‘Saldırılara karşı kültürel devrimi gerçekleştireceğiz’

Tevgera Çanda Jinên Kevana Zêrîn’in 2. Konferansında önemli kararların alındığını söyleyen konferans delegeleri, düşmanın kültür ve sanat alanlarına yönelik saldırılarına karşı kültürel devrim gerçekleştireceklerini vurguladı.

Tevgera Çanda Jinên Kevana Zêrîn 2. Konferansı geçtiğimiz günlerde Medya Savunma Alanlarında gerçekleştirildi. Konferansın büyük bir heyecan ve coşku ile yapıldığını söyleyen katılımcılar, sanat ve kültür alanında direnişlerini daha da büyüteceklerini belirtti. 

Jînda Efrîn: Bu konferansımız başta Rêber Apo’ya, devrimci annelere ve tüm kadın sanatçılara kutlu olsun. Devrimci halk savaşı ile kültürel devrimi gerçekleştireceğiz sloganıyla konferansımızı gerçekleştirdik. İlk konferansımızı 2016 yılında yapmıştık. Amacımız kültürümüzü yeniden canlandırmak. Bu temelde 2. konferansımızı da gerçekleştirdik. Konferansta geniş tartışmalar yürütüldü. Bu savaş gerçekliğinde kültürümüze nasıl daha fazla sahip çıkabiliriz sorusu üzerinde durduk. Düşman halkları kültürel bir soykırımdan da geçirmek istiyor. 3. Dünya Savaşı zaten bu esas üzerinden yürütülüyor. Biz de bu saldırılara karşı kültürel devrim gerçekleştirmek istiyoruz. 3. Dünya Savaşı ile yaşanan kültürel yozlaşmayı engellemeliyiz. Toros ve Zagrosların kültürünü bir kez daha canlandırmak için bütün Ortadoğu kadınları olarak Kevana Zêrîn çatısı altında bir araya gelmeliyiz.  

Pelşîn Munzur: 2. konferans bizde daha büyük bir mücadele ve direniş ruhu yarattı. Çok daha güçlü ve kararlı bir şekilde hedeflerimize ulaşmamız kaçınılmaz bir hal aldı. Konferansta Kürdistan’daki durum her anlamda ele alındı ve önemli analizler, değerlendirmeler yapıldı. Düşman Kürdistan’da Kürt halkının sanatına ve kültürüne her zamankinden daha fazla saldırıyor. Buna karşı Koma Amara’nın görevi; işgal altında olan Kürdistan ve kültürüne yönelik saldırılara karşı bilimsel bir cevap olabilmek, kadınlar olarak devrimci sanat ve kültürü esas alarak eserler yaratmak. Koma Amara olarak Kürdistanlı tüm kadınlara çağrıda bulunuyoruz; popüler kültür, arabesk kültüre, toplumsal kültürü yok eden pop ve rock müziğe karşı tutum sergileyin ve devrimci bir müziği esas alın. Koma Amara olarak, Zap, Metîna, Avaşîn ve diğer alanlarda Türk devletine karşı savaşan yoldaşların direnişini de selamlıyoruz. Biz de sanat ve kültür alanında direnişimizi büyüteceğiz. 

ARTIK YAZILI EDEBİYATIMIZI DA GELİŞTİRMELİYİZ

Sarya Karakoçan: Çok önemli bir konferans gerçekleştirdik. Önemli kararların da alındığı konferansta kültür ve sanata dair geniş değerlendirmeler de yapıldı. Konferansta alınan kararların hayata geçirileceğine ve kazanımlar sağlayacağına inanıyorum. 

Arîn Serhad: 2. konferansımızda katılımcıların hepsinde büyük bir coşku ve heyecan vardı. Bu durum konferansa da yansıdı. Kadına yönelik saldırıların çok fazla olduğu bir dönemde konferansımızı gerçekleştirmek çok önemli. Kapitalist modernite bütün imkanlarını kültürel soykırım için kullanıyor. Özgülükçü ve devrimci kadınlar da bu kültürel soykırıma karşı bir konferans gerçekleştirdi. 

2. konferansa baktığımızda birçok değişim ve dönüşümün olduğunu görebiliyoruz. Aynı zamanda özgürlük alanlarında kültür ve sanat çalışmalarının ne kadar kutsal ve önemli olduğunu gördük. 

Gulîstan Efrîn: Tevgera Kevana Zêrîn üyesi olarak ben de 2. konferansa katıldım. Amacımız Arap, Süryani, Çerkes ve Türkmen kadınlarla birlikte kadının sesi, sözü ile ortak bir sanat geliştirmek. 

Sema Kobanê: Konferansımızda önemli sonuçlar ortaya çıktı. Kevana Zêrîn, sadece Kürt kadınları için değil tüm kadınlar için kuruldu. Bu yüzden güçlü çalışmaların yürütülmesi için 2. konferansımızı gerçekleştirdik. 

Nêrgîz Qamişlo: Öncelikle bu konferansa katıldığım için kendimi çok şanslı görüyorum. Birçok önemli konu değerlendirildi. Özellikle kültür, sanat ve edebiyat alanlarına ilişkin tartışmalar yürütüldü. Kültür, sanat ve edebiyat birbirini tamamlayan dallardır. Kürdistan edebiyatı tarihten günümüze sözlü bir şekilde ulaştı. Bundan sonra yazılı edebiyatı da geliştirmemiz gerekir. Kadınlar eğer gerçek kültür ve sanatına ulaşamazsa dışarıdan kimse onu bu aşamaya getirmez. Bu konu çok önemliydi. Kadınlar tiyatro ile, şiir ile, sinema ile kültürünü yaşatmalı ve kendilerine inanmalıdır.