Kadın ve Savunma Çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı

Kadın ve Savunma Çalıştayı 16 askeri kadın gücünden 160 delegenin katılımıyla 2-3 Nisan tarihlerinde Kobanê’de düzenlendi.

Kobanê’de gerçekleşen ve iki gün devam eden Kadın ve Savunma Çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede ortak bir kadın savunma mekanizmasının oluşturulması için çalışmalara başlanacağı ve öz savunma akademilerinin arttırılması gibi kararlar yer alıyor.

Kadın ve Savunma Çalıştayı 16 askeri kadın gücünden 160 delegenin katılımıyla 2-3 Nisan tarihlerinde Kobane’de düzenlendi. Dün son bulan Çalıştay’ın sonuç bildirgesi açıklandı. Kürtçe açıklama metni YPJ Komutanı Dicle Qamişlo tarafından, Arapça metin ise QSD Komutanı Roj Ereb tarafından okundu.

Sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı:

“2-3 Nisan tarihlerinde ‘Özgür Kadın Gücü Özgür Toplumun Teminatıdır’ sloganıyla YPJ, YJA-STAR, YJŞ, YPS-JIN, QSD, Bet-Nahrîn Kadın Gücü , MLKP-KKÖ, TKPML-TİKKO, Şehba Kadın Savunma Gücü, Minbic Askeri Meclisi, Reqqa Meclisi, Kadın Savunma, Anti-Terör Birlikleri(YAT), KBD-H, Kadın Asayişi, Anti-Terör Güçleri(HAT) güçlerinden 160 delegenin katılımıyla tarihi çalıştayımız gerçekleşmiştir. Aynı zamanda YNK Kadın Peşmerge Sorumluları, Amazix Yüksek Meclisi ve Demokrat Derneği Peşmerge Sorumlularının da Çalıştaya görüntülü katılımı gerçekleşmiştir.

Bölgemizde halkların tarihine, kültürüne, doğasına, özellikle de toplumun başat unsuru kadınlara, yine çocuklara karşı katliamı öngören üçüncü dünya savaşı yaşanmaktadır. Gerici bölgesel güçler, eril egemen zihniyet ve ulusalar arası hegemon güçlerden de destek alarak kadın şahsında topluma karşı birçok yönüyle saldırı yürütüyor. Bu saldırılara karşı en temel insanlık görevimiz toplumu, kadını, kültürü, toprağı ve tarihi savunmaktır ve bu yaşam gerekçemizdir.

İnsanlık tarihi boyunca çok iyi biliyoruz ki, özgürlük, demokrasi için mücadele verenler her zaman devletçi sistemler, iktidarcılar ve cinsiyetçi zihniyetle karşı karşıya kalmışlardır. Kürt halkına imha ve inkar siyaseti daimi hale gelmiş, Suryani, Ermeni, Çerkez, Türkmen ve direnen halklara, devrimci güçlere karşı kültürel ve fiziki katliamlar uygulanmıştır.  Direnlerin sayesinde bugün kadınlar ve halklar açısından önemli bir nokta gelinmiş durumda. Aynı zamanda Ortadoğu ve dört parça Kürdistan’da özsavunma örgütlülüğü ve iradesi de önemli bir aşamaya gelinmiş durumda. Faşizmin yeşil ve karanlık yüzü karşısında direniş cephesi güçlenmiş ve kendini örgütlemiştir. Bu direniş ve demokrasi cephesinde Kürt Özgürlük Hareketi en dinamik ve örgütlü güç olarak öncü konumuna gelmiştir. Direniş cephesi Kadınların çevresinde oluşmuş ve her gün daha fazla gelişerek, toplumsallaşmıştır.

Özgür ve demokratik kadın temelinde, özsavunma ve meşru savunma bütün baskı altındaki kadınlar için temel anlayış olarak kendini örgütlüyor. Kadınların tecrübelerini birbirleriyle paylaşması ve ortaklaşması için Kadın ve Savunma Çalıştayı toplandı ve önemli tartışmalar yürütülerek güçlü kararlara ulaşıldı.

Bu temelde Çalıştay’da ortaya çıkan sonuçları şöyle sıralayabiliriz:

1- Başta Önder Apo’nun İmralı zindanında çizmiş olduğu direniş çizgisiyle beraber bütün zindanlarda faşizme karşı yürütülen açlık grevi eylemlerini selamlıyoruz. Başta Rêber Apo’nun ve siyasi tutsakların özgürlüğü için mücadeleyi yükseltme ve daimi kılmayı esas alıyoruz.

2- Erkeğin faşist, militarist ve gerici hegemonik güçlerine karşı meşru savunma temelinde kadın örgütlenmesini ve geliştirilmesini esas alıyoruz. Bu temelde kadın savunması için ortak bir mekanizma oluşturmayı gündeme alıyor ve bunun için gerekli adımlar atma kararı alıyoruz.

3-Nerede olursa olsun, erkek ve devlet saldırılarına karşı kadın, meşru savunma hakkını sonuna kadar kullanmalıdır. Bunun için ortak bir savunma örgütlülüğünün geliştirilmesi ve kalıcı kılınması

4- TANI VE KENDİNİ KORU ilkesi temelinde, tüm kadınlara öz savunma ve örgütlülük bilinci ve aynı zamanda, özgün öz savunma akademilerinin arttırılması ve eğitim çalışmalarının örgütlenmesinin geliştirilmesi

5- meşru ve öz savunma alanında kadınların elde ettiği kazanımlarının paylaşılması, deneyimlerin paylaşılması bağlamında ortak örgütlenmenin geliştirilmesi

6-Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu ordusu QSD (Demokratik Suriye Güçleri) içerisinde özgün örgütlülüğe ağırlık verilmesi, Rakka, Minbic, Şehba ve Dêrezor’da kadın savunma örgütlülüğünün geliştirilmesi ve güçlendirilmesi

7-Özellikle DAIŞ’in elinde olan Êzidî, Arap ve Türkmen kadınların kurtarılması için Rakka ve Tabqa hamlesine güçlü katılım

8-Kadın öz savunma ve meşru savunma anlamının daha da güçlenmesi için bu tarz çalışmaların uluslararası boyutta geliştirilmesi ve aynı zamanda tüm dünyanın her yerinde kendini korumaya yönelen kadınlarla ilişkilerin kalıcı olması için ortak desteğin geliştirilmesi.”