Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

İsviçreli vekillerden işgal tepkisi: Sessiz kalmayın

İsviçre Federal Parlamento Milletvekilleri, Türk devletinin işgal saldırıları ile uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkat çekerek, İsviçre’nin işgale karşı harekete geçmesini istedi.

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye dönük devam ettirdiği işgal saldırılarına uluslararası alandan tepkiler gelmeye devam ediyor. Sosyalist Parti (SP) İsviçre Federal Parlamento Milletvekilleri Fabian Molina, Claudia Friedl ve Tamara Funiciello Federal Konseye cevaplamak üzere verdikleri soru önergesinde, Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye topraklarına dönük işgal saldırılarına tepki gösterdi.

FRİEDL, YERİNDEN EDİLMELERE DİKKAT ÇEKTİ

Federal Milletvekili Claudia Friedl, federal konseye cevaplanmak üzere verdiği önergede, Türk devletinin ‘güvenlik bölge’ adı altında Kuzey Doğu Suriye’de işgal ettiği toprakların demografik yapısını değiştirdiğini ifade etti.

Verdiği soru önergesinde “Federal Konsey, uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler şartını ihlal ettiği gerekçesiyle Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırılarını kınadı” diyen Friedl, bu duruma kınamanın ötesinde tepki gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Milletvekili Friedl, Federal Konsey’e cevaplanmak üzere şu soruları yönlendirdi:

“Federal Konsey, uluslararası hukuk uyarınca Türk devletinin Suriye’nin Kuzeyinde “güvenlikli bölge” oluşturmasını nasıl görüyor?

Türk devleti ve ona bağlı silahlı güçler, bugüne kadar bu bölgeden kaç bin insanı yerinden etti?

Federal konsey, bölge insanların zorla yerinden edilmesini ve ‘güvenlik bölge’ adı altında buraya başka insanların yerleştirilmesini nasıl değerlendiriyor. Federal konsey tüm bunlara karşı ne yapıyor?”

MOLİNA: SERBEST TİCARET ANTLAŞMASI ASKIYA ALINMALI

Federal Milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyon üyesi Fabian Molina ise verdiği önerge ile Federal Konsey’den, uluslararası hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle Türk devleti ile olan serbest ticaret antlaşmasını askıya almasını istedi.

Federal konseye verdiği önergede İsviçre Devlet Konseyi Ekonomi Komisyonu’nun (CER-E) 18 Ekim’de Türk devleti olan vergi antlaşmasını askıya almasını hatırlatan Molina, komisyon üyelerinin Türk devletinin uluslararası hukuku ağır şekilde ihlal ettiğinden dolayı böyle bir karara gittiğini söyledi.

Milletvekili Molina verdiği önergede devamla Federal Konsey’den şu soruların cevabını istedi:

"Federal Konsey, böyle bir doğru karar alan komitenin yaptığı siyasi değerlendirmeyi katılıyor mu?

Federal Konsey, Türkiye ile tekrardan yenilenmesi kararı alınan serbest ticaret antlaşmasının yürürlüğe girmesini ve onaylanmasını dönük kararı askıya almaya karar verecek mi?”

FUNİCİELLO: İSVİÇRE’DEKİ CAMİLERİ SORDU

Bir diğer Sosyalist Parti Milletvekili Tamara Funiciello, Federal Konsey’e cevaplanmak üzere verdiği soru önergesinde şunlara dikkat çekti, “Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik başlatılan işgal saldırılarından kısa bir süre sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’na, cuma günleri dünyadaki bütün camilerde işgalde yer alanlar için dua etmeyi öneren bir fetva çıkarmasını emretti. Bu anlamda;

Federal Konsey, İsviçre’de Diyanet tarafından finansa edilen kaç cami olduğunu biliyor mu?

İsviçre’de Erdoğan’ın talimatıyla çıkarılan bu fetvaya uyan kaç cami var?

Türkiye, İsviçre’de yasaklı olan böyle bir eylemi yaparak İsviçre’nin egemenliğini ihlal etti mi?”