GÖRÜNTÜLÜ

PKK yasağa karşı Almanya’da dava açtı

Almanya’da 1993’ten beri sürdürülen PKK yasağının kaldırılması için hükümete yapılan başvurunun olumsuz sonuçlanması üzerine avukatlar idare mahkemesine gittiklerini açıkladı.

PKK YASAĞI

Avukatlar PKK yasağının kaldırılması için 11 Mayıs 2022’de Alman hükümetine başvuruda bulunmuştu. Hükümetten gelen yanıtın olumsuz yönde olduğu bildirildi. 

Berlin’deki Bundespresskonferenz’de MAF-DAD ve Civaka Azad’ın ortak düzenlediği basın açıklamasında 1993’ten beri sürdürülen PKK yasağının mahkemeye taşındığını duyurdu. 

MAF-DAD Yönetim Kurulu başkanı avukat Heike Geisweid’ın moderatörlüğünü yaptığı basın konferansında, PKK yasağının kaldırılması için 2022’de başvuran avukat Lukas Theune ile Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Sözcüsü Nilüfer Koç ve Die Linke Federal Parlamento üyesi Ferat Koçak konuşmacı olarak yer aldı. 

KRİMİNALİZASYON FAALİYETLERİ

Basın toplantısını yöneten Heike Geisweid açılış konuşmasında yasağa ve hükümete yaptıkları başvuruya dair bilgi verdikten sonra PKK’nin 5-7 Mayıs tarihlerindeki kongresi ile kendisini feshetme kararı aldığını hatırlattı. 

Türk devletinin henüz hukuki ve siyasi bir zemin oluşturmadığını ve saldırılarını sürdürdüğünü belirten Geisweid, “Alman devleti de, Almanya'da yaşayan Kürt toplumu için geniş kapsamlı sonuçları olan ve yaklaşan barış süreci için engelleyici bir faktör teşkil eden kriminalizasyon ve faaliyet yasağını sürdürmektedir.” dedi. 

PKK DAVA AÇTI

Hükümetin "Almanya'nın dış politika çıkarlarını etkileyeceği ve özellikle Türkiye ile ilişkileri tehlikeye atacağı" gerekçesiyle başvuruyu reddettiğine işaret eden Geisweid, PKK'nin Federal Almanya Cumhuriyeti'ne karşı yetkili idare mahkemesinde dava açtığı açıklandı. 

Başvurucuyu temsil eden Avukat Lukas Theune konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:  “PKK tarihi bir kongreyle feshedildiğini ve silah bıraktığını açıkladı. Barış sürecinin başarıya ulaşabilmesi için Kürt hareketinin ve azınlığın örgütlenmesine fırsat vermek üzere Almanya'daki yasağın kaldırılmasının zamanı gelmiştir.”

Avukat Lukas Theune, “PKK dava açmıştır ve dava Berlin İdare Mahkemesinde devam etmektedir. Davanın gerekçesi ise uluslararası barış fikrine karşı değil, güvenlik tehdidi yok, barış sürecine tehdit yoktur” diye ekledi.  

Önder Apo’nun 27 Şubat tarihli “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısı ile hızlanan sürece işaret eden avukat Theune, “Dışişleri Bakanlığı, Abdullah Öcalan’ın başlattığı süreci destekleyeceğini açıkladı. Bu nedenle Berlin Hükümetinin  acilen deklarasyonu desteklemelidir: buna Kürt halkını genel zan altında bırakan PKK faaliyet yasağının kaldırılması da dahildir.” dedi. 

Avukat, yetkilileri PKK yasağının kaldırılması için yapılan şikayeti kabul etmeye ve yasağı kaldırmaya çağırdı. 

DIE LINKE: DOĞRU ADIM ATILMALI

Basın toplantısında söz alan Die Linke Federal Parlamento üyesi Ferat Koçak “Sol Parti her zaman yasağın kaldırılmasından yana olmuştur” dedi. 

Koçak, “Kürdistan ve Türkiye'de barış için bir sinyal göndermek için doğru adım atılmalıdır” vurgusunda bulundu.  

NİLÜFER KOÇ: BERLİN BARIŞ SÜRECİNİ DESTEKLEMELİ

KNK sözcüsü Nilüfer Koç, Alman hükümetinin Önder Apo’nun çağrısını destekleyici açıklamada buluduğunu hatırlatarak,  “Ancak bu, sözlerin eylemlerle takip edilmesini; sürecin desteklenmesini içeriyor” ifadelerini kullandı. 

“Kürt tarafı büyük riskler aldı ama sorumluluk bilinciyle yaklaşıyor” diyen Nilüfer Koç,  “Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli bile olumlu karşıladı ve ancak PKK yasağının Almanya'daki Kürtler olarak bizim için neden sürdürüldüğü anlaşılamıyor.” eleştirisinde bulundu. 

Berlin’i “ateşe benzin dökmemeye” ve “barış sürecini desteklemeye” çağıran Nilüfer Koç, “Buna barış için çalışan herkesin serbest bırakılması da dahildir (...) Berlin’in barışı teşvik etmesini ve engeller yaratmamasını bekliyoruz.” diye belirtti.