Basel'de Kürtçe kursu açıldı

YXK ve JXK, Kürtçenin hayatın her alanında yaygınlaştırılması için Basel’de dil kursu başlattı. Öğrenciler, kurs çalışmalarını İsviçre geneline yayacaklarını söyledi.

Jinên Xwendekarên Kurdistan (Kürdistanlı Kadın Öğrenciler) ve Yekîtiya Xwedenkarên Kurdistan (Kürdistanlı Öğrenciler Birliği, asimilasyon ve yasaklamalara karşı Kürtçe’nin yaygınlaştırılması amacıyla İsviçre'nin Basel kentinde dil kursu açtı.

Öğrenciler, Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde Kürtçe dil derslerini almaya başladı. 

JXK ve YXK aktivistleri yaptıkları açıklamayla, Kürt dilinin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla başlattıkları dil kurslarının sadece Basel kentiyle sınırlı kalmayarak İsviçre geneline yayacaklarını söyledi.

Özellikle genç kesime ve ailelere yönelik verileceğini belirten öğrenciler, şu açıklamayı yaptı: “Daha önce hiçbirimiz Türkçe bilmiyorduk, hepimiz okullarda öğrendik. Artık Türkçeyi Türklerden daha iyi konuşuyoruz. Çünkü hep Kürtlerin eğitimsiz olduğu ve bir şeyleri kanıtlamamız gerektiği söylendi.

Kürt dilinin yaklaşık yüz yıldır var olmadığı düşünülüyor. Dil yasağıyla birlikte Kürt halkının kendisi de yasaklandı. Ayrıca sürgün ve baskı, Kürtçenin gelişmesinde güçlük çekmesinin ve toplumda kullanılmamasının nedenlerindendir. 

Kürt dili, halkın doğal çevresine yabancılaşmasıyla savunmasız hale getirilmiştir. Şehirlere yapılan göçle birlikte Kürtler ve ana dilleri de geriye atılmıştır. Kürtçe konuşmak bile utanç verici olarak görülüyordu. Halbuki Kürtçe çok zengin bir dildir. Ancak Türkçe eğitim ve yönetim dili olduğu için Kürt dili yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.”

Artık Kürtçe eskisi gibi inkar edilmiyor ama daha fazla angajmana ihtiyaç var. Ulusal bir bilinçle hareket etmek dili korur ve geliştirir. Böyle bir farkındalık olmadan dilin hayatta kalma şansı yoktur. Bu nedenle Kürt dilini korumak için çalışıyoruz ve bu çalışmanın Kürt siyaseti üzerinde etkisi ve olumlu etkisi olduğunu görüyoruz. Kürtlerin hak ve özgürlükleri için mücadele eden bir siyasi hareket kendini Kürtçe ifade etmelidir. Burada özellikle önemli olan Kürtçenin tüm kurumsal yapılarda resmi bir boyut kazanması ve gündelik hayatta da kullanılmasıdır.

Bu yüzden diyoruz ki: Zimanê me rûmeta me ye!

Kürt öğrenci derneği JXK ve YXK, Basel'de Kürt dilini korumaya kararlıdır. Dil kursları ile Kürtçe hayatın her alanında yaygınlaştırılmalıdır.”

Kürtçe kurs veren öğretmen Mahmut Altun da Kürt dili üzerinde yürütülen baskı asimilasyona karşı başta gençler olmak üzere ailelere Kürtçe derslere katılım çağrısında bulundu.