HSM: 1 Haziran Atılımı'nın 20. yılı kutlu olsun

1 Haziran Atılımı’nı 19, yıldönümünü kutlayan HSM, “Hamlemizin 20’inci yılında Önder Apo ve halkımızın özgürlüğü yürüyüşünü kararlıca geliştirecek olan özgürlük savaşçılarına, halkımıza ve tüm mücadeleci güçlere üstün başarılar diliyoruz” dedi.

Halk Savunma Merkezi(HSM) Karargah Komutanlığı, 1 Haziran Atılımı’nın 19. yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

HSM, “Önder Apo şahsında Kurdistan halkına yönelik olarak gerçekleştirilen Uluslararası Komplo'nun tasfiye konseptine karşı, Kurdistan Özgürlük Gerillası öncülüğünde başlatılan tarihi 1 Haziran Atılımı’nın 19’uncu yıldönümünü, başta özgürlük önderimiz Başkan Apo’ya, değerli şehit ailelerimize, tüm yurtsever halkımıza, halkımızın dostlarına ve tüm yoldaşlara kutluyoruz. Bu tarihi hamlenin temellerini atan ve başarıya gitmesi yolunda en büyük emekleri sarf eden tüm kahraman şehitlerimizi Erdal, Adil ve Nûdalardan; Delal Amed, Atakan Mahir, Kasım Engin, Fazıl Botan, Egîd Civyan, Gulçiya Gabar, Cumali Çorum, Mizgîn Ronahî ve Yaşar Botan ile Leyla Amedler şahsında saygı ve minnetle anıyor, şehitlerimizin anılarını Kurdistan halkının özgürlük mücadelesini başarıya taşıyarak yaşatacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

Komutanlık açıklamasında şunlar belirtildi:

“Bilindiği üzere Türk devleti 1999 yılında bölge gericiliği ve uluslararası hegemonik güçlerin de desteğini arkasına alarak Önder Apo’ya karşı yönelimini zirveye taşıyıp sonuç almayı hedeflemiştir. Ancak Önder Apo’nun büyük öngörüsü ve tüm baskılara rağmen sergilediği dik duruşu bu uluslararası komployu boşa düşürerek Kürt sorununu demokratik temelde çözme sürecinin kapısını aralamıştır. Önderliğimiz bu temelde tüm gerilla güçlerinin silahlı mücadeleyi durdurması ve Türkiye sınırları dışına çıkması çağrısı yapmıştır. Hareketimiz ve gerilla güçlerimiz ise Önderliğimizin bu çağrısına uyarak Kuzey sahalarından geri çekilmiştir. 1999’dan 2004 yılına kadar geçen süre boyunca Önderliğimizin ve hareketimizin bu sağduyulu ve çözümleyici yaklaşımına karşın Türk devleti ise çözüme dönük hiçbir adım atmadığı gibi, çeteci eğilimlerle de birleşerek hareketimizi çürütme politikasını esas almıştır. Özellikle aynı dönemde iktidara gelen AKP hükümeti, bölgesel düzeyde yaşanan gelişmeleri de fırsat bilerek boşa çıkmış olan Uluslararası Komplo’yu sonuca götürmek amacıyla hareketimize karşı bir tasfiye ve imha konsepti geliştirmiştir. 5 yıl boyunca devletin bütün inkar, imha ve baskılarına rağmen büyük bir sabırla bir mermi bile patlatmadan tarihi sorumluluk anlayışı sergileyen hareketimizin önünde, AKP hükümetinin geliştirdiği uluslararası komplo ve tasfiyeciliğe karşı tarihi bir kararlaşma ve direniş hamlesini başlatmak dışında bir seçenek kalmamıştır. Bu temelde tarihi 1 Haziran Hamlesi, Uluslararası Komplo’nun devamı olan ‘ya teslimiyet ya imha’ konseptine karşı Kurdistan halkının onurlu duruşu, kutsal direnişi ve Önder Apo’nun çizgisinde kararlaşmanın adı olarak gündeme gelmiştir.

