Rennes Zin Kadın Derneği kongresini gerçekleştirdi

Fransa’nın Rennes kentinde faaliyet gösteren Zin Kadın Derneği, dün yapılan kongresiyle birçok komisyon içinde görev alacak yeni üyelerini ve sözcülerini belirledi.

Rennes kenti ve çevresinde yaşayan onlarca Kürt kadını, Sara-Seve Kadın Meclisi’nin de dahili olduğu Rennes Zin Kadın Derneği kongresinde buluştu.

Kongrede saygı duruşu ardından Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) temsilcisi Axin Gulo bir konuşma yaptı.

2016’da yılında Kürdistan’da ‘özgür kadın ideolojisi temelinde’ muazzam bir direnişin sergilendiğini söyleyen Axin Gulo, bunun mücadelenin öz yönetim ruhuyla sürdüğünün altını çizdi.

Avrupa’da yaşayan Kürt kadınlarının mücadelesine de dikkat çeken TJK-E temsilcisi, geçtiğimiz yıl ‘Hebuna Rêber Apo xwebuna me ye’ sloganıyla yürütülen kampanya ile toplumsal, siyasal ve eğitim alanlarında kadın renginin kendini gösterdiğini vurguladı.

REFERANDUM İÇİN DAHA FAZLA ÇALIŞILMASINA VURGU

Sürece cevap olunması için kadın meclis ve derneklerinin çalışmalarını hızlandırması ve ‘çıtayı yükseltmesinin’ gerektiğine işaret eden Axin Gulo, referandum çalışmalarına da değindi. Kadın meclislerinin TJK-E çatısı altında sandıklara daha büyük bir coşkuyla akmasının önemine dikkat çeken Gulo, referandumun Erdoğan faşizminin yenilmesi açısından büyük bir fırsat olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Rennes Zin Kadın Derneği’nin bir yıllık faaliyet raporu okundu. Eski yönetimin eleştirilere cevap verdiği ve özeleştirisini yaptığı kongrede daha sonra seçime gidildi. Seçimde 7 komisyona toplam 40 üye seçilirken, Kıymet Kılıç, Beyhan Çiftçi ve Meral Alkan sözcüler olarak belirlendi.

Halay ve marşlarla taçlandırılan kongrede Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü vesilesiyle hazırlanan pasta kesildi.