YJK-E bileşenlerinden çağrı: Rojava ve Şengal'i sahiplenelim

YJK-E bileşenleri, Türk devletinin saldırılarına karşı Rojava ve Şengal'i sahiplenmeye çağırdı.

Yekitiya Jinên Kurdistan-Elmanya (YJK-E) bileşenleri adına Êzidî Kadın Meclisi, Demokratik Alevi Kadın Meclisi, Kürdistan İslam Topluluğu Kadın Meclisi tarafından AKP'nin Rojava ve Şengal'e dönük saldırılarına ilişkin bugün yazılı açıklama yapıldı.

"AKP faşist devletinin Êzidî Kürtlerin kutsal mekanı Şengal’e ve Rojava’ya –Demokratik Kuzey Suriye topraklarına- yaptığı saldırıyı şiddetle kınıyor ve halklarımızın kazanımı olan demokratik ve özgür toplum alanlarımıza yapılan alçakça müdahaleye karşı başta Kürdistanlı kadınlar olmak üzere, tüm halkımızı direnişe ve bu direnişi sahiplenmeye çağırıyoruz" diye başlayan açıklamada, şu değerlendirmeler yer aldı:

'KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ SİSTEM HEDEFLENDİ'

"Tam bir kaosun hüküm sürdüğü, emperyalist, totaliter, gerici ve statükocu güçlerin bütün kirli savaş oyunlarıyla cirit attığı Ortadoğu’da, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın perspektifleriyle tüm halkların, inançların, kültürlerin demokratik birliğini ve beraberliğini esas alan özyönetim-özsavunma eksenli sistem Rojava’da ve Şengal’de yaşama geçirilirken, başta AKP olmak üzere egemen güçlerin buna tahammülsüzlüğü her geçen gün artmaktadır. Kadın düşmanlığını ve dolayısıyla toplum düşmanlığını politikasının merkezine oturtan bu güçlerin, elbette ki Ortadoğu’nun kalbinde kadını esas alan, kadın özgürlükçü bir sistemi hedef alması şaşırtıcı değildir. Şengal’e ve Rojava’ya yönelik saldırılar kadın eksenli özgür yaşamı, kadının etrafında örülen inançsal ve kültürel birlikteliği hedef almıştır.

Binlerce Kürt evladının, gencin ve yaşlının uğruna canını verdiği bu topraklarda, artık ataerkil, cinsiyetçi, faşist, kadın düşmanı anlayışa yer yoktur. DAİŞ saldırılarının geri püskürtülmesinde yatan anlayış, bu özgürlükçü kadın eksenli sisteme olan inançtı; bu inanç Rojava’da ve Şengal’de halkımızı zafere götürdü. Bu zaferin geriye dönüşü yoktur. DAİŞ’e uzattığı el ile umduğunu bulamayan AKP faşist devleti, bu kez KDP ihaneti-işbirliği ile Kürt halkının kazanımlarına tahammülsüzlüğünü hava saldırılarıyla göstermiştir. Şengal ve Rojava halkı yeni bir katliam ile karşı karşıya kalmıştır.

'DİRENİŞE SES VERELİM'

Kuşkusuz ki başta YPG, YPJ, YBŞ ve YBŞ Jin olmak üzere, halk savunma güçleri ve halkımız Şengal ve Rojava’da bu saldırılara karşı halklarımızın kazanımlarını öz güçleri ile savunmaktadır. Kadın özgürlüğünü tüm özgürlüklerin merkezine alan bu sistemin savunulması, sadece öz savunma güçlerinin değil, dünyanın her yerinde örgütlü olan Kürdistanlıların ve dostlarının aynı zamanda biz Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı kadınlar ve kurumlarının da en temel görevidir. Kürdistan’daki kazanımlar sadece Kürt kadınlarının değil, tüm kadınların kazanımlarıdır. Bu açıdan bizler de tüm kadınlarımızı bu direnişe ses vermeye, Rojava ve Şengal’deki halkların ve inançların özgürlüğünü eylemlerle sahiplenmeye çağırıyoruz."