Kürt sanatçılar, Stockholm'de 'ulusal birlik' konserinde buluştu

Kürt sanatçılar, ulusal birliğin gerçekleşmesine katkıda bulunmak için İsveç'in başkenti Stockholm'de bir konser düzenledi.

Pazar günü Solna Hallen'de düzenlenen konser, Ey Reqip marşı eşliğinde Kürdistan şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Sunuculuğunu Golah Xıziri ve Mahmud Hame Taha Akeyri'nin yaptığı konserde Sanatçı Xelil Xemgin, şarkılarını seslendirmeden önce konseri düzenleyiş nedenini anlatan kısa bir konuşma yaptı.

Xemgin, Türk devletinin 9 Ekim 2019'da Kuzeydoğu Suriye ve Rojava'ya yönelik işgal saldırılarından sonra bir araya gelen Kürt sanatçıların ulusal birliğin gerçekleşmesine katkıda bulunmak için girişimde bulunma kararını aldıklarını söyledi.

Girişimin dört parçadan Kürt sanatçılar ve halk tarafından ilgiyle karşılandığını ve sahiplenildiğini belirten Xemgin, “Biz bu konserleri Halepçe'den Kobanê'ye kadar yapmayı hedefliyoruz. Tüm örgüt ve partileri bu çalışmalara katmak istiyoruz” dedi.

Xemgin, Kürdistanlı tüm siyasi parti ve örgütlere sanatçıların seslerine kulak vermeleri ve ulusal birliğin gerçekleşmesi için verilen çabalara destek olmaları çağrısı yaptı.

Daha sonra Mîhamed Taha Akreyi, Nasir Rezzazi, Narin Feqe, Nejmeddin Xulami, Hesen Şerif, Ayfer Düzdaş, Diyar Dersimi, Kejal Ademi, Hoshyar Hama Farag ve Marîwan Safadin sahneye çıkarak ikişer Kürtçe şarkılar seslendirdi.

Son olarak sahnede yer alan Şivan Perver, sömürgeci ülkelerin Kürt Halkının Ortadoğu'da statü kazanmasını istemediğini belirtirken, Güney Kürdistan'da kazanılan statünün aynısının Rojava'da kazanılmasını engellemek için saldırılarını arttırdığını ifade etti.

Kendisinin siyasetçi değil sanatçı olduğunu ve bir sanatçı gibi konuştuğunu söyleyen Perver, Türk devleti ve AKP Hükümeti'ne Türkçe diliyle şu tepkide bulundu:

“Biz Kürtlerin haklarına saygı göstermeliler. Kendi dilini, kültürünü, değerlerini, ülkesini seven insanlara saygı göstermeliler. Yoksa insanlık biter. Bunu duysunlar. Halklar bir birinin kardeşidir ama bu devletler kalleştir. İktidar kalleştir. Bize hiç bir şey vermediler, ne bir kültür ne de insanlık. Hep baskı ve işkence. Kürt Halkı bunu bilmeli. Türk halkı da bunu bilmeli.”

Kürdistan Ulusal Kongresi Eşbaşkanı (KNK) Ahmet Karamuş, KNK'nin varoluş nedeninin Kürtlerin ulusal birliklerini gerçekleştirmek olduğunu ve 21 yıldan beri bunun için mücadele ettiklerini anlattı.

KNK'nin Kürdistan'ın dört parçasındaki parti ve örgütlerle diyalog içinde bulunduğunu hatırlatan Karamuş, “Kürt aydın ve sanatçıların aynı doğrultuda girişimde bulunmalarını önemsiyor ve değerli buluyoruz. Biz Kürt sanatçıların önderlik ettiği bu girişime diğer kesimlerin de katılmalarını umuyoruz. Bu nedenle yükümüzü hafifleten sanatçılara şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Karamuş, daha sonra KNK adına konsere katılan tüm sanatçılara teşekkür plaketleri verdi. Konser, sanatçıların hep birlikte seslendirdikleri bir stranla son buldu.

Konsere katılan Kürdistanlılardan bazılarına Kürt sanatçıların ulusal birliğin gerçekleşmesine katkıda bulunmak amacıyla başlattıkları çalışmalar hakkında ne düşündükleri sorusunu yönelttik.

Güney Kürdistanlı Karwan Said, Kürt sanatçıların ulusal birliğin gerçekleşmesi için başlattıkları inisiyatifi çok değerli bulduğunu söyledi.

Kürt sanatçıların toplumu etkileme gücü olduklarına dikkat çeken Said, “Halk sanatçılarını seviyor. Onların başlattıkları girişimin halkta karşılık bulacağına inanıyorum” dedi.

‘BU ÇABAYA OMUZ VERİLMELİ’

Ulusal birliğin gerçekleştirilmesinin sadece sanatçıların girişimiyle sınırlı kalmaması gerektiğine vurgu yapan Said, “Ulusal birliğin gerçekleştirilmesi için Kürt Halkının tüm kesimleri sorumluluğunu üstlenmeli. Kürdistan'da yaşayan diğer azınlık halklar da bu çabaya omuz vermeli. Çünkü ulusal birliğin gerçekleşmesi Kürdistan'da yaşayan farklı etnik köken ve inançtan tüm insanların yararınadır” şeklinde konuştu.

‘SANATÇILARIN ETKİLEME ŞANSI DAHA YÜKSEK’

Kuzey Kürdistanlı İhsan Baysal, sanatçıların ulusal birlik için inisiyatif almalarının siyasetçilerin girişimlerinden daha önemli olduğunu belirterek “Sanatçılar insanların duygularına dokunuyor ve kitleleri etkilenme şansları daha fazla. Bu girişimi çok olumlu buluyorum” dedi.

Doğu Kürdistanlı Tura Qadiri, ise konser hakkındaki görüşlerini şöyle ifade etti: “Ben bu girişimi çok önemsiyorum. Dört parçadan Kürdistanlı sanatçılar ulusal birliğin gerçekleşmesi için bir adım attı. Bunu herkesin desteklemesi gerekir.”

‘100 YIL DAHA SÜRMESİNE İZİN VEREMEYİZ’

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Rıdvan Altun, Kürt sanatçıların girişimlerinin tarihi bir inisiyatif olduğunu belirterek Ortadoğu'da Üçüncü Dünya Savaşı'nın sürdüğü koşullarda Kürtlerin hala ulusal birliklerini gerçekleştirememiş olmalarının büyük bir eksiklik olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Kürt Halkının statü elde edebilmesi için tarihi bir fırsat yakaladığını söyleyen Altun, “Ortadoğu'da haritaların yeniden dizayn edildiği bir dönemde Kürtlerin partiler üstü bir tavır belirlemeleri gerekir. Eğer bu yapılmazsa bundan 100 yıl önce olduğu gibi aynı şeyleri yaşayacağız. 100 seneye inkar ve asimilasyon politikası damgasını vurdu. Bunun 100 sene daha devam etmesine izin veremeyiz” şeklinde konuştu.

‘DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİREN HER HAREKET DESTEKLENMELİ’

Konsere Kürt halkının dostları da katıldı. Geçmişte Dev-Yol saflarında yer alan Faruk Başerdem, Kürt sanatçılarının girişimlerini önemsediğini belerterek “Dayanışmayı güçlendiren her hareket desteklenmeli. Kürtlerin bu dönemde daha fazla dayanışmaya ihtiyaçları var. Bizler, devrimci ve demokratlar olarak Kürtlerin yüzyıllardır sömürüye karşı sürdürdükleri mücadelelerinde yanlarında yer almalıyız” ifadelerini kullandı.