Amed'de Kürtçe kütüphane açıldı

 Amed'in Sur ilçesinde sadece Kürtçe kitap bulunduran kütüphane açıldı.

Kürtçe dilinin resmi dil olması için çalıştayın yapıldığı ve Kuzey Kürdistan'daki birçok partinin bu amaç doğrultusunda bir araya geldiği dönemde, Amed'in Sur ilçesinde bir Kürt genci anadiline hizmet adına kütüphane açtı. Ziya Gökalp Mahallesi'nde açılan 'Amed Kütüphanesi'nde sadece Kürtçe'nin Kurmanci ile Dimilki lehçelerinde kitaplar bulunuyor.

OTANTİK PAZAR İLE SANAT GALERİSİ

7 sene önce tarihin beşiği Sur'da otantik işyeri açtığını söyleyen İlyas Karagöz, "Çocukluğumdan beri tarihi yer ve yapılara, sanata ilgi duyuyorum. İşyerini açmadan önce uzun süre tarihi mekan arayışına girdik. Yeri bulduktan sonra zemin katını otantik pazar, üst katı da sanat galerisine dönüştürdük. Sanat galerimizde heykel, tablo ile el sanatı eserleri bulunuyor. Birkaç ay önce sanat galerimize Kürtçe kütüphane ekleme kararı aldık" diye konuştu.

'ASİMİLASYONA KARŞI KÜTÜPHANEYİ AÇTIM'

Karagöz, bir ay önce başlamış olan kütüphane çalışmalarının bittiğini belirterek gençlerin kütüphaneye yönelik büyük ilgileri olduğunu söyledi. Karagöz, kütüphanede çocuklara yönelik kitapların, roman, şiir, öykü, sözlük ve macera kitaplarının olduğunu vurguladı. Karagöz Kürdistan ve Türkiye'de çocuk ve gençler arasında çok büyük bir asimilasyon olduğunu belirterek "Ülkenin geleceği çocuklar ve gençlerdir. Bu amaçla kütüphanemizde çocuk ve gençlere yönelik kitaplarımız bulunmakta. Kürtçeye hizmet her Kürt için bir sorumluluktur, ben de bunu bir sorumluluk olarak görüp Amed'te bu kütüphaneyi açtım" dedi.

'DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM'

Günün 4 saatini kütüphanede kitap okuyarak geçiren Cuma Karakoç düşüncelerini söyle dile getirdi: "Köydeyken bana Türkçe öğretildi, sonra Kürtçe öğrendim. Kürtler üzerinde asimilasyona politikaları üst düzeyde. Asimilasyon politikalarına karşı her Kürt genci Kürtçeyle okuyup yazmalı. Sokaklara baktığımızda Kürtçe konuşma oranı çok az. Her şeyden önce dilimizi öğrenmemiz gerekiyor. Sur'da sadece Kürtçe kitapların olduğu Amed Kütüphanesi açılmış, bu çok güzel bir şey. Bu kütüphanede Kurmancî, Kirmanckî kitaplar var. Her gün 4 saat boyunca Kurmancî, Kirmanckî kitap okuyorum."