İşte Efrîn’deki ağaç düşmanları

Türk işgal güçleri ve güdümündeki çeteler, Efrîn’de savaş suçları ve doğa talanına devam ediyor. Mabeta’da köylüler kaçırılırken, Bilbilê’de ağaçlar kesildi.

Türk devleti, Mart 2018’de Efrîn’i işgal ettiğinden bu yana, sistematik bir şekilde sivilleri, sivil alt yapıları ve doğayı hedef alıyor.

Demografik değişim, işkence, alıkoyma, infaz ve katliamlarla etnik temizlik yapılırken, halkın geçim kaynakları talan ediliyor, tarih yağmalanıyor ve bölgenin doğası ağır tahribata uğratılıyor.

AĞAÇ DÜŞMANLARI

Temmuz’un 26'sından bu yana çeteler Bilbilê ilçesine bağlı Uga köyünde ise ağaç katliamı yapıyor. Çete mensupları halka ait ağaçları keserken görüntülendi. Görüntüdeki bir ses, “Korkmayın o bizdendir, Türk emniyetinden” diyor.

BİR KÖYDE ZENTİN AĞAÇLARI YAKILDI

Çetelerin halkın geçim kaynakları ve doğaya saldırıları sadece ağaç kesmekle sınırlı değil. Özellikle zeytin ağaçları sistematik saldırıya uğruyor. 6 Temmuz günü Mabeta’ya bağlı Birimci köyünde zeytin ağaçlarının bulunduğu araziler çeteler tarafından ateşe verildi.

BASOFANÊ’DE BİNİ AŞKIN ZEYTİN AĞACINI KESTİLER

Şehba bölgesindeki Serdem kampında kalan Êzidîler, 20 Haziran günü yaptıkları bir basın açıklamasında, Türk devletinin kendi köylerine ve geçim kaynaklarına yönelik saldırılarına tepki göstermişti. Açıklamaya göre, işgalci Türk devleti ve çeteleri son olarak Êzidîlere ait Basofanê köyünde bini aşkın zeytin ağacını kesti.

ŞERAWA’DA 3 BİN HEKTARLIK ARAZİ YAKTILAR

28 Mayıs günü Türk devletine bağlı çeteler, Şêrawa’ya bağlı Kurzele köyünde arazileri ateşe verdi. Yangın daha sonra Basile, Dermişmiş, Sixuneke, Bene ve Aqibe, Kimare ve Kobere’deki arazilere sıçradı. Ayrıca Ayrıca Sixuneke’deki çam ormanında da binlerce çam ağacı kül oldu. Şêrawa’da bu yangın sonucu en az 3 bin hektarlık arazi yandı.

ETNİK TEMİZLİK

Efrîn, Türk devleti ve çetelerinin işgali altında bulunuyor. Türk devletinin 20 Ocak 2018'de Efrîn’e yönelik başlattığı saldırılar ve 18 Mart'ta kentin işgaliyle sonuçlanmıştı. İşgal saldırılarından bu yana bölgede sistematik bir şekilde savaş suçları işleniyor. Hemen her gün yerli halka ait mallara el konulması, sivillerin fidye için kaçırılması, işkence veya infazlara konu olması gibi ağır suçlar işleniyor. Türk rejimi ve çeteleri Efrîn bölgesinde Haziran ayı sonundan bu yana yüzlerce kişiyi kaçırdı.

MABETA’DA SİVİLLER KAÇIRILDI

Son olarak Mabeta ilçesine bağlı Mamila köyünde 27  Temmuz Cumartesi günü bir çok kişi kaçırıldı. Sultan Murat isimli çete yapılanmasının Ali Beg Cafer, Izat Kurdi ve Nuri Kurdi isimli üç kişiyi kaçırdığı öğrenildi. Akıbetleri bilinmiyor. Her üçünün de can güvenliğinden endişe ediliyor.