1 HAZİRAN HAMLESİ İKİNCİ 15 AĞUSTOS ATILIMI ROLÜ OYNADI

Hiç kuşku yok ki bu anlamda 1 Haziran 2004 Hamlesi, Kurdistan halkının varlığını koruma savaşında tıpkı ikinci bir 15 Ağustos Atılımı rolü oynamıştır. 1 Haziran Hamlesi ile başlatılan yeni mücadele dönemi, Uluslararası Komplocu güçlerin desteğini alan Türk devletinin dayattığı imha sürecine önemli bir yanıt olduğu gibi, ’93 yılından bu yana Önderliğimizin geliştirmek için çabaladığı Kürt sorununun diyalog yoluyla çözümü umutlarının tekrardan oluşmasına, KCK sisteminin inşasının temelinin atılmasına ve bir bütün olarak Önderlik paradigmasının yaşamsallaşma imkanı bulmasına zemin olmuştur. Dağda Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın yürüttüğü mücadele ile şehirlerde Kürt halkının ortaya koyduğu serhildan tutumunun birleşimi temelinde zirveleşen 1 Haziran ruhu, yalnızca bu umutlara zemin olmamış, aynı zamanda her ne kadar sonuç itibarıyla samimiyetsizliğiyle gösterilen tüm çabaları boşa çıkartsa da pratik olarak Türk devletini masaya çekmiştir. Gerek 2006 yılı itibarıyla zaman zaman vuku bulan ateşkesler süreci olsun, gerek Oslo ve İmralı süreçlerinde görüldüğü gibi diyalog yöntemleriyle olsun, Kürt sorununun çözümünün tartışılması ortamının yaratılmasında 1 Haziran Atılımı’nın başat rolünün olduğu açık bir gerçektir. Bu anlamda bu tarihi hamlenin siyasi etkilerinden ve mücadelemizin büyümesine yönelik olarak etkilerinden söz etmek mümkündür.

ÖZGÜRLÜK GERİLLASI BÜTÜN GÖREVLERİ YERİNE GETİRMEYE HAZIRDIR

Hiç kuşku yok ki, bu büyümenin ve gelişmelerin ana kaynağını Önder Apo’nun emeği, çabası ve geliştirdiği Demokratik Modernite paradigması ile kahraman şehitlerimiz öncülüğünde verilen gerilla mücadelesi sağlamıştır. 1 Haziran Atılımı ile içine girilmiş olan süreçte yalnızca düşmana karşı yürütülen mücadelede bir hamlesel döneme girilmemiş, aynı zamanda Kurdistan Özgürlük Gerillası kendisine yönelik de bir hamlesel süreç başlatmıştır. Yıllara dayalı gelişen savaş süreci boyunca gerillanın yaşadığı tıkanıklığı aşmak, çağın gerektirdiği modern gerillanın ilkelerini hayata geçirmek amacıyla geliştirilen tüm yeniden yapılanma projelerinin, 1 Haziran Atılımı’nın etkisiyle gerçekleşen hamleler olduğu açıktır. Bu eksendeki bir yaklaşımla oluşturulan yeni dönem demokratik modernite gerillası, bir yandan çağımızın en modern teknolojisine karşı özgür alanların savunulması konusunda ileri düzeyde bir performans sergilerken, diğer yandan ise kendisinde gerçekleştirdiği fedai ruhun derinleşmesi sayesinde direniş, mücadele ve savaş gerçekliğine yeni bir perspektif kazanmıştır. Bugün Kurdistan Özgürlük Gerillası, eski-klasik gerilla gibi yalnızca yer üstünde savaşmamakta, yer üstünde uzmanca savaşırken, yer altında ve gökyüzünde de askeri düzeyini geliştirmektedir.

Hiç kuşku yok ki, bütün zorluklara rağmen 39 yıl boyunca destansı direniş ve kahramanlıklar sergilemiş olan Kurdistan Özgürlük Gerillası, bugün de halkımızın varlığı ve özgürlüğüne yönelik her türlü saldırıyı karşılayacak ve etkisiz kılacak kararlılık, güç ve azme sahiptir. Özellikle de son 8 yıl boyunca AKP-MHP-Ergenekon rejimi tarafından geliştirilen saldırılar karşısında araziye dayalı uzman tim savaşı ile tünel savaş taktikleriyle büyük bir performans açığa çıkararak yenilmezliğini kanıtlayan Kurdistan Özgürlük Gerillası, bugün de halkımızın ve Önderliğimizin özgürlüğü yolunda üzerine düşen bütün görevleri yerine getirmeye hazırdır.

Bu temelde Tarihi 1 Haziran Atılımı’nın 19’uncu yıldönümünü bir kez daha tüm halkımıza, dostlarımıza ve bütün yoldaşlara kutluyor, Şanlı Hamlemizin 20’inci yılında Önder Apo ve halkımızın özgürlüğü yürüyüşünü kararlıca geliştirecek olan özgürlük savaşçılarına, halkımıza ve tüm mücadeleci güçlere üstün başarılar diliyoruz.