Koruculara toplu beraat ve tazminat

Wan’da 2017’de aralarında husumet bulunan bir kişiyi öldüren 4 korucu, savcılık tarafından ortaya konulan tüm delillere rağmen beraat etti. Sadece 6 ay ceza yatan koruculara 17 bin TL de mahkeme gideri ödendi.

Korucular tarafından katledilen Ziyadin Kılıçak’ın eşi Hatice Kılıçak, “6 yıldır birileri adeta gerçeklerin ortaya çıkmasını engelliyor. Yargılama sürecinde cinayet aydınlatıldı ama failler cezalandırılmadı. Eşimi öldürenler bugün elini kolunu sallaya sallaya geziyor. Hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğim” dedi.

Wan’ın Çatak ilçesinde korucubaşı olan ve şu anda AKP’den Belediye Başkanlığı yapan Abdurrahman Şeylan’ın kuzenleri olan korucular Ramazan Şeylan, Abdülbaki Karabulut, Fayik Karabulut ve Tatar Karabulut, 2017’de bir süredir aralarında husumet olduğu belirtilen Ziyadin Kılıçak’ı barış görüşmesi yapmak bahanesiyle çağırdıkları Bakraçlı köyünde vurarak öldürdü. Kılıçak’ın cesedine üç gün sonra ulaşıldı.

Yapılan otopsi işleminde; “Oksipital bölgede bir adet kesi, alnında 3 cm'lik iki adet abrazyon,sağ omuz arkasında ateşli silah mermi çekirdeği giriş yarası, sol boyun bölgesinde ateşli silah mermi çekirdeği giriş yarası, bel bölgesinin sağ alt kısmında ateşli silah mermi çekirdeği giriş yarası olduğunun tespit edildiği, ölümünün ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı kafatasında bulunduğu tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

KORUCUBAŞINA TAKİPSİZLİK

Bunun üzerine şüpheli korucular Ramazan Şeylan, Abdülbaki Karabulut, Fayik Karabulut ve Tatar Karabulut cezaevine gönderilirken, ölüm emrini verdiği belirten AKP’li korucubaşı Abdurrahman Şeylan, ifadesinin ardından serbest bırakıldı ve hakkında takipsizlik kararı verildi. Mahkeme dosyaya gizlilik kararı koydu. Uzun süren gizlilik kararının ardından dosya 2021’de açıldı ve dava görülmeye başlandı. Bu süreç içinde tutuklanan tüm korucular serbest bırakıldı.

SAVCILIK CEZA İSTEDİ

Van Cumhuriyet Savcılığının, korucuların cezalandırılması talebiyle hazırladığı iddianamede, şunlar belirtildi: “Şüpheliler görüşmek istedikleri, Ziyadin'in çağrıldığı bu görüşmeye gittiği, Ziyadin'in aynı gün akşam saat 19.00 sırlarında eşi Hatice Kılıçak'ı telefonla aradığı, telefonda eşine ‘ölen çocuğun amcası beni çağırıyor onlarla görüşmeye gideceğim, eğer başıma bir şey gelirse size atacağım telefon numarasının sahibinden bilin’ dediği, şüpheli Ramazan'ın olaydan hemen sonra kaçtığı, yapılan tüm aramalara rağmen bulunamadığı, hakkında çıkarılan yakalama kararının ancak 4 yıl sonra infaz edildiği görülmüştür. Ziyadin'in cesedinin bulunduğu yere giden yol güzergahında 16/09/2017 gününe ait iş yerlerine ait kamera kayıtların incelenmesiyle; akşam saat 19.41'de plakası okunamayan siyah veya füme renkli Ford Connect marka araç olduğu değerlendirilen bir aracın cesedin bulunduğu yere giden güzergahta olay yerini uzaktan gören bir iş yerine ait güvenlik kamerasının önünden geçtiği, ayrıca HTS kayıtlarında yapılan görüşmelerden yeterli suç şüphesi oluşmuştur.” 

MAHKEME BERAAT ETTİ

Savcılık iddianamesi böyle yazılsa da yargılamanın yapıldığı Van. 6. Ağır Ceza Mahkemesi, cinayetin korucular tarafından işlendiğine dair somut delilin olmadığını iddia etti. Mahkeme kararında, şunlar savunuldu: “Her ne kadar Van Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 25/03/2021 tarihli iddianame ile sanıklar Ramazan Şeylan, Abdulbaki Karabulut, Tatar Karabulut ve Fayık Karabulut'un maktul Ziyadin Kılıçak'a karşı Tasarlayarak Kan Gütme Saikiyle Öldürme suçunu işledikleri iddiası ile 5237 sayılı TCK'nın 82/1-a,j, 37, 53 ve 63. maddeleri gereğince cezalandırılmaları talep edilmiş ise de; mahkememizce yapılan yargılama sonucunda, sanıkların atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı ve bu nedenle isnat edilen eylemin sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeni ile; sanıkların bu suçtan 5271 sayılı CMK'nın 223/2-e maddesi uyarınca ayrı ayrı beraatlerine.” 

ÜSTÜNE BİR DE PARA VERDİLER

Mahkeme ayrıca koruculara 17 bin 400 TL vekalet ücretinin ödenmesine karar vererek, koruculara işledikleri cinayetin karşılığında adeta ödül verdi.

EVİNE GİDİP BEKLE, DEDİLER

Korucular tarafından katledilen Ziyadin Kılıçak’ın eşi Hatice Kılıçak’ın, hak mücadelesi ise sürüyor. Daha önce İHD Van Şubesi’ne başvurarak hukuki destek talebinde bulunan Kılıçak, şunları söyledi: “Devlet bu cinayete ilişkin her şeyi biliyor. Bildikleri halde bu kişiler neden cezalandırılmıyor. 6 yıldır birileri adeta gerçeklerin ortaya çıkmasını engelliyor. Yıllarca savcılığa gittim, gizlilik olduğu gerekçesiyle bilgi vermediler. Dört yıl boyunca süren bir gizlilik kararı mı olur? Savcılara gittiğimde bana derhal evime gitmemi ve beklemem gerektiğini söylediler. Yargılama sürecinde cinayet aydınlatıldı ama failler cezalandırılmadı. Eşimi öldürenler bugün elini kolunu sallaya sallaya geziyor. Hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğim.”