Göteborg ve Hildesheim’de Paris şehitleri anıldı

İsveç’in Göteborg ile Almanya’nın Hildesheim kentinde, Cansız, Doğan ve Şaylemez için anma ve eylemler düzenlendi.

İsveç’in Göteborg kentinde, 9 Ocak 2013 günü Paris’te 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’i anıldı. Türk devletini ve Fransa Hükümeti’ni protesto etmek amacıyla da kent merkezinde bir eylem düzenlendi.

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından dernek lokalinde gerçekleştirilen anmada konuşan Kürt Siyasetçi Celil Kobanê, Paris katliamının Erdoğan’ın talimatıyla MİT tarafından gerçekleştirildiği tüm berraklığı ile açığa çıktığını belirtti.

Türk devletinin benzer katliamları Avrupa’nın değişik ülkelerinde de planladığının açığa çıktığına dikkat çeken Kobanê, Fransa başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinin izledikleri iki yüzlü politikaya son vermeleri ve suçluları adalet karşısına çıkarmaları çağrısı yaptı.

Cansız, Doğan ve Şaylemez’in yaşam ve mücadelelerini konu alan sinevizyon gösterilmesinden sonra Müzik öğretmeni Samo, 3 Kürt devrimci kadın anısına marş ve türküler söyledi.

Akşam saatlerinde de Paris katliamını gerçekleştiren Türk devleti ve katliamı karartan Fransa’yı protesto etmek amacıyla kent merkezinde meşaleli bir eylem gerçekleştirildi.

Meydandaki anıta üç Kürt kadın devrimcinin fotoğraflarının yanı sıra PKK, KCK bayrakları asan Kürdistanlılar, meydana yerleştirdikleri Cansız, Doğan ve Şaylamez’in fotoğrafları önünde mumlar yaktı, şehitler anısına marşlar çalındı.

Eylemde, Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti’ne katliam faillerinin yargılanmaları için girişimde bulunma çağrısı yapıldı.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de Kürdistanlılar Cansız, Doğan ve Şaylemez için bir anma yaptı.

Meryem Kadın Komünü tarafından düzenlenen anma Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) yapıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada DKTM Eşbaşkanı Hayat Donma bir konuşma yaptı.

Sara, Rojbin, Ronahi’nin Kürt halkı tarafından tanınan kişiler olduğunu belirten Donma, “Bizim geleceğimizin aydınlarıydı” dedi.

Ardından söz alan Hediye Deniz ise Cansız, Doğan ve Şaylemez’in biyografilerini okudu. Kürt siyasetçi Ali Bakur da konuşmasında katliamın yapıldığı sürece dikkat çekti ve faillerinin en son yayınlanan MİT yöneticilerinin itirafları ile bir kez daha açığa çıktığını söyledi.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden anma, yemek verilmesi ve sloganlarla sona erdi.