Tevgera Azadî çözüm projesini açıkladı

‌Tevgera Azadi Güney Kürdistan’da yaşanan siyasi ve ekonomik krize ilişkin hazırladığı projesini açıkladı.

Kürdistan Özgür Toplum Hreketi (Tevgera Azadi) Güney Kürdistan’da yaşanan krizin aşılması için hazırladığı çözüm projesini bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı.

Bugün Süleymaniye’de Endişe Kütüphanesinde saat 10.00 da bir basın toplantısı düzenleyerek çözüm projelerini açıkladı.Tevgera Azadi adına açıklamayı yapan Eş Başkan Mıhemed Abdulla, “Eşit ve özgür bir toplumla, demokratik ve adil bir sistem duruşmasıyla hazırlanan proje de, çözüm için  bir çok önemli konu başlığı yer alıyor” dedi.

TEVGERA AZADI’NIN AÇIKLADIĞI ÇÖZÜM PROJESI ŞU ŞEKILDE:

 SİYASİ SİSTEME İLİŞKİN:

Öncelikle Güney Kürdistan Parlamentosu 5 siyasi taraftan oluşan hükümeti lağvedip, 45 gün içinde aydın ve tanınmış bağımsız kişilerden geçici bir hükümet kurmalıdır. Bu kurulacak hükümetin görev süresi 6 ay ile 1 yıl olmalıdır ve erken seçimlerden sorumlu olmalıdır. Seçimlerde hile yapılmasına karşı durmalıdır. Yeni hükümetin görevi sorunları ve krizi çözmek için çalışmalıdır. Ayrıca Bağdat’taki dosyalardan da sorumlu olmalıdır.

Demokratik ve eşit bir anayasa

Parlamento yeni anayasa taslağını hazırlama çalışmalarına hız vermelidir. Anayasa demokratik ve eşitlikçi olmalıdır. Anayasa taslağının 3 ile 6 ay arasında hazırlanıp genel referanduma hazır hale getirilip referendum yapılmalıdır.

Öz yönetim şart

Irak anayasası desteğiyle öz yönetim modeli bölgede iki ayrı idarenin olmaması ve Güney Kürdistan’ın parçalanmaması için esas alınmalıdır. Demokratik bir idarenin gelişmesi için demokratik bölgeler oluşturulmalıdır.

 Peşmergeler siyasi çelişkilere dahil edilmemelidir

Peşmergeler savunma mevzilerinde kalıp siyasi çelişkilere alet edilmemelidir. Sokağa çıkıp hükümetin politikalarını protesto eden halka karşı şiddet kullanmamalıdır. Polis, Asayiş ve istihbarat giçleride siyasi çelişkilere alet edilmeyip kendi görevlerini yapmalıdır. Onların tek görevi halkın can ve mal güvenliğini sağlamak olmalıdır.

EKONOMİK SİSTEME İLİŞKİN:

 Doğal kaynaklar partilerin elinden alınsın

Bölgenin petrol, gaz, vergi, gümrük ve yıllık bütçesi merkezi hükümetçe şeffaf hale getirilmeli ve partilerin elinden alınmalı, hükümet içerisindeki ilgili kuruma devredilmeli. Büyük firmalarla, komşu devletlerle ve Irak ile yapılan ittifaklar gözden geçirilmeli. Merkezi Irak hükümetiyle ilişkiler normalleştirilmeli ve sorunlar çözülmeli, özellikle bütçe ve maaş sorunu çözülmeli. Uluslararası ölçüler temelinde maaş sisteminde değişimlere gidilmeli. Ödenmeyen maaşlar ödenmeli. Bağdat’a tanınan tüm ayrıcalıklar bölgeye de tanınmalı  

TOPLUMSAL SİSTEME İLİŞKİN:

acil eylem palanı hazırlanmalı

Var olan siyasi, ekonomik ve toplumsal krizin aşılması için acil eylem palanı hazırlanmalı. Toplu göçün önünü alabilmek için siyasi, ekonomik ve toplumsal krizler çözülmeli. Uluslararası standartlar temelinde gençlik, bilimsel temelde konumlandırılmalı. Yurttaşların sosyal ve normal bir şekilde yaşayabilmesi için iş alanları genişletilmeli. Yine toplumun yurtseverlik, kültürel, ahlaki temelde eğitilmesi esas alınmalı

Eşbaşkanlık şart haline getirilmeli

Kadın katliamlarının önünü alabilmek için cinsler arası eşitliğin sağlanması, kadının idari sisteme katılması için % 40 kotanın esas alınması gerekir. Kadın ve erkeğin eşitliği yasalar temelinde sağlanmalı, eşbaşkanlık şart haline getirilmeli. Kadın katilleri hiçbir şart ve koşul altında affedilmemelidir.

GÖSTERİ HAKKINA İLİŞKİN:

katliam suçu olarak kabul edilmeli

 Ayrı ayrı küçük, örgütsüz gösterilerden ziyade toplum kitlesel bir şekilde demokratik taleplerini geliştirmeli. Gösteri gerçekleştirenlere silahlı saldırı ve şehit düşürme, katliam suçu olarak kabul edilmeli. Göstericilerin taleplerinin karşılanması esas alınmalı. Göstericiler tüm il ve ilçelerde demokratik halk meclislerini oluşturmalı. İktidar güçlerinin göstericilerin talepleri üzerinde tasarruf yapmalarına izin verilmemeli.