Mezopotamya’daki inançlardan Şengal için ortak çağrı

Mezopotamya İnançlar Platformu’nun organize ettiği panele katılan Hıristiyan, Hevramani, Feyle, Yarsan, Êzidî, Müslüman ve Alevi inanç temsilcileri Şengal’in korunması için çağrılarda bulundular.

9 Ekim 2020 günü merkezi Irak hükümeti ve Güney Kürdistan Bölge Yönetimi arasında Şengal’e ilişkin yapılan anlaşma sonrası Êzidî inancının merkezi olan Şengal’in var olan statüsünün tehlikeye girmesi üzerine dünyanın birçok ülkesinde Kürdistanlılar ile dostlarının eylemleri sürüyor. Şengal Özerk Demokratik Meclisi ise 23 Kasım’da yaptığı açıklamayla yeni işgal planına dikkat çekmişti.

Şengal’e yönelik endişelerin artması üzerine Mezopotamya İnançlar Platformu ise Mezopotamya’da bulunun bütün inanç topluluklarını bir araya getirerek bir panel organize etti. Mezopotamya’da yaşayan Hıristiyan Hevramani, Feyle, Yarsan, Ezidi, Müslüman ve Alevi inanç temsilcilerinin katıldığı panel dün akşam Zoom üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Şengal ve Êzidî toplumuna dönük devreye sokulan kirli politikalara karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiği konusunun tartışıldığı panelde yapılan konuşmalarda bütün inanç topluluklarının Güney Kürdistan ve Irak hükümetleri arasında imzalanan anlaşma sonrası başlayan sürece sessiz kalmamaları istendi.

‘ŞENGAL KIRMIZI ÇİZGİDİR’

İşgalci Türk devletinin işbirlikçileri vasıtasıyla Şengal’de yeni oyunlar peşinde olduğu belirtilen panelde Êzidî inancının insanlığın ve bölgenin en eski inançlarından biri olduğuna dikkat çekilerek, Şengal’in korunması gerektiği vurgusu yapıldı. Şengal’in sadece Êzidîler için bütün inanç toplulukları için de bir kırmızı çizgi olması gerektiğini ifade eden konuşmacılar, bütün dindar ve inanç sahiplerine “Şengal için duyarlılık gösterin” çağrısı yaptılar.

Panele şu isimler katıldı: Şengal Özerk Demokratik Meclisi Eşbaşkanı Heso Îbrahim, Almanya'daki Êzidî Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK) Eşbaşkanı Haci Çelik, Êzidi kanaat önderi Şêx Loqman, Müslüman kanaat önderi Şêx Mûrşid Xeznewî, Demokratik Aleviler Federasyonu Eşbaşkanı Demir Çelik, Irak Süryaniler Birliği Başkanı Yusuf Yakub Matte, Horam Platformu temsicilcisi Zerdeşt Horamî, Alevi piri Melek Uğur Pîr Ana, Yarasan temsilcisi Sasan Mêhrabî, Kürdistan İslam Toplumu (CÎK) temsilcisi Mele Dawût, Alevi kanaat önderi Mehmet Yaman Pîr, Avrupa Feylî İnanç Topluluğu Temsilcisi Mehemed Norî.