Rojava 1. Ekonomi Konferansı konuşmalarla devam ediyor
TEV-DEM’in organize ettiği Rojava 1. Ekonomi Konferansı katılımcıların yaptığı konuşmalarla devam ediyor.
TEV-DEM’in organize ettiği Rojava 1. Ekonomi Konferansı katılımcıların yaptığı konuşmalarla devam ediyor.
TEV-DEM’in organize ettiği Rojava 1. Ekonomi Konferansı katılımcıların yaptığı konuşmalarla devam ediyor.
TEV-DEM Koordinasyonu adına Hanife Hüseyin, PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm, Demokratik Özerk Yönetim Meclisi Başkanı Ekrem Hüso, Cizîrê Kantonu Ekonomi Bakanı Siham Kırıyo, Yekîtiya Star Yönetimi adına Welide Botî, Kobanê Kanton Yönetimi adına Tarım ve Hayvancılık Eşbaşkanı Mahmut Bozan, Afrîn TEV-DEM Koordinasyonu adına İlham Ahmet ile TEV-DA Şengal Yönetimi adına Xelil Haci birer konuşma yaptı.
‘ÜÇÜNCÜ YOL OLMAYA DEVAM EDİYORUZ’
Rojava 1. Ekonomi Konferansı'nda konuşan TEV-DEM Koordinasyonu Üyesi Hanife Hüseyin Suriye Devriminin üzerinden dört yıl geçmiş olmasına rağmen rejimde demokratik bir değişimin yaşanmadığını ve rejime alternatif bir gücün ortaya çıkmadığını ifade etti. "Üçüncü yol olmaya devam ediyoruz" diyen Hüseyin konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bu duruşumuz uluslararası alanda, Ortadoğu ve Suriye'de ciddiye alınıyor ve hesaba katılıyor. Rojava'da elde ettiğimiz statü Suriye genelinde sistemimizin inşa edilmesiyle kalıcı bir kazanıma dönüşebilir. Demokratik bir Suriye sistemine ihtiyaç var ve Rojava'da geliştirdiğimiz demokratik özerk yönetim sistemi buna model teşkil ediyor."
‘RUSYA VE KOALİSYON GÜÇLERİ İLE İLİŞKİ İÇİNDE OLUNUNABİLİR’
Hüseyin konuşmasının devamında "Rusya ve Koalisyon Güçleri DAİŞ'i vuracaklarsa onlarla ilişki içerisinde olabiliriz. Türkiye için tehdit değiliz, projemiz Türkiye'nin değişim-dönüşüm ve demokratikleşmesi içindir" diyerek Türkiye ve dünyaya mesajlarının ortak yaşam ve kardeşlik olduğunu ifade etti. Kürtlerin dört parçada güçlerini birleştirmesinin önemine dikkat çeken Hüseyin "Ekonomik olarak da kendimizi inşa edebilmeliyiz. Ekonomik olarak da alternatif bir projeye sahibiz. Ekonomiyi kapitalist sistemin elinden çıkararak topluma mal etmeliyiz. Rojava'da ekonomik modelimizi rejime bağlı olmaktan çıkarıp kendi öz gücüne dayalı, ayakları üstünde durabilen ve kendine yetebilen bir sisteme kavuşturabilmek gerekiyor. Bu konferansta yapılacak tartışmalarla toplumsal ekonomik projemizin ne olacağı netleştirilmelidir. Bütün kantonlarımızda bu temelde önemli tecrübeler kazanılmıştır" dedi.
‘KOMÜNLERİN İNŞA EDİLMESİ EKONOMİK MODELİMİZİN ESASIDIR’
PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm ise konferansta yaptığı konuşmada tarihten beri Mezopotamya coğrafyasının çeşitli sermaye güçlerinin hedefi olduğuna dikkat çekerek "Askeri ve siyasi güçlerimiz rollerini oynadılar. Üçüncü ayak olarak ekonomik inşayı da gerçekleştirmemiz gerekiyor. Komünlerin inşa edilmesi ekonomik modelimizin esasıdır. PYD olarak ekonominin yeniden inşası için üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.
‘KADI8N HAREKETİ OLARAK ÇALIŞMALARA KATILMAYA HAZIRIZ’
Yekîtiya Star Yönetimi adına konuşan Welide Boti ekonomide kadının rolüne dikkat çekerek toplumdaki en dinamik gücün kadın olduğunu ve toplumda ortaya çıkan kazanımlarda kadının tarihi bir rol oynadığını ifade etti. Boti egemenlikçi sistemin ekonomi alanında yol açtığı tahribatlara dikkat çekerek "Ekonomiyi gerçek anlamına kavuşturmayı ve topluma mal etmeyi kadının tarihi bir görevi olarak görüyoruz. Bunun için yapılacak olan çalışmalara kadın hareketi olarak katılmaya hazırız" dedi.
‘ULUSLARARASI GÜÇLER TÜRKİYE’YE BASKI UYGULAMALIDIR’
Kobanê Kantonu Yönetimi adına konuşan Tarım ve Hayvancılık Eşbaşkanı Mahmut Bozan ise Kobanê ekonomisinin ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayandığına, ancak DAİŞ saldırıları ardından bu alanda da ciddi tahribatların yaşandığına dikkat çekti. Yeniden inşada geri dönüşlerin önemine vurgu yapan Bozan diğer kantonların ve uluslararası güçlerin bu alanda destek sunmalarını istedi. Kobanê'nin Türkiye ile olan sınır kapılarının sadece insani yardımlar için açık tutulduğunu belirten Bozan "Bu kapıların ticari ilişkilere de açılması için uluslararası güçleri Türkiye'ye baskı uygulamaya davet ediyorum" dedi.
‘GÖÇ EDENLERE GERİ DÖNÜN ÇAĞRISI’
Afrîn TEV-DEM Koordinasyonu adına konuşan İlham Ahmet böylesi tarihi bir süreçte gerçekleştirilen konferansın heyecan verici olduğuna ve önemli sonuçlar doğurması gerektiğine dikkat çekerek "Bu konferans ortak yaşamın inşaası açısından önemli bir konferanstır. Bu konferansın topluma büyük bir moral ve göç edenlere geri dönme umudu vermesini, yine göç edenlere geri dönmeleri yönünde çağrı yapmasını diliyorum" dedi.
Şengal TEV-DA yönetimi adına konuşan Xelîl Haci ise Şengal'de süren işgal ve buna karşı geliştirilen direnişe dikkat çekerek, Rojava halkına ve yönetimine desteklerinden dolayı teşekkürlerini ileterek Rojava ile Şengal arasındaki sınırın KDP tarafından kapalı tutulduğuna dikkat çekti.
Konuşmalardan sonra KCK Toplumsal Ekonomi Komitesi, Saziya Civaka Sivil (SCS), Kadın Hareketi ve TEV-DEM Cizîrê Eşbaşkanlığı'nın mesajlar okundu. Daha sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın savunmalarından derlenen ekonomik sisteme ilişkin perspektifleri okundu. Konferans bileşenleri Öcalan'ın mesajını ayakta alkışlayarak karşıladı.
Ekonomi raporunun okunması ardından sistem tartışmalarına geçildi. Konferans belirlenen gündem maddeleri çerçevesinde yarın devam edecek.