GÖRÜNTÜLÜ

Paris katliamı birçok merkezde protesto edildi

9 Ocak 2013’te Paris’te Türk Devleti tarafından katledilen kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için eylem ve etkinlikler düzenlendi.

 

9 Ocak 2013’te Paris’te Türk Devleti tarafından katledilen kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Almanya’nın Dresden, Darmstadt, Frankfurt, Hamburg, Berlin, Troisdorf, Aachen, Köln ve Bonn şehirleriyle Fransa’nın Toulouse kentinde de eylem ve etkinlikler düzenlendi.

DRESDEN

Dresden UTA Kadın Meclisi öncülüğünde ve Alman kadın kurumlarının da katılımıyla Hauptstrasse’dan Alaunplatz’a kadar bir yürüyüş düzenlendi.

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan eylemciler, katliamı gerçekleştiren Türk devletini protesto etti. En önde ‘Adalet İstiyoruz’ yazılı pankart taşıyan eylemciler, sık sık ‘Katil Erdoğan’, ‘İki yüzlü Fransa’ ve ‘Bijî Serok Apo’ gibi sloganlar attı.

Yürüyüşten sonra düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda, Fransız devletinin katliamın arkasındaki güçleri açığa çıkarması istendi.

Miting alanında açıklama yapan kitle, Fransa devletinden katliamın arkasındaki güçleri açığa çıkarmasını istedi. 

DARMSTADT

Paris katliamının yıl dönümü nedeniyle Almanya’nın Darmstadt şehrindeki Luisenplatz’da kadınlar öncülüğünde düzenlenen eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

Burada düzenlenen mitingde katliamı ve Fransız devletinin katliamın üstünü örtmesi sert bir dille kınandı.

Eylemde, Alman kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla hazırlanan katliama dair bildiriler okunup dağıtıldı.

FRANKFURT

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilişlerinin yıl dönümünde Frankfurt kent merkezindeki Hauptwache alanında da bir miting düzenlendi.

Frankfurt Amara Nujin Kadın Meclisi ve Sara Kadın Meclisi tarafından organize edilen eyleme Mainz kentinde faaliyet gösteren Ciwanen Azad üyeleri de destek sundu.

Saat 16.00’da bir araya gelen kadınlar, resimlerini taşıdıkları 3 devrimci kadının anısına mumlar yaktı.

‘Unutmadık unutmayacağız’, ‘Adalet istiyoruz’, ‘9 Ocak katliamını unutmadık’ yazılı pankartlar açan kadınlar, alanda yüzlerce Almanca bildiri dağıttı.

Katliama ilişkin bir açıklamanın yapıldığı ve 3 kadın adına şiirin okunduğu eylem saat 18.00’de sona erdirildi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde ise Cansız, Doğan ve Şaylemez için bir anma etkinliği düzenlendi.

Rojbin Kadın Meclisi bileşenleri tarafından organize edilen anma etkinliğine çok sayıda Kürdistanlı katılım gösterdi. Meclis adına konuşan eşbaşkan Leyla Kaya, Kürt kadınlarının katledilen kadın devrimcilerinin mirasına sahip çıkacağını ve bunun namus borcu olduğunu vurguladı.

Kaya, 40 yıl boyunca geriliğe ve erkek egemenlikli zihniyete karşı mücadele eden Sakine Cansız’ın gerici sistem tarafından katledildiğini söyledi. Kaya, kadın hareketine evrensel bir kimlik kazandıran 3 kadın devrimcinin katlinin üzerinin örtülmesine karşı mücadele edeceklerinin altını çizdi.

Hamburg’daki anma etkinliği bir sinevizyon gösterimi ardından sonlandırıldı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Paris’te katledilen Kürt kadınları için bir yürüyüş düzenlendi. Berlin DEST DAN Kürt Kadın Meclisi’nin çağrısıyla saat 16.00’da U-Bahnhof Kleis Park’ta başlayan yürüyüşe Sakine Cansız’ın babası İsmail Cansız ve akrabalarının yanı sıra Kürt dostu Almanlar da katıldı.

Baba İsmail Cansız’ın üç devrimci kadının posterlerini taşıdığı yürüyüş K’ Damm’daki tarihi Yıkık Kilise’nin önüne kadar devam etti.

Yürüyüş esnasında, 19 Aralık’ta DAİŞ terör çeteleri tarafından Berlin’de katledilen 12 kişinin anısına katliamın olduğu Breitscheidplatz’a çiçekler bırakıldı.

Yürüyüş boyunca katliamı deşifre eden yüzlerce bildiri dağıtılırken, yapılan konuşmalarda katliama göz yuman ve davayı sürüncemede bırakan Fransa şiddetle kınandı.

Başkent Berlin’de Pazar günü de Residensstrasse’da bulunan NAV-DEM lokalinde bir anma etkinliği düzenlenecek.

FREIBURG

Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi için Almanya'nın Freiburg kentinde Nuda Kadın Meclisi tarafından bir anma düzenlendi. 

