İstanbul'dan sürülen Suriyeliler Efrîn'e yerleştiriliyor

İstanbul Valiliğinin kararıyla gözaltına alınarak, “gönüllük” propagandası ile zorla kentten çıkarılan Suriyeliler Efrîn'e yerleştiriliyor. Yaklaşık 100 kişilik bir grup Salı günü öğleden sonra Türk işgalindeki Efrîn'e taşındı.

Türk İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla İstanbul'daki Suriyelilere yönelik arama, denetleme ve sınır dışı kararı sonrası tutuklananlardan yaklaşık 100 kadarı Efrîn’de gönderildi.

Edinilen bilgilere göre Suriyeliler, Salı günü öğleden sonra Efrîn’e ulaştı. Dört araçla Efrîn'e getirilen Suriyeliler arasında Kürtlerin de olduğu belirtiliyor.

İstanbul Valiliği, 22 Temmuz günü kentte kaydı olmayan Suriyelilerin İstanbul'u terk etmeleri için 20 Ağustos'a kadar süre vermişti. Türk İçişleri Bakanlığı talimatı doğrultusunda alınan kararda söz konusu Suriyelilerin kayıtlı oldukları illere sevk edilecekleri açıklanmıştı.

Suriye savaşının başladığı günden beri mültecileri Avrupa'ya karşı "şantaj" aracı olarak kullanan Türk devletinin son günlerde Suriyelilere yönelik aldığı kararlar dikkat çekiyor.

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu yıl 80 bin mültecinin sınır dışı edileceğini söyledi. Soylu, geçtiğimiz günlerde de “Kapıları açtığımızda hükümetleri 6 ay dayanamaz” diyerek Avrupa ülkelerini tehdit etmişti.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise İstanbul Valiliğinin açıklamasıyla duyurusuyla eşzamanlı olarak Avrupa Birliği’yle (AB) geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurdu.