Arap Alevileri bu kez yas için Hırisi yaptı

Hatay’da yaşayan Arap Alevi toplumu, bir geleneği yaşatmak adına herkesin katkılarıyla depremde yaşamını yitirenlerin anısına Hırisi pişirdi.

Mereş merkezli 11 ilde yaşanan depremler sonrası halk, aralarında Halkların Demokratik Partisi, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin de katılımıyla kendi yaralarını sarmaya çalışıyor.

Yaşanan deprem sonrası yaşamını yitirenlerin sayısı gün geçtikçe artarken, devlet tarafından tamamen yalnız bırakılan halk, yaşamlarına devam etmeye çalışıyor. Hatay’da yaşayan Arap Alevi toplumu, yaşamını yitirenler için Hirisi pişirdi.

Çoğunlukla bayram havasında geçen Hırisi, bu sefer depremde yaşamlarını yitirenlerin anısına yapıldı. Hatay’da Arap Alevilerinin çoğunluklu yaşadığı Defne Belediyesi’nde çadırlarda yaşayan Arap Alevileri, bir gelenek haline gelen Hırisi yapımını bu sefer yas için yaptı. Bir gece önceden yapımına başlanan ve sabah saatlerine kadar kaynaması süren Hırisi için depremden kurtulan ve evlerine yakın bir parkta çadırlarda yaşayan Arap Alevi topluluğu, kendi arasında imece olarak toplanıp Hırisi yaptı.

Uzun yıllardır Akdeniz Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin başkanlığını yapan ve mahallede yaşayan Mehmet Sultanoğlu, yapılan Hırisi’nin ortaklaşa, dayanışma içinde yapıldığını belirtti.

Yıkımın en çok Arap Alevi nüfusunu vurduğunu belirten Sultanoğlu, Arap Alevi toplumunun aslında bir geleneği yaşatmak için Hırisi’yi yaptığını belirtti.

Sultanoğlu, “Akdeniz mahallesi Armutlu’nun bir parçası ancak yaklaşık 20 yıl önce Akdeniz mahallesi adı altında ayrıştırıldı. Oysa Akdeniz, Armutlu, Sümerler, Elektrik ve Turunçu bir aile gibidir. Ve maalesef Hatay’da en çok kayıp veren mahallelerimiz bunlardır. Bu mahallelerde yaklaşık 3 bin küsür kişi yaşamını yitirdi. Biz burada bizim toplumun, Alevi toplumunun, şu mahallelerin, bu mahallelerin değil, ülkemizde yaşanan felaketin Allah rızası için ülkemizden gitmesi, bu felaketlere maruz kalmamak için dua okuyup, Allah rızası için kurban kestik. Kazanlarımızı kaynattık, kazanlarımız, yıllardan beri, atalarımızdan, dedelerimizin örf ve adetleridir. Bu gibi kazanlarımızı normalde dini bayramlarda, özel adaklarda, bazen Hırisi dediğimiz Aşure, bazen bulgur pilavı, bazen de pirinç çorbası yine etli olarak yapılır. Biz bölge Alevileri olarak yapıyoruz. Bunu bireysel olarak bir kişi yapmadı, duyan toplum gönüllüleri yaptı. Herkesin emeği var, herkesin katkısı var. “ dedi.

Yaşanan felaket sonrası halen enkazlar içerisinde cenazelerin olduğunu belirten Sultanoğlu, bu sefer yas için toplandıklarını, yaşanan acının çok büyük olduğunu ve toparlanmanın zaman alacağını belirtti.

Sultanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:“Halen enkazlar altında cenazelerimiz var, hem bir daha yanımızda olamayacak olanlar için hem de bir daha bir araya gelip gelemeyeceğimizi bilmediğimiz için bu töreni gerçekleştik.”

HIRİSİ NEDİR?

Arap Alevi toplumu içerisinde önemli bir yeri olan çoğunluklu olarak bir bayram havasında yaşanan Hırisi, bu sefer yas için tutuldu. Sadece kaynaması 8 saate yakın süren, büyük kazanlarda kaynatılan ve sonrasında da saatlerce hazırlanması süren Hırisi, Arap Alevilerin dini ritüellerinden birisi. Bu ritüel sırasında yemek yapımı sonrası kendi dini ritüellerini yapıp, topluma yapılan yemek dağıtılır.