Rojava Ekonomi Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı

Rojava’nın Rimelan kentinde “Suyumuz, toprak ve enerjimizi komünleştirelim, demokratik özgür bir yaşamı kuralım” şiarı ile düzenlenen 1. Ekonomi Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Rojava’nın Rimelan kentinde “Suyumuz, toprak ve enerjimizi komünleştirelim, demokratik özgür bir yaşamı kuralım” şiarı ile düzenlenen 1. Ekonomi Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Konferansta kadın ekonomisinin geliştirilmesi için de bir dizi karar alındı.

Rojava’nın Rimelan kentinde “Suyumuz, toprak ve enerjimizi kominleştirelim, demokratik özgür bir yaşamı kuralım” şiarı ile 16-17 Ekim tarihleri arasında Rimelan kentinde gerçekleştirilen Rojava 1. Ekonomi Konferansı sonuç bildirgesi açıkladı.

Rojan’nın Cizîr, Êfrîn ve Kobanê kantonlarından 250 delegenin katılımı ile gerçekleşen konferansın sonuç bildirgesi hazırlık komitesinden Dr. Ahmed Yusuf ile Medya Cizirê tarafından Toplumsal Ekonomi Akademisinde Kürtçe-Arapça olarak açıklandı.

Rojava devriminin askeri başarılarının yanında ekonomik olarak da geliştirdiği projelerle kapitalist modernitenin tüm saldırılarını sınırlayabileceğini gösterdiği belirtilen sonuç bildirgesinde, “19 Temmuz Rojava devrimin 4. yılında halkımız tüm bileşenleri ve ortak iradesi ile ekonomik olarak kendisine dönmeye karar verdi” denildi.

Rojava devrimin ekonomik ayaklarını tamamlamak için komin, kooperatif, meclis ve kadın ekonomisinde önemli kararlar alındığı belirtildi.  

‘KAPİTALİZM TOPLUMU TEMEL YAPISINDAN KOPARIYOR’

Proje ve toplumsal ekonomin geliştirilmesinin ele alındığı konferansta, Rojava’yı egemen ve sömürücü güçlerin her türlü baskısından kurtarmak ve gelişen kararlaşma ile toplumun temel ihtiyaçlarına göre ekonomiyi yeniden tanımladığı da belirtilen sonuç bildirgesinde, dünya çapında 500 yıldır varlığını sürdüren kapitilast modernitenin toplumu temel yapısında koparmaya çalıştığı kaydedildi.

“Rojava devrimi askeri başarılarının yanında ekonomik olarak geliştirdiği projelerle kapitalist modernitenin bu saldırısını sınırlayabileceğini gösterdi” denilen sonuç şunlar kaydedildi: “Rojava 1. Ekonomi Konferansı sonuçları itibari ile etkisinin sadece Rojava’da değil, tüm Kürdistan ve Ortadoğu’ya olacağından dolayı tarihi bir önemdedir. Konferansımız kapitalist sistem dışında olan tüm halklara örnek teşkil edecektir. Bu konferansımız aynı zamanda Önder Apo’nun düşüncelerinin ekonomik alanda halk tarafından kabulü ve onaylaması anlamına geliyor.

Rojava toplumu ekonomik inşanın kurulması ile demokratik özerklik yönetiminin en önemli ayaklarından birisi olduğunu gösterdi. Bu şekildeki kararlaşması ile Rojava devrimi demokratik uygarlık sistemine öncülük ettiğin gösterdi. Geliştirdiği modelle toplumun adalet anlayışı ve ahlakını yeniden canlandırabileceğini açığa çıkardı.

 

Rojava’da atılan her adımda eğer içinde kadın olmaz ise çok fazla anlamlı olmadığı açığa çıktı. Bundan dolayı da her açıdan kadın iradesinin katılımı güçlü oldu. Ortaya çıktı ki, kadın Önder Apo’nun perspektifleri ile kendi özüne dönüşebilir.

