Yeni Dünya Zirvesi sona erdi - YENİLENDİ

Yeni Dünya Zirvesi tarafından Rojava’da düzenlenen “devletsiz demokrasi” kongresi 2. gününde yoğun tartışmalar ve önemli kararlaşmalar sonucunda sona erdi.

Yeni Dünya Zirvesi tarafından Rojava’da düzenlenen “devletsiz demokrasi” kongresi 2. gününde yoğun tartışmalar ve önemli kararlaşmalar sonucunda sona erdi. Kongrenin bugünkü oturumunda farklı ülkelerden gelen delegeler komünalizm, ekoloji ve kadın gündemi üzerine sunum ve tartışmalar yürüttü. Tartışmalardan sonra kongre delegeleri, Derik’in Şehit Xebat mahallesinde yapımı süren Devletsiz Halklar Parlamentosu’nun bulunduğu alanda bir araya geldi.

Rojava’nın Derik kentinde 2 gündür devam eden 1. Devletsiz Demokrasi Kongresinde, 27 farklı ülkeden gelen delegeler geniş kapsamlı komünalizm, ekoloji ve, kadın gündemi üzerine sunum ve tartışmalar yürüttü.

KAPİTALİZMİN BİREYSELLİĞİNE KARŞI TOLUMSAL KOMÜNALİZM

Kongreye delegeleri, kapitalist modernitenin insanları bireyselleştiren ve tekelci ekonomik sistemin bağımlı bir yapıya dönüştürdüğünü dikkat çekerek, doğal toplumun komün al değerleri üzerinde insanlığın geliştiğini vurguladı.

Yapılan sunum ve tartışmalarda kapitalizmin parçalayan ve bireyselleştiren sistemine karşı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Neolitik değerler üzerine geliştirdiği demokratik komünal sistemin Rojava devrimi ile halkların umudu haline geldiğine dikkat çekti.

Yeni bir dünyanın ancak var olan sistemi aşıp komünal değerler etrafında birleşmekle mümkün olabileceğinin belirtildiği tartışmalarda “Rojava’nın demokratik değerleri bunun en somut ifadesi”dir denildi. Halkların demokratik değerler etrafında birleşerek özgür geleceklerini inşa edebileceklerini ifade eden değerlendirmede, “Öcalan’ın ideoloji ve felsefesinin doğal toplum ve komünal yaşam için temel referans kaynağıdır” denildi.

EKOLOJİK DEĞERLERLE YENİDÜNYA KURMAK MÜMKÜNDÜR

Kongrenin en önemli gündem ve üzerinde tartışılan konuların başında ekoloji ve toplum yaşamına yansımaları oldu. Delegeler Rojava’da var olan doğal toplum ve ekolojik dengeye dikkat çekerek, “dengesi bozulan bir ekolojide yaşam mümkün değildir” dedi. Delegeler Rojava devrimin ve toplumunda kadının oynadığı rolün yeni bir toplumun inşasında belirleyici olduğunu belirterek, “kapitalizmin toplumu kadın ile vurma yaklaşımına karşı Kürt Halk Önderliğinin toplumu kadın şahsında yaratma projesinin Rojava’da devrimsel gelişmeler sağladı” dedi.

PKK SAYESİNDE KATLİAMLARDAN KURTULDUK

Kongrede konuşan Êzîdî halkından Dayıka Bahar ise, Êzîdî halkının karşı karşıya kaldığı katliam ve DAİŞ çetelerinin saldırılarına dikkat çekti. Dayıka Bahar, DAİŞ çetelerin Şengal’i işgalinden sonrası KDP’nin Êzîdî halkını çetelerin eline bırakarak kaçtığını ifade etti. Bahar, “DAIŞ çetelerinin işgali sonucunda yüzlerce kadın, çocuk başta olmak üzere çok sayıda insan çetelerin eline esir düştü. Bu esaretlerin sorumlusu KDP’dir. PKK, Şengal’e gelerek bizi çetelerin elinden kurtardı. Eğer bize PKK gerillaları ve YPG, YPJ güçleri ulaşmamış olsaydı çeteler tüm Êzîdî halkını bir soykırımdan geçirecekti. Biz Öcalan’ın felsefesi ile şimdi yeniden kendimizi örgütlemeye ve yeni bir yaşamı inşa etmeye çalışıyoruz” şeklinde duygusal bir konuşma yaptı.  

PARLAMENTO HALKLARIN SESİ OLACAK

Kongre delegeleri, 2 günlük çalışmanın ardından yapımı halen devam eden Devletsiz Halklar Parlamentosu’nun açılışını yapmak için Şehit Xebat mahallesine gitti. Kongre delegelerinin yanı sıra onlarca Derik halkının da katıldığı törende Cizre Kantonu Yürütme Meclisi Diş ilişkiler Başkan Yardımcısı ve Kongre kurucularından Emine Osa yaptığı konuşmada, konferans ve parlamentonun inşasında emeği geçenlere teşekkür etti. Tüm saldırılara karşı Rojava halkının demokratik değerler etrafında inşa ettiği sisteme dikkat çeken Osa, “27 farlı ülkeden delegenin Rojavada yeni bir dünyanın temellerini atması bizler açısından çok anlamlıdır” dedi.

Kongre tertip komitesi başkanı Yunas Tal ve tertip komite üyeleri Yunas Baradi ve Riney Delamal ayrı ayrı yaptıkları konuşmada, kongrenin önemine dikkat çekti.

Yunas Tal, “Bu parlamento birlikte yaşam ve kardeşliğin sembolü olsun. Biji jiyana nu a Rojava” diye konuştu. Yunus Baradi ise şunları söyledi: “On yıl önce geldiğim Suriye’deki, Kürtler ile bugün Rojava’nın durumunun çok farklı ve halklara umut veriyor. Rojava halkı çok acı çekti ama gözlerinde yaş gelmedi yüreğine akıttı. Burada böyle bir çalışma yapabilir miyiz diye çok düşündük ve nihayet yaptık işte.”

“Bijî biratayi gella” diyen Riney Delamal ise, “Rojava kadınlarını çok sevdiğini, devrim ile yeni yaşamı birlikte bu parlemento çatısı altında birleştirebiliriz” diye konuştu.

“Biji biratiya gella” ve “Biji Serok Apo” sloganları eşliğinde parlamento binasının yanındaki sahada onlarca insan müzik eşliğinde gecenin geç saatlerine kadar halay çekerek kongreyi sonuçlandırdı.