Sanatçı Åhren 6 yıldır eylemde

Sami halkından olduğunu 35 yaşında öğrenen 69 yaşındaki sanatçı Pierre Åhren, 6 yıldan beri her perşembe geleneksel kıyafetleri ve elindeki Sami bayrağıyla Stockholm’deki Meclis önünde eylem yapıyor.

Sami sanatçı Pierre Åhren, Sami halkının tarih boyunca çok acı çektiğini, ırkçı baskı ve saldırılara uğradığını belirterek, hüzün ve özlemi tablolarına yansıttığını söyledi. Bugüne kadar 200 kadar tablo yapan Pierre Åhren, 40 civarında tablosunun yer aldığı sergisi 24 Ağustos’tan beri Uppsala’da sergileniyor. Sergi, Eylül’ün son haftasına kadar devam edecek.

Samilerin yaşadıkları Gallok’ta Samiler ve çevre aktivistleri, maden ocaklarının açılmasına karşı Kasım 2013’te büyük bir direniş sergiledi. Stockholm ve İsveç’in pek çok yerleşim biriminde dayanışma eylemleri yapıldı. Samiler ve çevre aktivistleri, Stockholom’de Medborgar Meydanı’nda gösteri yapma kararı alınca sanatçı Pierre Åhren, daha etkili olacağını düşündüğü için Pparlamento önünde gösteri yapmayı önerdi. Önerisi reddedilince de geleneksel kıyafetleri ve elindeki Sami bayrağıyla tek başına Parlamento binası önünde gösteri yaptı. Her hafta perşembe günleri eylem yapmayı sürdüren Åhren’e zamanla diğer Samiler de katıldı.

6 yıldan beri eylem yapan Åhren, hasta olduğunda veya yaz tatilinde sadece bir kaç kez eylemlere katılamadı. ANF’ye konuşan Åhren, taleplerini Samilerin topraklarını maden tekellerinin talanına açan yeni maden yasasının iptal edilmesi, Laponya’daki maden ocaklarının kapatılması, Ojnare Ormanları ve Bästeträsk Gölü’nün koruma altına alınması olarak sıralıyor.

35 YILIMI ÇALDILAR

69 yaşındaki Åhren, Sami olduğunu 35 yaşına geldiğinde öğrenmiş. Dedesi ölüm döşeğindeyken annesine Sami olduklarını söylemiş. Samilerden çoğunun ırkçılık ve ayrımcılığa uğramamamak için etnik kökenlerini gizlemek zorunda kaldıklarını söyleyen Åhren, “Sami olduğumu öğrenince 35 yılımı çaldığı için İsveç devletinden nefret etmeye başladım. Eğer etnik kökenimi bilseydim çok daha önceleri kendi kültürümü geliştirebilir ve halkım için mücadele edebilirdim” dedi.

İSVEÇ’TE OLMAKTAN DA MUTLU

İsveç devletine yönelttiği tüm eleştirilere rağmen İsveç’te doğmak ve yaşamaktan mutluluk duyduğunu da belirten Åhren, bunun nedenini şöyle izah etti: “Çünkü burada özgürlük var. Düşünce ve görüşlerimi açıklayabiliyorum. Protesto eylemi yapabiliyorum. Pek çok ülkede, örneğin Türkiye gibi ülkelerde insanların gösteri yapma hakkı yok. Halkın sokaklara çıkmasından ve protesto yapmasından korkuyorlar. Polis insanlara saldırıyor ve gözaltına alıyor.”

‘YERLİ HALK’ STATÜSÜ

İsveç Hükümeti’nin Samileri yerli halk olarak tanımamasını eleştiren Pierre Åhren, Birleşmiş Milletler’in pek çok kez İsveç’i Samilerin haklarını tanımadığı için eleştirdiğini hatırlattı. Åhren, “Her seferinde başka bir zaman veya ileride yapacağız, diyerek erteliyorlar. İktidarı ve serveti, bizlerle bölüşmek istemiyorlar. Eğer Samileri ‘yerli halk’ olarak kabul ederlerse ABD ve Avustralya’da olduğu gibi bizlere tazminat ödemek zorundalar. Bundan dolayı yerli halk olduğumuzu kabul etmiyor” şeklinde konuştu.

BİZ KARAR VEREBİLMELİYİZ

İsveç devletinin kurulmasına izin verdiği ve yasal statü tanıdığı Sami Parlamentosu’nun Samileri ilgilendiren konularda karar alma yetkisinin olmadığına dikkat çeken Åhren, istişare edilen bir kurum olmaktan çıkarılması gerektiğini kaydetti. Åhren, “Örneğin bölgelerimizde maden ocağı açılıp açılmamasına karar verebilmeliyiz. Hükümete ‘bölgelerimizde maden ocakları istemiyoruz, ocaklar bizim doğayı tahrip ediyor ve zehirliyor’ diyoruz ama dikkate alınmıyor. Maden ocaklarıyla birlikte yaşayabilirsiniz, diyor” dedi.

TEKELLER PARA KAZANSIN DİYE

Åhren, maden ocaklarından sızan kimyasal maddelerin toprak ve suya karışmasının yol açacağı tahribatı şöyle dile getirdi: “Zamanla toprak, sular, ağaçlar, hayvanlar yok olacak. İnsanlar için yaşanmaz hale gelince oralardan göç etmek zorunda kalacağız. Toprak sürülemeyecek ve ren geyiği besiciliği ortadan kalkacak. Tekeller para kazanacak ama her şey zarar görüp yok olacak.”

SANTRALLER YANLIŞ YERDE

Samilerin yaşadıkları bölgelere çok sayıda rüzgar santrali yerleştirildiğini hatırlatan Åhren, şunları ekledi: “Biz rüzgar santrallerine karşı değiliz. Yanlış yerlere yerleştirildikleri için karşı çıkıyoruz. Ren geyiklerinin beslenme alanlarına kurulan santrallerin çıkardığı gürültüden hayvanlar ürküyor. Hayvanlar oraya gitmekten kaçındığı için aç kalıyorlar.”

SERGİSİ UPPSALA’DA

Sami sanatçı Pierre Åhren, bugüne kadar 200 kadar tablo yapmış. Sami halkının tarih boyunca çok acı çektiğini, ırkçı baskı ve saldırılara uğradığını belirterek, hüzün ve özlemi tablolarına yansıttığını söyleyen Pierre Åhren’ın 40 civarında tablosununun yer aldığı sergisi, 24 Ağustos’tan beri Uppsala kentinde sergileniyor. Sergi, 23 Eylül’e kadar devam edecek.