Ciburi'nin Güney'deki çabaları sonuçsuz kaldı
Irak Parlamentosu Başkanı Selim Ciburi’nin Güney Kürdistan da siyasi partilerin bir araya gelmesi için taraflarla yaptığı görüşmelerden bir netice çıkmadı.
Irak Parlamentosu Başkanı Selim Ciburi’nin Güney Kürdistan da siyasi partilerin bir araya gelmesi için taraflarla yaptığı görüşmelerden bir netice çıkmadı.
Irak Parlamentosu Başkanı Selim Ciburi’nin Güney Kürdistan da siyasi partilerin bir araya gelmesi için taraflarla yaptığı görüşmelerden bir netice çıkmadı.
Orta Doğu Araştırma Enstitüsü (MERI) konferansına katılmak için Güney Kürdistan'a gelen Ciburi'nin, bölgede yaşanan partiler arası çelişkilerin diyalogla çözülmesi için yaptığı girişimler sonuçsuz kaldı. 3 Kasım’dan bu yana Güney Kürdistan'da bulunan Ciburi, bazı temaslarda bulunmuştu.
Bu temaslar çerçevesinde Güney Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Mıhemed, YNK Genel Sekreter yardımcısı Dr. Berhem Salih ve Yekgırtu İslami Genel Sekreteri Mıhemed Ferec ile görüşmeler yaparak, krizin aşılması için arabuluculuk yapma girişiminde bulunmuştu.
Bu görüşmeler tamamlandıktan sonra KDP Ulusal İlişkiler Büro Sorumlusu Ehmed Kani yaptığı bir açıklamada, Ciburi’nin çabalarının değerli olduğu ancak Goran Hareketi ile eskisi gibi bir anlaşma yapmayacaklarını söyledi.
KDP: 8. HÜKÜMET İÇİN YAPTIĞIMIZ ANLAŞMAYI ASLA GÜNCELLEMEYECEĞİZ
Kani, Goran Hareketi ile diyalog kurmaya açık olduklarını ancak 8. Hükümeti kurmak için yaptıkları anlaşma üzerinden yeniden görüşme gibi bir düşüncelerinin asla olmadığını savundu. Kani, "Selim Ciburi’nin çabaları bizim için değerlidir ancak bizim Goran Hareketi ile yeniden masaya oturmamız için 8. Hükümeti kurmak için yaptığımız anlaşmalar unutulmalıdır. Çünkü Goran sınırlarını aştı. Bu da bizim Goran Hareketi'ne düşman gözüyle baktığımız anlamına gelmez, belki Kürdistani bir parti gözüyle bakabiliriz. Artık KDP eski anlaşmalar üzerinden yapılacak görüşmelere kapalıdır."
GORAN: ÖN ŞART, BAKANLARIN GÖREVLERİNE DÖNMESİ
KDP, Güney Kürdistan'da yaşanan boykot eylemlerinden Goran Hareketi'ni sorumlu tutmuş ve Goran Hareketi üyeleri olan Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Mıhemed ve 4 bakanı görevlerinden uzaklaştırmıştı. Çelişkiler bu nedenle derinleşirken Goran Hareketi parlamento başkanı ve bakanların görevlerinin başına dönmesine izin verilmeden ve 8. Hükümeti kurmak için yapılan anlaşmaya uyulmadan KDP ile görüşmelerinin sonuçsuz kalacağını savunuyor.
HALK ALANLARA ÇIKTI, KDP BİNALARINI İŞGAL ETTİ
Güney Kürdistan'da Ekim ayının başında ekonomik ve başkanlık krizini protesto etmek için halk alanlara çıkmış, hükümet ortağı 5 siyasi partiye tepkilerini göstermişti. Bu protesto eylemleri sırasında Süleymaniye ve Germiyan bölgesinde halk yaşanan krizin en büyük sorumlusu olarak KDP’yi suçlamış ve bu bölgelerde bulunan KDP binaları işgal edilmiş, bazıları da ateşe verilmişti. Bu olaylarda toplam 5 kişi yaşamını yitirmişti. KDP yetkilileri parti binalarını güvenlik güçlerine teslim edip bölgeleri boşaltmak zorunda kalmıştı. KDP, kendi partilerine karşı gelişen saldırılardan Goran Hareketi'ni sorumlu tutmuştu.
BARZANİ ELAWİ’Yİ DE ARABULUCULUK İÇİN GÖREVLENDİRMİŞTİ
Öte yandan Güney Kürdistan'da devam eden siyasi krize son verilmesi ve siyasi partilerin kendi aralarındaki anlaşmazlıkları diyalogla aşmalarına yardımda bulunmak üzere arabuluculuk yapması için Mesut Barzani, Irak Ulusal Kongre Partisi Kurucusu ve Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Başkanı, Iraklı Siyasetçi Eyad Elawi’yi de görevlendirmişti.