Maxmûrlu çocuklardan 'Navenda Dinyayê' sergisi

Maxmûr'da yaşayan 29 çocuğun yaptığı resimler Navenda Dinyayê (Dünyanın Merkezi) adıyla İsviçrelilerle buluşuyor.

Aralarında İsviçreli, Kürdistanlı ve enternasyonalist sanatçı, psikolog, pedagogların yer aldığı, Kürdistan'da birçok projede bulunan Em Şanogerin Tiyatro grubu ile Volksbühne Kültür ve Sanat Evi sanatçılarının girişimleri sonucu hazırlanan sergi Fribourg ve Cenevre kentleri ardından Lozan'da sahneleniyor.

Pôle Sud Kültür ve Kültür Merkezi'nde 30 Nisan'a kadar sürecek olan sergiye ilişkin Lozan'da Tiyatrocu Julia, ANF'ye konuştu. Julia, 29 çocuk resminin yer aldığı sergi aracılığıyla, gençliğin, toplumun yeniden yapılanması bağlamındaki merkezi rolü ve aynı zamanda çatışma süreçlerinde sanatın yapıcılığı üzerine bir tartışma başlatmak istediklerini söyledi.

'MAXMÛR DENEYİMİNİ AKTARIYORUZ'

Julia, sözlerini şöyle sürdürdü:

"29 çocuğun yapmış olduğu resimlerin hazırladığımız proje kapsamında sergilenmesini Maxmûr Mülteci Kampı'nın 29'uncu yılına girmesi bakımından anlamlı buluyoruz. Biz bu sergi ile Maxmûr'da daha önce yaptığımız projelerde orada deneyimlediğimiz yaşam modelini  Avrupalılara aktarmayı amaçladık. Yine oluşturacağımız yeni projeler kapsamında Maxmûr'un varoluş hikâyesini, mevcut siyasi durumunu, yaşam modelini, Kürt sanatçılar ve  gençleriyle yürüttüğümüz çalışmalarla ortaklaştırarak sürdüreceğiz. Maxmûr'a yönelik Avrupa halklarının ilgisini çekebilmek için çalışmalarımızı sanatla bütünleştirmeyi hedefliyoruz."

Navenda Dinyayê sergisi Avenue Jean-Jacques Mercier 3, 1003 Lausanne (Pôle Sud, Centre socioculturel de l’union Syndicale Vaudoise) adresinde 30 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

Sergi Lozan kentinin ardından İsviçre'nin birçok kentinde açılacak.