GÖRÜNTÜLÜ

Popayán’da Önder Apo’ya özgürlük çağrısı: Bizi dağlarda aramayın, her yerdeyiz

Kolombiya’nın Popayán kentinde bir grup kadın, Önder Apo’ya özgürlük talebiyle düzenlenen uluslararası eylem gününde, kutsal sayılan Morro Tepesi’nde gün boyu süren etkinliklerde afişler astı, broşürler dağıttı, mektuplar topladı.

30 Haziran Öcalan için Uluslararası Eylem Günü kapsamında Kolombiya’nın Popayán şehrinde bir grup kadın aktivist dikkat çeken bir etkinliğe imza attı. Kürdistan Kadın Hareketi’nin çağrısına yanıt veren kadınlar, yerli halklar tarafından kutsal kabul edilen Morro Tepesi’nde Önder Apo’nun özgürlüğü için eylem gerçekleştirdi.

“Bizi dağlarda aramayın, biz her yerdeyiz” yazılı afişlerle başlayan etkinlik, Önder Apo’nun paradigmasını anlatan broşürlerin dağıtılmasıyla sürdü.

Gün boyunca halkla birebir temas kuran kadınlar, “Özgürlük sizin için ne ifade ediyor?” sorusunu yöneltti ve 71 mektup toplayarak sembolik bir posta kutusuna bıraktı. Mektupların İmralı Adası’na gönderileceği belirtildi.

‘ÖCALAN’I ZİYARET ETMEK İSTİYORUM, ÇÜNKÜ...’

Etkinliğin dikkat çeken noktalarından biri de Öcalan’ı ziyaret etmek için başlatılan uluslararası kampanyaya destek amacıyla çekilen dayanışma videosu oldu. Önder Apo’nun kendileri için ne ifade ettiğini kendi sözleriyle dile getiren kadınlar, “Öcalan’ı ziyaret etmek istiyorum çünkü onun zindanda nasıl özgürleştiğini anlamak istiyorum”,  “Onu görmek istiyorum; çünkü onun projelerinden ilham alan örgütlenmeleri onunla paylaşmak istiyorum”, “Onu görmek istiyorum çünkü bizim ne kadar çok ve her yerde olduğumuzu bilmesini istiyorum”, “Öcalan’ı ziyaret etmek istiyorum, çünkü ona gönderilen tüm kucaklamaları bizzat iletmek istiyorum” gibi ifadelerle duygularını paylaştılar.

HALKLA DOĞRUDAN İLETİŞİM

Kadınlar, etkinlik boyunca halkla doğrudan iletişim kurdu. “Özgürlük sizin için ne ifade ediyor?” sorusuyla başlayan sohbetlerde, Önder Apo’nun içinde bulunduğu tecrit koşulları anlatıldı ve Kürt halkının özgürlük mücadelesine dair bilgiler paylaşıldı.

Bu diyaloglar sonucunda, halkın farklı kesimlerinden — kadınlar, erkekler, çocuklar ve seyyar satıcılar — toplam 71 mektup yazıldı. Mektuplar, Önder Apo’nun fotoğraflarıyla süslenen sembolik bir posta kutusunda toplandı.

Etkinliği düzenleyen kadınlar, bu mektupların önümüzdeki günlerde İmralı Adası’na gönderilmek üzere posta yoluyla iletileceğini; amaçlarının ise dünyanın farklı noktalarından yükselen özgürlük taleplerini görünür kılmak ve tecride karşı uluslararası bir dayanışma hattı oluşturmak olduğunu vurguladı.