‘Apo Newroze’ albümü çıkıyor

Koma Cûdî’nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ithaf ettiği ‘Apo Newroze’ albümü, Mart’ta çıkıyor. İlk klip de Mart’ta paylaşılacak.

Koma Cûdî’nin uzun süredir hazırlıklarını yaptığı ‘Apo Newroze’ albümü, kolektif bir çalışma sonucu tamamlandı. 

‘Apo Newroze’ albümü için Rojava, Avrupa, Rojhilat ve Başûrê Kurdistan’daki yazar, aydın ve sanatçılarından da destek ve görüşler alındı. Her eserin sözleri farklı sanatçılara ait. Amûdê’deki Orkêş Stüdyosu’nda kayıt yapıldı. 

* ‘Apo Newroze’nin sözleri Ednan Îbrahîm’e, müziği ise Şivan Cizîrî ve Baran Dilbihar’a ait. 

* 1 Kasım 2018'de şehit düşen Cûdî'nin efsanevi komutanlarından Rizgar Gever’e (Müslüm Fırtına) ait olan ‘Çiyayê Cûdî’de gerilla ve Cûdî Dağı’nın nasıl bütünleştiğini anlatılıyor.

* Türk devleti tarafından SİHA saldırısında iki torunuyla 9 Kasım 2021’de şehit düşürülen Apê Yusif’ın yurtseverliğine, direnişine, yılmadan sürdürdüğü mücadeleye, ‘Apê Yusif’ta dikkat çekiliyor. Söz ve müzik Baran Dilbihar’a ait. 

* Sözleri Feqiyê Teyran’a ait olan; Kurdistan’ın güzelliğine, bereketine ve zenginliğine dikkat çekilen ‘Çiya Li Deştêkir’ın müziğini Erdelan Amûdê üstlendi.

* Sözleri Dildar Şeko’ya sözleri ait olan ‘Kewê Gozel’in müziği de Erdelan Amûdê’nin. 

* Yine müziği Erdelan Amûdê’ye, sözleri Melevan Resûl’e ait olan ‘Desmala Govendê’de Devrimci Halk Savaşı’nda halkın seferberlik ruhu, topraklarını işgalcilere karşı nasıl korudukları anlatılıyor.

* Albümde YPJ ve YPG’nin destansı kahramanlığına dikkat çeken ‘Mizgîna Azadiyê’nin söz ve müziği Şivan Cizîrî’ye ait.

* ‘Destanê Ezîdxanê’nin söz ve müziği Baran Dilbihar’a ati. Êzîdîlerin inançlarına, kültürlerine, kahramanlığına, onlara dönük fermanlara ve şehit Zekî Şengali öncülüğünde PKK direnişine atıfta bulunuluyor. 

* Baran Dilbihar tarafından sözleri yazılan ve müziği yapılan ‘Avaşîn’de gerillanın tünel savaşı direnişi ve üst düzey teknik silahlara karşı yürüttüğü destansı kahramanlığı anlatılıyor. 

* ‘Lehengên Botanê’nin söz ve müziği de Baran Dilbihar’ın imzasını taşıyor. Mahsum Korkmaz ve Delal Amed hatırlatılarak, Botan alanının güzelliği, Botan’daki gerillanın kahramanlığı anlatılıyor. 

* Kurdistan dağlarında yaşayan Mamiz adındaki Ceylan’a dikkat çekilen ‘Mamiz’ın de söz ve müziği yine Baran Dilbihar’a ait. 

* Son olarak bir anonim eser olan ‘Ho Reşo-Dara Li Homê’ ile albüm tamamlanıyor. 

KOLEKTİF EMEĞİN ÜRÜNÜ

ANF’ye konuşan Koma Cûdî’den Bahar Dilbihar, çalışmanın bir yıl sürdüğünü, büyük ve kolektif bir emek sonucunda tamamladıklarını söyledi.  Sadece Rojava’da değil birçok ülkeden de destek aldıklarını kaydeden Dilbahar, şunları ifade etti: “Albüm Koma Cûdî’nin bir ürünü fakat yazar, aydın ve sanatçı kesimlerin de desteğini unutmamak lazım. Bu nedenle kolektif bir çalışmaydı ve başarıyla sonuçlandığını dile getirebilirim. 12 parçadan oluşan albümümüz bir klibin yayınlanmasıyla Mart’ta yayınlanmaya başlayacak. Belirlediğimiz klip ise ‘Apo Newroze’ klibi. Zaten albümümüzün adı da ‘Apo Newroze’ albümü. Albümü Önder Apo’ya ve Kürt halkına armağan ediyoruz.”