Bu konferansımız kararlaşması ile toplumum eşitsizlik, işsizlik, göç, örgütsüz ve savaştan kaynaklı ekonomik sorunların çözüm gücü olabilir. Bu kararların hayata geçmesi için ortak bir yönetimin komin kooperatif, meclis ve akademilerin kurulmasını hayati bir gereklilik olarak görür. Bunun hayata geçirilmesi içinde önemli karalar alındı.”

KONFERANSTA ALINAN BAZI KARARLAR

-Ekonomi ile ilgili birçok komite, örgüt ve kurum kuruldu. Ancak birbirlerinden bağımsız ve dağınık ve parçalıdır. Bundan dolayı genel ekonomik olarak bir sistem ortaya çıkmıyor. Bu eksikliği ortadan kaldırmak için bir koordinasyonun kurulması gerekir. Budan hareketle, genel Ekonomi komitesi, kadın özerk ekonomisi, ekim komitesi, ekonomi konseyi, ekim konseyi, ekoloji ve belediyeler komitesi, belediyeler konseyi, yaşamsal ihtiyaçları denetleyen (Temwin) komite ve konseyi birlikte, ortak inşa koordinasyonu, bu koordinasyon yolu ile toplumsal ekonomiye bağlı çalışmalar. Yaklaşım, ölçü ve genel programlar açığa kavuşması gerekir. Ancak bu koordinasyon, tüm konularda ekonomik konuların kararını veremiyor. Kendi çalışmalarının yürütülme kararını verebilir.

Genel kararlar kanton meclisinde, meclis ve ekonomi bölümü ve konferansta ele alınır. Koordinasyonda alınan bu kararları hayata geçirir, izler ve koordine eder. Bu koordinasyon hem Kanton düzeyinde, hem de Kantonlar arasında ortak örgütlenir. 

Ekonomi emek verilmeden gelişmez. Bu da bir ekonomi çalışma akademisini zorunlu kılıyor. Bundan dolayı bir ekonomi akademi sistemin kurulması gerekir. Bu akademi hem genel, hem de bölüm bölüm ve yerelde açılması gerekir. Tüm ekonomi kurum ve örgütlerinin üyeleri bu akademilerde eğitim görmeleri gerekiyor. Bu akademi basın yayın yolu ve diğer kanallarla toplumu aydınlatması-eğitmesi gerekir.

Ekonomi komiteleri ve kurumlarının örgütsel durumlarına, özgün kadın ekonomisine ilişkin Konferansta alınan önemli kararlardan bazıları şöyle:

-Ekonomi komiteleri ile Ekonomi Konseyi arasındaki ilişkiyi düzenleyecek kanuni ve hukuki mekanizmanın oluşturulması,

-Yasama Meclisi’ne ekonomiye ilişkin özel bir kanun teklifi sunulması,

-Ekonomi Konseyi, Tarım Konseyi, Gıda Konseyi, Belediyeler ve Yerel Yönetimler Konseyi, Sivil Toplum Kurumu (SCS) ve kadın ekonomi komitelerinin temsilcilerinden oluşan 21 kişilik Ortak Toplumsal Ekonomi Koordinasyonu’nun kurulması,

-Rojava’nın her üç kantonunun ortak ekonomi genel koordinasyonu oluşturulması

-Yoksulluğu önlemek ve buna karşı mücadele etmek, herkese istihdam alanı oluşturmak planlamalar geliştirmek,

KADIN EKONOMİSİNE İLİŞKİN KARARLARD

-Kanton ve bölge ekonomi meclisleri kurulması,

-Kadın kooperatiflerinin geliştirilmesi,

-Köy yaşamı ve tarımcılığın yeniden canlandırılması,

-Ekonominin her alanında kadının rolünün güçlendirilmesi,

-Kadın ekonomisi araştırma ve kalkındırma merkezinin kurulması,

-Ekonomik tüm komite, kurum ve çalışma alanlarında kadınların % 50 düzeyinde yer alması,

Konferansta ayrıca tarım ve hayvancılık, sanayi ve ticarete ilişkin de bir dizi önemli karar alındı.