Qasim: Tek bir Êzidî kalsak da özerklikten vazgeçmeyeceğiz

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Yönetim Üyesi Xelef Qasim, "Tek bir Êzidî kalsak bile özerklikten vazgeçmeyeceğiz. Yılmayacağız, direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Xelef Qasim, Şengal’e dönük saldırılarda en büyük rolün Erdoğan tarafından KDP’ye verildiğine işaret ederek, “KDP, Şengal’e saldırıyı bayram görüyor. Kürdistan’da 7’den 70’e herkes bunun farkında” diye belirtti.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Üyesi Yönetim Üyesi Xelef Qasim, Şengal’de yaşanan son duruma ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulundu.

 'HEDEFLERİ ÊZİDÎLERİN İMHASIDIR'

Xelef Qasim, 2014 yılında DAİŞ çetelerinin vahşi katliamlarına maruz kalan Şengal’in yeni bir katliamla yüz yüze bırakıldığına işaret ederek, “2014’teki gibi ‘Êzidîlerin katli helal’ gibi bir yaklaşım söz konusu. Tüm dünya bu duruma sessiz kalmıştır. Irak, Türkiye, KDP ve Amerika hepsi Şengal’e karşı duruyor. Şengal’in sorunları diyalogla çözme isteğine saldırılarla cevap verildi” diye kaydetti.
Zap merkezli Kürdistan’a dönük işgal konseptine de değinen Xelef Qasim, şunları belirtti: “Hedefleri Kürtlerin imhasıdır. 17 Nisan’da başlayan saldırı konseptinde asıl hedef Şengal ve Êzidîlerdi. Zap ve Avaşin’e saldırarak PKK gerillalarının Şengal’in çığlığına koşmasına engel konuldu.”

'EN BÜYÜK ROL KDP’NİN'

Qasim, Şengal’e dönük saldırıda en büyük rolün KDP’de olduğunun altını çizerek, “Şengal’in özgür olmasından, halkının huzur içerisinde yaşamasından rahatsız olan KDP, Erdoğan’ın verdiği görevle harekete geçti. KDP Şengal’e saldırıyı ve bu savaşı bayram olarak görüyor. Öyle görünüyor ki insanlıklarını kaybetmişler. Kürdistan’da 7’den 70’e herkes bunun farkında” dedi.
Qasim, 9 Ekim 2020 tarihinde imzalanan ‘Şengal Anlaşması'nın’ Êzidîleri ticari çıkar hesabı haline getirdiği vurgusunda bulunarak, "9 Ekim Anlaşması Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin çıkarınadır. Şengal halkı üzerine ticaret, hesap yapıyorlar. Türk devleti de bu anlaşma da yer alıyor” diye ekledi.

‘BİZİ YILDIRAMAZLAR; ÖZERKLİĞİMİZİ SAVUNACAĞIZ’

“Şengal’de tek bir Êzidî kalana kadar da bu ittifakın gerçekleşmesine izin verilmeyecektir” diyen Xelef Qasim, şöyle devam etti:

“Êzidî halkının tamamı 8 yıldır büyük direnişler ve fedakârlıklarla elde edilen kazanımlarını kimsenin yok edemeyeceğini biliyor. Kimse bunu yıkamaz. Bu uğurda yüzlerce şehit verdik. Özerklik konusundaki tutumumuzu, bu saldırılar, Irak, KDP, Türk devleti değiştiremez. Yine şehitler veririz ama bitmeyiz. Kazanan yine Êzidîler olur. Kimse Şengal Özerk Yönetimini yıkamaz. Kimse bizi yıldıramaz ve Êzidîlerin iradesini kıramaz.”

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Yönetim Üyesi Üyesi Xelef Qasim, konuşmasının sonunda, Şengal’de yeni fermanın önüne geçilmesi için başta Êzidîler olmak üzere tüm dünyaya harekete geçme çağrısında bulundu.