Bermal Çem’in yeni klibi çıktı: Henasa Şoreşê

Bermal Çem’in 19 Temmuz Devrimi’nin 11. yıl dönümü vesilesiyle tüm Rojava Devrimi şehitlerine adadığı “Henasa Şoreşê” adlı klibi çıktı.

Sanatçı Bermal Çem, 19 Temmuz Devrimi’nin 11. yıl dönümü vesilesiyle Henasa Şoreşê (Devrimin Nefesi) adlı bir klip yaptı. Bütün duyguların, ezgilerin, eserlerin temelini şehitlerin yarattığı bu devrimden aldığını vurgulayan Bermal Çem, bu yüzden stranını tüm Rojava Devrimi şehitlerine adadığını söyledi.

'SANATI DA SAVAŞI DA İÇ İÇE ÖRÜYORUZ'

Yaptığı klibi Rojava Devrimi’nin başlangıcı olan 19 Temmuz tarihine özellikle denk getirmek istediğini belirten sanatçı, duygularına tercüman olan stranın temellerine dair şunları ifade etti:

“Rojava Devrimi, bir örnek olarak tüm dünyada yankılandı. Çünkü çocukların, genç kadınların, anne ve babaların savaş cephelerinde birlikte yer aldığı ve birçok şehit verdiği bir devrim oldu. Adeta kent mezarlığı oldu ancak DAİŞ ve Türk devleti gibi faşist güçler karşısında fedaice, amansız bir devrim gerçekleşti. Bu savaşta Halk Savunma Güçleri (HPG), Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ve halkımız yer aldı, devrimi başarıya ulaştırdı. Ben de bu savaşçıların duygularına bir ezgi, bir stran aracılığıyla bir nebze de olsa tercüman olmak, bu değerleri paylaşmak istedim. Bu stranı tüm Rojava şehitlerine, tüm devrim şehitlerine adıyorum. Bugün bütün duygularımız, bütün ezgilerimiz, yaptığımız eserler temelini bu değerlerden, bu devrimden alıyor. Devrim duygularını tarihe, geleceğe ulaştıran, bu devrimi bütün dünyaya ulaştıran da şüphesiz şehitlerimizdir. Bu devrim hala devam ediyor. Bu yüzden sanat da, savaş da, yaşam da iç içe devam ediyor. Bunları iç içe örüyoruz. Bu yüzden 19 Temmuz Devrimi’nin 11’inci yılında stranımı tüm Rojava şehitlerine adıyorum.”

Sözlerini Medya Doz’un yazdığı, müziğini Bermal Çem’in, aranjesini ise Hadi Morardi’nin üstlendiği şarkının sözleri şöyle:  

HENASA ŞOREŞÊ
Dilop-dilop kombûn xeyalên sor,
Yek bi yek şîn bûn kulîlkên mor.
Pêl bi pêl ala serxwebûnê rabû jor.
Pêl bi pêl.

Şoreş bû dayika dilovan,
Dergûşa mirovahiyê hejand.
Şoreş bû bavê dilsoz û kedkar,
Xwêdana pak û şerefê rijand.
Şoreş bû. Jinên çeleng deng vedan, 
Bi xwîna xwe yê şîrîn bûne destan.
Şoreş bû. Xortên bedew û ciwan
Bi xwîna xwe yê şîrîn bûne destan.

Siya çiya bû stara bajara,
Eşqa azadî ket dilê gela,
Şoreşa efsûnî bû diyariya gela.
Ya gela.

Çend xweş e azadî li zinara,
Wek ava cemidî li kaniya.
Çend xweş e azadî li ezmana,
Wek baskê spî li şînahiya.
Çend xweşe azadî, wek dermana
Li ser êşa birîna birîndara.
Çend xweş e azadî li çar hêla,
Digere bi heybet li nav guhdara.