci basamak sağlık merkezlerinin yüzde 52’si çalışır halde. Sağlık iş gücünün yüzde 70’i savaş nedeniyle ülkeyi terk etti. Hemşireler, doktorlar, tıbbi gönüllüler, çatışan taraflar tarafından çoğu zaman saldırıya uğradı, göz altına alındı ve bazıları kaybedildi. Komisyon bir kez yine sağlık tesislerine, ilk müdahale ekiplerine, sağlık çalışanlarına tüm saldırıların derhal durdurulması gerektiğini yineliyor” ifadeleri kullanıldı.

‘QSD’NİN KARARI MENNUNİYET VERİRİCİ’

Açıklamada Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro, “Suriyeli siviller artık ölümcül Koronavirüs salgını tehdidi ile karşı karşıya. Acil önleyici eylemlerin yokluğundan kaynaklı en savunmasız olanlar için bu süreç yıkıcı olacaktır. Yaklaşan bu trajediden kaçınmak için taraflar BM Genel Sekreteri’nin ateşkes çağrısına uyulmalıdır” dedi.

Açıklamada, devamla “Komisyon, Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) salgın nedeniyle aldığı ateşkes kararını memnuniyetle karşılamaktadır” denildi.

YAŞLI, HASTA VE ÇOÇUKLARI SERBEST BIRAKIN ÇAĞRISI

“Covid-19’dan etkilenecek kesim arasında, ülke içinde yerinden olmuş 6,5 milyondan fazla Suriyeli yer alıyor. Buna, İdlib Valiliği’ndeki Suriye-Türkiye sınırı boyunca açık veya kalabalık çadırlarda ve geçici kamplarda yaşayan kadınlar ve çocuklar olmak üzere bir milyon fazla insanda dahildi. Bu insanların temiz suya ihtiyacı var. Yine Al- Hol kampındaki 70 bin kişi başta olmak üzere kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere on binlerce kişiye tıbbi bakım hizmetlerinden yeterince yararlanamıyor” denilen açıklamada devamla şu ifadeler kullanıldı: “Ülke çapında tutuklananların durumu şimdi daha da kritik. Komisyon daha önce işkence, dayak, insanlık dışı yaşam koşulları ve kasıtlı ihmal nedeniyle yaşanan ölümleri belgelemiştir. Keyfi veya yasadışı olarak gözaltına alınanların yanı sıra, tüm çocukların, yaşlıların, engellilerin serbest bırakılması çağrımızı tekrarlıyoruz.”

‘ACİL EYLEM PLANINA İHTİYAÇ VAR’

Suriye uygulanan yaptırım kararlarının esnetilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, “Küresel salgın, 9 yıldan beridir yaşanan acıların daha da artmasına neden olacaktır. Suriye hükümeti, tüm aktöreler ve uluslararası topluma bir başka ve daha ağır bir trajedinin yaşanmasını önlemek için acil olarak harekete geçmelidir. Acil bir eylem planına ihtiyaç var” denilerek çağrıda bulunuldu.