Özerk Yönetim, Qamişlo Serhildanı şehitlerini andı

Qamişlo Serhildanı şehitlerini anan Özerk Yönetim, Suriye rejimini merkeziyetçi zihniyetten vazgeçmeye çağırdı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Qamişlo Serhildanı’nın 16’ncı yıl dönümüne ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

'ONLARCA ŞEHADET VE SAKATLANMA...'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bugün Qamişlo Serhildanı’nın 16’ncı yıl dönümü. Qamişlo Serhildanı, Suriye kolluk güçlerinin El Cihad ve El Fitiwa takımları arasında Qamişlo’da oynanan maçta çıkardığı karışıklıkla başlayan, Kürtler ve Araplar arasında fitne çıkarmayı amaçlayan girişimlere karşı başladı.
Serhildanla birlikte rejim güçleri sivillere ateş açmış, sivillere karşı tutuklama ve işkence hamlesi başlatmıştır. Rejim güçlerinin saldırısında onlarca şehadet, yüzlerce yaralanma ve binlerce tutuklama olmuş, tutuklanan birçok kişi uğradığı işkenceden dolayı kalıcı yaralanma ve sakatlanmalar yaşamıştır.

'HALK ONURLU DURUŞ GÖSTERDİ'

Bu serhildan Suriye halklarına ve Kürt halkına karşı güvenlik uygulamaları adı altında yürütülen baskılar ve özgürlük hakkını elinden alma girişimlerine karşı başlamıştır. Siviller Suriye rejiminin kolluk güçlerinin uyguladığı şiddete, Qamişlo halkı, onurlu bir duruş sergileyerek serhildanla cevap vermiş ve serhıldanlar Dêrik’ten Efrîn, Halep’ten Şam’a, Kürtlerin yaşadığı tüm kentlere yayılmıştır.
12 Mart Serhildanı, halkımızın gücü ve iradesiyle baskı politikalarına ve kolluk güçlerinin yarattığı korkuyu kırmaya vesile olduğunu için tarihi bir önemi vardır. Bu temelde serhıldan, siyasi ve toplumsal güçlerin hemfikir olduğu, Suriye’nin demokratik değişim projesinin temelini oluşturmuştur.

REJİME ÇAĞRI

12 Mart Serhildanı ile rejimin fitne çıkarma girişimleri boşa çıkmış, Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi’nin ve bölgenin tüm halklarını temsil eden Demokratik Ulus projesinin öncülüğünü yapmıştır.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak rejimin zihniyetine karşı 12 Mart 2004’te güçlü bir irade ile ortaya ruhla, bugün de mücadelemize devam ettiğimizi belirtiyor, serhildan şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.
Tüm bunlarla birlikte 12 Mart Serhildanı’yla korunmak istenen demokrasi, halkların kardeşliği ve hak mücadelesini başarıya ulaştıracağımızı belirtiyoruz.
Bu temelde başta Suriye rejimi olmak üzere tüm çevrelere merkeziyetçi zihniyetten kendilerini kurtarmaları, bölgenin durumunu başka bir bakış açısıyla ele almaları çağrısında bulunuyor, mücadelemize devam edeceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz.”