Freiburg Belediyesi önünde bulunan meydanda bir araya gelen kadınlar, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının önüne mum ve çiçek bırakarak anmaya başladı. Katledilen 3 kadının şahsında devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunun yapıldığı anmada, çevreden geçenlere de bildiri dağıtıldı.

Ardından kitle adına yapılan açıklamada, katliamla Cansız, Doğan ve Şaylemez şahsında tüm Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinin hedeflendiği belirtilerek, "Biz Kürt kadınları, bu katliamcı zihniyete karşı, Sakinelerin direniş ruhuyla mücadelemize devam edeceğiz. Onların mirasına ancak mücadelelerini yükselterek sahip çıkabiliriz" denildi.

Açıklamadan sonra kadınlar ‘Jin Jîyan Azadi’ sloganı atarak dağıldı.

DÜSSELDORF

Almanya’nın bir diğer kenti Düsseldorf’da da Kadın İnisiyatifi öncülüğünde Merkez Tren Garı önünde yapılan anma etkinliği, üç Kürt kadın şahsında Kürdistan şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Onlarca Kürdistanlı’nın katıldığı etkinlikte, Düsseldorf Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Haydar Arslan bir konuşma yaptı. Arslan, konuşmasında, “gerçek katiller yargı önüne çıkana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kimse sanmasın ki Kürt halkı sahipsizdir. Bizler nefes aldığımız sürece bu mücadele sürecek” dedi.

Tren Garı’nın oldukça kalabalık olduğu 17.00-18.30 arası yapılan eylemde Paris'te katledilen üç devrimci kadını anlatan sinevizyon gösterisi yapıldı. Eylemde duygulu anlar yaşandı.

AACHEN

Aachen Deniz Fırat Kadın Meclisi öncülüğünde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde bir anma etkinliği düzenlendi.

PYD ve Şehit Aileleri Komisyonu temsilcilerinin konuşmalarıyla süren anma yaklaşık bir saat sürdü. Konuşmalarda, “tetikçi Ömer Güney'in şüpheli ölümüyle arkadaşlarımız bir kere daha katledildi” denilerek, Kürt kadını ve halkının adalet arayışının süreceği vurgulandı.

Etkinlikte Sakine Cansız'ı anlatan ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ belgeseli izlendi.

KÖLN

Köln Viyan Kadın Meclisi öncülüğünde saat 17.00-18.00 arası Köln Merkez Tren İstasyonu önünde yapılan eylem, Kürdistan ve devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Etkinlikte şiirler okunurken, bir müzik dinletisi sunuldu. Anma etkinliğinde çok sayıda bildiri dağıtıldı.

BONN

Bonn Sara Kadın Meclisi öncülüğünde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde yapılan anma etkinliğinde DKTM Eşbaşkanı Ayda Ekmez bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Paris şehitlerinin mücadelesine sahip çıkacaklarını söyleyen Ekmez, “Her birimiz Sakine, Fidan ve Leyla'yız. Kürt kadınları olarak bu mücadeleye sahip çıkmalıyız” dedi.

Çok sayıda Almanın da katıldığı etkinlikte ‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ belgeseli izlendi.

TROISDORF

Ekin Wan Kadın Meclisi’nin düzenlediği anma töreni Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde gerçekleşti.

Anmada Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) aktivisti Şükran Sincar tarafından bir konuşma yapıldı. Konuşmasında Fransa'nın sessizliğinin suç ortaklığından kaynaklandığını söyleyen Sincar, “Kürt kadınları olarak bu davanın takipçisiyiz. Bizler yaşadığımız her alanda adalet arayışlarımızı ısrarla sürdüreceğiz” dedi.

TOULOUSE

Güney Fransa’nın Toulouse kentinde de 3 Kürt kadın devrimci için bir anma etkinliği düzenlendi.

Kürtlerin yanı sıra Dünya Kadın Yürüyüşü, Barış Hareketi, Fransız Komünist Partisi (PCF), Yeni Antikapitalist Parti (NPA), CGT sendikası ve İşçi Yolu (Voie prolétarienne) gibi oluşumlar da destek verdi.

Capitol Meydanı’nda saat 18’de saygı duruşuyla başlayan anma eyleminde 3 kadın devrimcinin mücadelelerini anlatan sinevizyon gösterimi sunuldu.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi tarafından hazırlanan bildirinin okunduğu eylemde, Fransız hükümetinin katliama dair hukuksal süreci geciktirmesi sert bir dille eleştirildi.

Anmada söz alan Fransız parti ve hareketlerin temsilcileri de hükümetin hukuki süreci geciktirmesi kınanırken, Erdoğan diktatörlüğüyle var olan ilişkilerin kesilmesi istendi. Katliamın tetikçisi Ömer Güney’in ‘ölmesi’ ardından dosyanın kapatılmaması gerektiğinin altını çizen Fransız temsilciler, katliamın bir an önce aydınlatılması çağrısı yaptı.

Sud Radio adlı medya organının Kürtlerle röportaj da yaptığı eylem daha sonra ‘Şehid namirin’ sloganlarıyla sonlandırıldı.

LEİPZİG