‘Şengal’den Mektuplar’ filminin gösterimi yapılacak

Almanya’nın Celle kentinde Şengal’e yönelik soykırım saldırılarını anlatan Şengal’den Mektuplar (Nameyên ji Şengalê) adlı filmin gösterimi yapılacak.

Film, Şengal’e yönelik 3 Ağustos 2014’de DAİŞ çetelerinin soykırım saldırılarının başlangıcının 9’uncu yıl dönümünde yapılacak.

Filmin ilk gösterimi Rojava’daki Kezi kurumunun Almanya’daki Art Record ve Avrupa’daki Mala Êzidiyan’ın ortaklığı ile 3 Ağustos’ta Celle kentinde yapılacak.

Film daha sonra Avrupa’nın birçok ülkesinde gösterime girecek.

Film, beş partizanın şahsında farklı ülkelerden DAİŞ’e karşı savaşanların öyküsünü anlatıyor. 2014 yazında, Şengal’e yönelik DAİŞ tarafından soykırım saldırıları başlatılmıştı. Êzidîleri yok etmeyi hedefleyen bu saldırılarda 5 bin erkek katledilmiş, 7 bin kadın ve çocuk alıkonularak köle statüsüne indirgenmişti. Halen binlerce kişi kayıp.

Filmi, aynı zamanda bir aktivist ve yazar olan Dersim Zerevan yönetti. Qamişlolu yönetmen, 1996 ve 2000 yıllarında Kürtleri hedef alan katliamlar nedeniyle Suriye rejimine karşı toplumsal hareketlerde ön saflarda yer aldı. En son bir Gerilla Günlüğü yazdı. Devrimci yönetmen Halil Dağ’ın öğrencisi olan Zerevan, ilk filmini PKK’nin kurucularından Sakine Cansız üzerine yaptı. Sara adlı belgesel 2018’de yayınlandı.

Şengal Mektupları Filmi, Şengal’de doğrudan olayların yaşandığı yerlerde çekildi. 80 dakikalık film, Rojava Film Komünü, Kürt sinemacılar şirketi Nujiyan Film Prodüksiyon tarafından, İtalyan şirket FAR out FILMS’in ortaklığı ile yapıldı.