Özek Yönetim’den Suriye rejimine koronavirüs tepkisi

Özerk Yönetim Sağlık Komitesi, Suriye rejiminin insanları gerekli testler yapmadan habersiz bir şekilde bölgeye soktuğu tepkisinde bulundu.

Kuzey ve Doğu Suriye Sağlık Komitesi yaptığı yazılı açıklamada, Suriye rejiminin koronavirüsle mücadeleye yardım etmediği gibi, yeterli tedbir almadığını belirtti. Komite, “Bölgede tek bir virüs vakasının ortaya çıkması durumunda sorumlu Suriye hükümeti olacaktır” diye uyardı.

Açıklamada şunlar belirtildi: “Neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs kaynaklı vaka sayısı bir milyon 380 bin’i aşarken, virüsten dolayı yaşamını yitirenlerin sayısı ise 75 bini aşmış durumdadır.

Daha önce yaptığı açıklamada Suriye genelinde 19 virüs vakası ve 2 de ölümün olduğunu duyuran Suriye hükümeti Şam’ın Siti Zeynep mahallesi ve Mınin köyünün karantinaya alındığını, açıklamıştı. Aynı şekilde açıklama yapan SOHR ise bazı illerde Koronavirüs hastalığına yakalanan kişilerin olduğunu ve bunların resmi olmayan yollardan ülkeye giriş yaptıklarını, duyurmuştu.

Özerk yönetim kendi imkanları ölçüsünde Koronavirüs’e karşı 23 Mart’tan bu yana tedbirler almaya başlamış, bu kapsamda sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Yine aynı şekilde tedbirler çerçevesinde sınır kapıları kapatılmış olup yalnızca Qamişlo havaalanı yoluyla Özerk Yönetim bölgesine geçişler gerçekleşmektedir.”

Qamişlo Havaalanından gelen yolcuların virüs kontrolünden geçirilmesi ve karantinada tutulmasını isteyen Komite, “Fakat Suriye hükümeti Koronavirüs’le mücadeleye yardım etmemektedir. Bununla birlikte yanlış kararlar alarak, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının sağlığını tehlikeye atmakta; virüs şüphesi olabilecek insanları gerekli testler yapılmaksızın Özerk Yönetim’den habersiz bölgeye sokmaktadır” diye belirtti.

Rejimin insan sağlığı karşısındaki duyarsızlığını eleştiren Sağlık Komitesi, şu ifadeleri kullandı:

“Bölgede tek bir virüs vakasının ortaya çıkması durumunda sorumlu Suriye hükümeti olacaktır. Çünkü virüse karşı alınması gereken önlemleri ihmal etmiş ve virüsün görüldüğü bir yerden gelen yolcuların bölgeye girişine neden olmuştur.”

Komite, 7 Nisan Salı günü Şam’dan gelen ve karantinaya alınmadan havaalanından çıkarılan öğrencilere çağrı yaparak kendilerini izole etmelerini ve toplum sağlığını düşünerek gerekli tedbirleri almalarını istedi.

Salı günü Qamişlo havaalanından çıkan 6 yolcu Özerk Yönetim’e bağlı sağlık ekipleri tarafından gerekli testler sonrası karantinaya alınırken, diğer yolcular havaalanı yetkilileri tarafından test yapılmasına izin verilmeden Suriye hükümeti kontrolü altındaki bölgeye gönderilmişti.